Més policies al carrer i pilones mòbils: les noves mesures de seguretat a Barcelona

També es reforçarà la seguretat a altres municipis turístics catalans, esdeveniments de gran afluència de públic, l'aeroport i nusos ferroviaris

El Camp Nou ja va instal·lar barreres de ciment a l’estadi per al partit contra el Betis del 20 d’agost.
Selena Soro
24/08/2017
4 min

BarcelonaLes portes del Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona van romandre tancades ahir dimecres durant tres llargues hores: és l’estona que Ajuntament, Generalitat i el govern de l’Estat van estar reunits per decidir de forma conjunta quines mesures de seguretat s’han de prendre a Barcelona després dels atemptats a la Rambla. L’alcaldessa, Ada Colau; el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el delegat del govern de l’Estat a Catalunya, Enric Millo, van anunciar a la sortida de la reunió que les mesures més immediates seran l’increment de la presència policial als carrers i la valoració per part d’un grup especial de la necessitat de blindar o no la ciutat amb pilones. De moment, en les zones amb més afluència o més sensibles de la ciutat –per simbolisme o interès turístic– s’hi instal·laran pilones mòbils.

Barcelona no serà l'únic lloc que incrementarà les mesures de seguretat. El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat des de Cambrils, on aquest dijous al matí s'ha celebrat la junta de seguretat local, que també s'incrementarà la seguretat en altres municipis turístics catalans de costa. També s'incrementaran les dotacions policials a l'aeroport i nusos ferroviaris i a esdeveniments amb gran afluència de públic.

També s'augmentaran les identificacions i escorcolls en els diferents transports públics "que porten gent a grans esdeveniments". Així mateix, també es dedicaran recursos a la formació de policies locals.

A Cambrils, que al setembre celebra la festa major, també hi haurà mesures de seguretat extra. L'alcaldessa del municipi, Camí Mendoza, ha assegurat que no s'ha produït cap baixa de gent que volia visitar la vila.

Polèmica per les pilones

Pel que fa a Barcelona, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va recalcar que la decisió d’utilitzar pilones, siguin temporals o permanents, es prendrà “únicament pels criteris tècnics” que considerin els experts del grup específic permanent, creat perquè faci anàlisis de riscos i valori l’adopció de mesures de protecció addicional en temps real. Així mateix, Forn va lamentar que la qüestió de les pilones hagi generat tanta polèmica, i va defensar que no es pot blindar tota la ciutat. “S’ha de blindar la Rambla? Per on? I Portal de l’Àngel, i Rambla Catalunya? Havíem de blindar les festes majors de Gràcia?”, s'ha preguntat el conseller, que va reiterar que en aquesta qüestió prevaldrà sempre “la valoració dels experts i dels Mossos” i no serà “una decisió política”.

La qüestió de les pilones ha sigut polèmica aquests dies, després que diversos mitjans i autoritats espanyoles afirmessin que l’Ajuntament de Barcelona hauria pogut evitar l’atropellament massiu de dijous si hagués instal·lat alguna barrera a la Rambla. El capellà de Madrid Santiago Martín va arribar a dir que l’alcaldessa té “una part de la culpa” de l’atemptat perquè tenir “desprotegits els llocs on hi ha milers de persones passejant és col·laborar amb el crim”. En una entrevista a La Sexta, Colau va deixar clar que l’única recomanació que el ministeri de l’Interior havia fet fins ara era la de col·locar elements dissuasius de manera “provisional” durant les últimes festes de Nadal, unes mesures que es van aplicar en esdeveniments com la Cavalcada de Reis o la festa de Cap d’Any. Colau també va explicar que els experts havien assegurat que en cas d’haver col·locat elements dissuasius a l’inici de la Rambla, la furgoneta del terrorista hi podria haver entrat pel lateral.

Després de la reunió de la junta local de seguretat de Barcelona, l’alcaldessa va explicar que el blindatge físic de la ciutat no havia de passar necessàriament només per les pilones. “Poden ser elements mòbils o fixos, però també hi pot haver peatonalitzacions o escales”, ha exemplificat Colau. Per analitzar totes aquestes qüestions s’accelerarà la creació d’una nova sala conjunta de prevenció i gestió d’emergències a l’antic Palau d’Esports de Barcelona, així com el reforç de la formació dels professionals en detecció de radicalismes i gestió d’emergències. L’actual centre, al carrer Lleida, ha assegurat Colau, “ha quedat petit i antiquat”.

Reunió per la Sagrada Família

D’aquesta manera, a l’espera que el grup tècnic faci les valoracions sobre les pilones i altres mesures, la principal aposta de Barcelona per reforçar la seguretat serà l’increment de la presència policial. En els punts més sensibles o més transitats, han explicat avui les autoritats, la presència dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana s’incrementarà en un 10%. En el cas de la policia local, ha especificat Ada Colau, les patrulles passaran a ser de 2 agents a 3 en aquestes zones. L’increment també es portarà a terme en esdeveniments de gran afluència, com partits de futbol, concerts, manifestacions o festes majors. També es reforçarà la presència policial a l’aeroport i a les principals estacions ferroviàries.

D’altra banda, la conselleria d’Interior es reunirà amb la Fundació Sagrada Família per debatre les mesures concretes per al temple, a petició de la mateixa organització, una qüestió vital després que ahir se sabés que els terroristes pretenien atemptar també contra la Sagrada Família. “És important un reforç de la percepció de seguretat per part de la gent”, ha assegurat el conseller d’Interior, Joaquim Forn.

Enric Millo, per la seva banda, ha defensat que des del “minut zero” dels atemptats “la col·laboració i cooperació” entre els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana ha sigut “fluida, constant i permanent”. El delegat del govern espanyol ha rebutjat comentar el comunicat conjunt dels sindicats majoritaris dels cossos de seguretat de l’Estat, que qüestionaven l’actuació de la policia catalana i lamentaven haver sigut apartats de les investigacions. “Reitero que tots els cossos han estat operant tot aquest temps d’acord amb criteris tècnics i amb total lleialtat”, ha reivindicat Millo, que ha assegurat que la relació “continuarà sent fluida” i que “ja hi haurà temps d’establir mecanismes de millora”.

La Rambla tindrà un memorial de les víctimes

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar ahir que la Rambla tindrà un memorial dedicat a les víctimes que dijous passat van perdre la vida als atemptats perpetrats per l’Estat Islàmic. El format del memorial es decidirà conjuntament amb els familiars afectats i els veïns, dins del marc del nou pla especial per a aquest passeig de Barcelona que està en marxa des de fa temps. “Evidentment els fets recents ens obligaran a repensar el projecte”, va dir Colau, després de la reunió extraordinària de la junta local de seguretat de Barcelona.

Al març l’Ajuntament va anunciar que triaria per concurs un equip interdisciplinari per liderar el projecte amb què es volia “recuperar” l’emblemàtic espai per als barcelonins. La previsió, a falta de veure com es defineix el projecte o si s’accelera, era que les obres comencessin a principis del 2019. El cost del projecte serà d’uns 661.000 euros i la direcció de l’obra tindrà un pressupost de 892.000 euros.

stats