Barcelona

Les mesures antisoroll de Colau obriran una nova ofensiva judicial

La reducció d'horari de les terrasses no s'aplicarà abans de la tardor en un punt calent com Enric Granados

Terrassa d'un restaurant preparada per al servei del migdia, carrer Enric Granados
08/09/2022
4 min

BarcelonaEl govern d'Ada Colau va començar el mes d'agost amb una bateria d'anuncis per fer front als problemes de soroll a les zones amb més oci nocturn, on els sonòmetres col·locats unes setmanes abans havien confirmat l'excés reiterat de decibels. La que amenaçava de portar més cua era la que afectava els horaris tant de locals de restauració (i en alguns casos també de botigues d'alimentació) com de terrasses, una mesura que ara ja va camí d'obrir una nova ofensiva judicial contra el consistori: molts dels afectats tenen clar que portaran la reducció horària als tribunals i ja ho han posat en mans d'advocats. En el moment de l'anunci de les retallades horàries, el govern de Colau va confiar que, tot i que el procés seria llarg, la nova regulació podria estar vigent en els últims compassos de l'estiu, a partir de principis de setembre. Però encara no s'han pogut fer totes les notificacions als locals afectats ni donar resposta a les al·legacions.

En el cas d'Enric Granados, que és on hi ha més terrasses que hauran de tancar una hora abans que ara (82), encara hi ha vuit locals on els dos intents de notificació de la mesura han resultat fallits i s'està pendent de publicar-los al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per donar-los per fets. Tenint en compte que tots els afectats tenen deu dies hàbils per fer al·legacions i que se'ls haurà de donar una resposta, la previsió és que la nova regulació entri en vigor ja a la tardor: entre finals de setembre i principis d'octubre, segons fonts municipals, que detallen que la reducció serà efectiva un cop surti publicada al Butlletí Oficial de la Província. Tampoc s'ha completat encara el procés administratiu a cap de les altres zones on es van anunciar mesures antisoroll: les places de Gràcia, el Raval i el Gòtic i els Jardins de la Mediterrània, al barri de la Marina.

Molts dels afectats avisen que no estan disposats a acceptar sense més una mesura que consideren discriminatòria perquè els obliga a tancar abans (sigui la terrassa o el conjunt del local) que als bars del carrer del costat i, més enllà de les al·legacions que ja estan presentant, tenen clar que un cop exhaurida la via administrativa activaran la judicial. L'advocat Eudald Lligoña ja ha assumit el cas d'una vintena de restaurants només del carrer Enric Granados i prop d'una trentena més d'altres zones afectades, i defensa que els informes que l'Ajuntament ha fet servir per justificar les retallades horàries són "febles i molt poc fonamentats". Critica, per exemple, que s'hagi aplicat la mateixa solució a tot un carrer, en el cas d'Enric Granados, sense tenir en compte que hi ha trams amb molta més concentració de terrasses que d'altres o sense valorar si cada restaurador ha complert fins ara la normativa o no: "Paguen justos per pecadors, això s'hauria d'individualitzar".

També lamenta que s'ofereixin gràfics d'excessos de decibels sense poder concretar quin soroll ve de les terrasses i que es vulguin canviar les normes del joc a mig curs. Ara centren els esforços en la presentació d'al·legacions i demanen a l'Ajuntament que els doni una resposta acurada i no igual per a tots els afectats, però donen per fet que el govern municipal tirarà endavant la mesura i que el pas següent serà portar el tema als tribunals. L'Ajuntament, de fet, treballa amb la previsió de firmar el decret que posarà fi al procés a Enric Granados entre finals d'aquest mes i principis del següent i la tramitació podria ser més ràpida en d’altres zones on hi ha menys locals afectats.El Gremi de Restauradors, al seu torn, assegura que està donant cobertura jurídica gratuïta a tots els agremiats de les zones afectades perquè puguin respondre a la notificació i aglutinar el malestar.

Retallada horària

Al carrer Enric Granados, la mesura comportarà que les terrasses hauran de tancar a les 23 hores de diumenge a dijous, i a les 24 h el divendres i dissabte. A Ciutat Vella, les propostes antisoroll se centren en el carrer Joaquim Costa, la plaça dels Àngels i la plaça Emili Vendrell, al Raval, i la plaça George Orwell i el carrer Escudellers, al Gòtic. Aquí, els bars i restaurants hauran de tancar a les dues de la matinada, les terrasses a les 23 h i les botigues d'alimentació a les 22 h. Les mesures afectaran en aquesta zona 53 locals de restauració, 13 terrasses i 90 establiments comercials.

A Gràcia, les terrasses de les places del Sol, Vila de Gràcia, Virreina, Revolució i Diamant tancaran una hora abans cada dia dels mesos d'abril a octubre, i la resta de l'any també s'avançarà el tancament els caps de setmana i vigílies de festiu. Per pal·liar l'efecte d'aquesta mesura, l'Ajuntament permetrà, durant els dies de reducció horària, que les terrasses de les places del Sol, de la Vila i del Diamant tinguin dues taules més a partir de les 20 h. A la plaça de la Revolució s'afegirà una taula més durant tot el dia, mentre que a la del Raspall no es consolidarà la terrassa covid que hi ha ara. I als Jardins de la Mediterrània, a la Marina, les nou terrasses hauran de tancar a les 23 h entre setmana i a les 24 h els caps de setmana.

"És un despropòsit"

"Hi ha un malestar generalitzat per com s'han fet les coses, hem rebut les notificacions en ple mes d'agost sense marge per fer res", es queixa un restaurador de Gràcia, que assegura que el fet que la mesura s'apliqui en algunes places i no en unes altres ha fet créixer més la sensació de "greuge": "És discriminatori respecte a la resta de la ciutat –només el carrer Blai i la plaça Osca tenen ara per ara l'obligació de tancar les terrasses una hora abans– i també dins mateix de Gràcia. On anirà a sopar la gent? Al carrer del costat, on podrà estar asseguda més estona", afegeix. Un malestar que comparteix Pere Pina, de l'històric bar Almirall de Joaquim Costa, que alerta que si els locals tanquen abans hi haurà més llauners al carrer. "És un despropòsit: el que no té sentit és que responsabilitzin els bars del que passa al carrer, a la via pública és la Guàrdia Urbana la que ha de garantir l'ordre públic". El govern municipal defensa la conveniència de les mesures "per garantir la salut i evitar molèsties als veïns". El pla municipal també recull la necessitat de posar taps de silicona a les taules i cadires de les terrasses de les zones afectades per reduir-hi el rebombori.

stats