Més a prop de l'Amèrica Llatina que de la UE
La llei de Gallardón sobre l'avortament es distancia de la majoria de les europees
Barcelona.El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, està convençut que la nova llei de l'avortament que impulsa el seu executiu "regula la situació de manera equilibrada" i el president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, anava ahir encara una mica més lluny en equiparar qui defensa l'avortament amb Herodes, però el cert és que el text -que només té en compte els supòsits de risc per a la mare i violació per avortar- ha provocat esquerdes fins i tot dins mateix de les files del PP. De fet, el text que impulsa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, és més a prop de les lleis que imperen en aquesta matèria a l'Amèrica Llatina que no pas de les de la Unió Europea, on bona part dels estats membres permeten a les dones avortar sense haver d'esgrimir cap motiu fins a un determinat moment de la gestació i, fora d'aquest termini, en certs supòsits com ara en cas de malformació del fetus o de risc per a la mare.
El termini legal més estès és el de 24 setmanes, encara que també hi ha països, com França, Àustria, Bèlgica, Dinamarca i Itàlia, que, en alguns supòsits, permeten la interrupció de l'embaràs sense cap tipus de límit temporal. A Europa, només Malta i Andorra consideren il·legal l'avortament en tots els casos, mentre que Polònia, el Regne Unit, Finlàndia i Irlanda el restringeixen a determinats supòsits. A Irlanda, de fet, d'aquí pocs dies entrarà en vigor una nova llei que estableix el risc per a la salut de la mare com a única causa legal per avortar i defineix clarament els casos de perill, incloent-hi l'amenaça de suïcidi. Holanda i Suècia tenen les legislacions més permissives de la UE, amb avortament lliure durant les primeres 24 i 18 setmanes de gestació, respectivament.
Més enllà d'Europa, països com el Canadà, els Estats Units, Austràlia, Rússia o la Xina disposen igualment de legislacions permissives, mentre que a l'Amèrica Llatina i a l'Àfrica la norma general són lleis restrictives que penalitzen l'avortament.
En la línia de Panamà
A l'Amèrica Llatina, l'avortament és il·legal en tots els casos a Xile, Hondures, el Salvador, Nicaragua, Haití, Surinam i la República Dominicana, i és lliure, dins d'uns terminis, a Cuba, l'Uruguai i el districte federal de Mèxic. A la resta de països llatinoamericans, està despenalitzat en determinades circumstàncies. Així, Guatemala, el Perú, Veneçuela, l'Equador i Bolívia el permeten només quan posa en perill la salut de la mare, i el Brasil en aquests casos i en els d'anencefàlia (fetus sense cervell). Colòmbia hi afegeix qualsevol malformació greu del fetus i els casos de violació, incest o inseminació artificial no consentida, mentre que Panamà i l'Argentina ho preveuen en els supòsits de violació i risc per a la salut de la mare, en la línia de l'esborrany legal aprovat pel govern espanyol.
Més enllà de veus crítiques del mateix PP com la del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo -ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, minimitzava les diferències al partit defensant que la nova llei és "equilibrada"-, des de l'oposició el PSOE ja ha anunciat una cimera europea sobre el tema i les protestes ciutadanes s'han succeït durant aquests dies als carrers.