SANITAT

Salut assignarà els recursos en funció de les necessitats socials

Comín encarrega un estudi per redefinir l’atenció primària

Salut assignarà els recursos en funció de les necessitats socials
Mario Martín Matas
26/02/2016
3 min

BarcelonaQue el codi postal influeix en la salut d’una persona més que no pas el seu codi genètic és una realitat inqüestionable. Partint d’aquesta premissa, el conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar ahir que l’assignació de recursos a cadascun dels ambulatoris catalans tindrà en compte els indicadors socials, més enllà dels criteris poblacionals. “Ens volem prendre seriosament els factors de desigualtat”, va expressar durant una visita al centre d’atenció primària (CAP) La Mina, a Sant Adrià de Besòs.

Actualment, a l’hora de definir la dotació de cada ambulatori, Salut té en compte sobretot criteris demogràfics, és a dir, el volum de població, l’envelliment o la dispersió. També mira la renda mitjana, però Comín creu que cal “avançar molt més” i incloure també criteris com l’atur, les taxes d’èxit escolar o el percentatge de persones amb farmàcia gratuïta, entre d’altres, per definir les necessitats sanitàries d’una manera molt més exacta. Per aquesta raó, el departament ha encarregat a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) l’elaboració d’un informe que ha d’estar enllestit abans de l’estiu per conèixer més a fons la realitat social de cadascuna de les 375 àrees bàsiques de salut en què es divideix el territori. A partir d’aquí s’estudiarà com “redreçar” els recursos, ha afegit Comín, sense concretar si això passaria per un augment pressupostari o bé per la reubicació de professionals. “Prendrem una decisió sobre bases més segures”, ha puntualitzat.

Principi de justícia

El conseller ha defensat que assignar els recursos d’aquesta manera és un “principi de justícia” que es basa en la màxima “mateixes necessitats, mateixos recursos”, a més de detallar que la definició d’aquest mapa de necessitats socials és similar als indicadors extrets del projecte Medea, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i que va servir per elaborar a l’octubre passat un mapa detallat amb la situació sanitària de cadascun dels barris de la capital catalana. “On la salut és pitjor, hem de fer que els metges tinguin menor població assignada”, ha precisat, tot i que aquesta idea ja es compleix en part. De fet, al CAP La Mina la població de referència és de 16.000 habitants, mentre que la mitjana catalana se situa en els 30.000.

Comín ha fet aquest anunci després de reunir-se amb els professionals del CAP Besòs per conèixer les seves inquietuds -el conseller ha utilitzat l’expressió “baixar a la trinxera”-, una trobada en què ha expressat la seva intenció d’augmentar la capacitat de compra de proves mèdiques per part dels metges de capçalera i millorar els plans de desenvolupament professional, tot i que també ha reconegut que durant el pròxim any no serà possible millorar els salaris.

Hospitals privats

Preguntat sobre l’exclusió de la xarxa pública d’hospitals -el Siscat- de dos centres privats propietat del grup QuirónSalud, i malgrat que ha dit que “preferiria no entrar” en el tema, Comín ha concretat que de moment només s’ha anunciat la decisió, però el departament encara treballa en la planificació que faci possible que l’Hospital Parc Taulí de Sabadell faci més activitat, una possibilitat que creu factible perquè el centre té capacitat per assumir-ne més.

El conseller ha concretat que el contracte en vigor amb la Clínica del Vallès s’extingeix el pròxim 15 d’agost i el de l’Hospital General de Catalunya el 31 de desembre, una mica més tard del que s’havia dit fins ara. Però malgrat l’exclusió del Siscat, Comín ha reconegut que el CatSalut tindria la capacitat de seguir-los comprant activitat.

stats