BENESTAR

Una de cada tres mesures contra la pobresa, cancel·lades o alentides

L’absència de pressupostos només permet l’aplicació del 30% de les propostes aprovades al març

Una de cada tres mesures contra la pobresa, cancel·lades o alentides
Selena Soro
29/08/2016
3 min

BarcelonaMés beques menjador, transport més barat per als aturats i tornar a la renda mínima del 2010. Aquestes eren algunes de les propostes incloses al paquet de mesures del ple monogràfic sobre pobresa que va tenir lloc al Parlament el 9 de març, i que volia evitar el fiasco de la cita del 2014. Aquell any els acords a què es va arribar van ser minsos, tot i que l’aleshores consellera de benestar social, Neus Munté, va reivindicar que, com a mínim, s’havien complert en un 86%. Al ple d’emergència del 2016 els partits van conjurar-se perquè la situació no es repetís, encara que el nou pla d’emergència social quedava supeditat als pressupostos, que finalment no van aprovar-se, amb l’esmena a la totalitat de C’s, el PP, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP.

Ara, quasi sis mesos després d’aquell ple monogràfic, només s’estan aplicant en la seva totalitat el 30% de les mesures acordades amb les entitats socials. La no aprovació dels pressupostos ha endarrerit, minvat o aturat del tot 80 mesures, gairebé 1 de cada 3 (en total són 273), segons es desprèn de l’última actualització del document de seguiment, que el Govern va penjar a la seva web a mitjans de juliol sense cap altra comunicació. Per al president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa, les mesures més preocupants i urgents, ara en perill, són bàsicament quatre: la renda mínima d’inserció, les ajudes al lloguer social, l’augment de places de residències i les beques menjador per als infants de zero a tres anys. “Detectem una frenada en aquests i altres punts, i això ens amoïna”, assenyala Illa.

Les entitats volen ser escoltades

El mateix mes en què es va publicar el document, les entitats socials esperaven reunir-se amb el Govern per comentar-ne el contingut dins la comissió de seguiment de la resolució del Parlament, però la reunió no va tenir lloc. Segons expliquen a l’ARA fonts de Presidència, el compromís era fer públics els avenços de manera bimensual, però no necessàriament trobar-se amb les entitats.

“Trobem a faltar que es compti més amb les entitats, que més que fiscalitzar el Govern volem sumar amb la nostra experiència i poder duplicar resultats”, assenyala Oriol Illa. Precisament, les entitats lamenten que, respecte a l’anterior actualització, feta al maig, gairebé la meitat de les mesures continuen igual, per la qual cosa els fa la sensació de “certa frenada en l’entusiasme” que mostrava l’administració. La Taula del Tercer Sector recorda que “la pobresa no fa vacances”, i és per això que les entitats demanen que es torni a convocar tan aviat com sigui possible la comissió de seguiment i que es facin avenços, “per petits que siguin”, en cadascuna de les mesures recollides en la resolució 17/XI.

Altres mesures que s’han vist frenades per la manca de pressupostos, més enllà de les mencionades per Illa, són, per exemple, la rehabilitació d’habitatges en barris amb risc d’exclusió, la partida de mínim 10 milions al pagament dels subministraments a les famílies vulnerables i els títols de transport més barats per a aturats.

Mesures de la resolució 17/XI que sí que s’estan complint

Infància

Treballar en una estratègia integral per eradicar la violència contra la infància i els abusos sexuals, centrada en la prevenció, la detecció i la intervenció.

Alimentació

Desenvolupar, durant l’actual legislatura, un pla nacional de lluita contra el malbaratament alimentari a Catalunya.

Sensellarisme

Fer públic l’estudi del sensellarisme a Catalunya i adoptar en els pròxims mesos actuacions per reduir la dimensió i l’impacte social del sensellarisme.

Subministraments

Desplegament reglamentari de les mesures per evitar la pobresa energètica, especialment elaboració de protocols als serveis socials o convenis amb les companyies de subministraments.

stats