Salut
Societat03/04/2023

Les mesures antisoroll de Barcelona funcionen millor a Enric Granados que a les places de Gràcia

La retallada de l'horari de les terrasses i dels súpers 24 hores aconsegueix reduccions d'entre 1 i 5 decibels en funció de la zona, segons l'Ajuntament

BarcelonaCinc mesos després que l'Ajuntament de Barcelona comencés a desplegar les mesures antisoroll, anunciades en el pic de l'estiu, per millorar el descans dels veïns en zones amb molta activitat nocturna, arriba el moment de valorar els primers resultats. ¿Ha sigut eficient retallar l'horari de les terrasses o dels súpers que funcionen durant les 24 hores del dia? Segons el primer balanç del consistori, els resultats més notables s'han obtingut allà on els sorolls es poden atribuir de forma més clara a l'acumulació de terrasses. És el cas d'Enric Granados, a l'Eixample, amb 82 locals que poden posar taules i cadires a la calçada. En aquest carrer s'ha aconseguit una reducció del soroll nocturn que va des dels 2 decibels al tram alt de la via fins als 5 a la part baixa, que és la que acumula més locals. I, en canvi, en zones com les places de Gràcia, on el soroll té orígens més variats, els resultats han sigut més modestos: s'estima una reducció d'entre 1 i 2,5 decibels.

En termes globals, el govern municipal celebra que les mesures anunciades a l'estiu i que es van anar desplegant de manera progressiva entre la tardor i finals del 2022 han assolit una baixada mitjana de 3 decibels a tots els punts on s'ha intervingut. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, remarca que, tot i que encara cal mirar amb “cautela” aquests resultats, una baixada de tres decibels suposa un impacte "molt positu". Però ha matisat que això no vol dir que ja es pugui garantir el "confort" dels veïns i que caldrà veure què passa a l'estiu.

Cargando
No hay anuncios

La zona on ha tingut més impacte que les terrasses tanquin una hora abans ha estat els jardins de la Mediterrània, una mena gran interior d'illa del barri de la Marina, que no tanca de nit i que té nou locals amb terrassa. Aquí, s'hi ha detectat una reducció de més de 5 decibels. És a dir, superior a la que s'ha radiografiat a la part més saturada d'Enric Granados, on la plataforma SOS Enric Granados denuncia que encara hi ha locals que incompleixen la norma i que les terrasses extraordinàries guanyades en pandèmia (es va arribar a 114 llicències) encara no s'han retirat del carrer. "Estem pràcticament igual", lamenten.

Els resultats, tot i notoris, han sigut més moderats als carrers del Raval i el Gòtic, que són zones on el problema de soroll aplega més elements que les terrasses. O així es recull en el balanç municipal. A les zones de Ciutat Vella on els sonòmetres es disparen més, s'ha forçat els supermercats que obrien de nit a abaixar la persiana entre les deu de la nit i les set del matí, que és una mesura que es va estrenar a l'anomenat Triangle Golfo del Poblenou. La restricció també avançava l'horari de tancament dels locals de menjar per emportar-se de carrers com Joaquín Costa, al Raval, i Escudellers, al Gòtic, que segons els sonòmetres instal·lats per l'Ajuntament són els que tenien un problema més sagnant de soroll nocturn. En aquestes zones, també s'ha acordat avançar el tancament de terrasses (a les onze cada dia de la setmana) i de bars musicals, que han d'abaixar persiana abans de les dues de la matinada, una hora abans. Aquestes últimes mesures s'apliquen des de principis de desembre, i, segons el consistori, el resultat de tot plegat és una baixada del soroll de més de 2 decibels en els punts analitzats.

Cargando
No hay anuncios

El repte de Gràcia

On les mesures antisoroll han aconseguit resultats més discrets és a les places de Gràcia, on també s'ha acordat retallar una hora l'horari de les terrasses (se les ha compensat, però, permetent-los guanyar dues taules) i obligar les botigues d'alimentació a tancar abans per fer front als botellons. Aquí, la reducció de soroll s'ha situat entre 1 i 2,5 decibels, de manera que el govern municipal constata la necessitat d'aplicar-hi noves mesures. En aquests espais els veïns es queixen d'una barreja d'elements que fan que, massa sovint, les concentracions s'allarguin fins entrada la matinada (molt més enllà de l'horari de les terrasses). "És com intentar dormir amb una aspiradora encesa i que, en funció del moment, faci pujades sobtades. Vivim amb angoixa de com serà la nit", es queixaven des de la plataforma veïnal de les places de Gràcia. Un dels compromisos de l'Ajuntament és reduir les activitats programades en horari nocturn. També es continua treballant per dissenyar plans específics per a zones amb problemes de soroll com el Trangle Golfo o la del carrer Allada Vermell i la plaça Sant Cugat, al Born, i també alguna zona de la Barceloneta i del Poble-sec.

Cargando
No hay anuncios

Amb la idea de continuar ampliant les restriccions a restauració i comerç nocturn, l'Ajuntament recorda que el soroll és el segon factor ambiental que més impacta sobre la salut de la ciutadania, només per darrere de la contaminació de l'aire. I les xifres parlen per si mateixes: 210.000 barcelonins pateixen una molèstia intensa per l'exposició al soroll i més de 60.000 un trastorn greu de la son.