Societat20/02/2015

El ministeri refà els números: més de 100.000 pacients podran rebre el nou fàrmac contra l'hepatitis C

S'amplien els criteris d'ús per tractar també malalts amb fibrosis menys avançades

Europa Press
i Europa Press

MadridMés de 100.000 pacients amb hepatitis C podrien rebre els nous medicaments d'última generació contra la malaltia a l'estat espanyol, després que el ministeri de Sanitat hagi decidit ampliar els seus criteris d'ús per tractar també pacients amb fibrosis menys avançades. Així ho ha assegurat el president de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C, Mario Cortés, després d'haver-se reunit amb representants del ministeri per conèixer l'esborrany del pla estatal contra la malaltia, que des de primers d'any està elaborant un comitè d'experts liderat per l'hepatòleg Joan Rodés.

Precisament ha estat Rodés qui ha traslladat als afectats que a Espanya hi ha unes 200.000 persones amb el virus; d'aquestes, el 54% necessitarien ser tractats amb aquests medicaments en funció dels criteris d'ús que inclourà el pla, que quan estigui a punt ha de ser aprovat per les comunitats en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS).

Cargando
No hay anuncios

En virtut de l'esborrany que ha traslladat el ministeri als pacients i a una dotzena de societats científiques amb els quals s'ha reunit prèviament, aquests fàrmacs –que han demostrat una eficàcia superior al 90% però que tenen un elevat preu– es podrien utilitzar a partir de fibrosi de grau F2, incloent-hi també graus més avançats (F3 i F4), així com pacients cirròtics, trasplantats i fins i tot aquells que han tornat a ser infectats.

Aquests criteris que ampliarien les recomanacions inicials que va elaborar el ministeri quan es van aprovar aquests fàrmacs, tant en els seus informes de posicionament terapèutic (IPT) com en les guies terapèutiques, que els limitaven a pacients més avançats. Segons les estimacions facilitades pel comitè d'experts a pacients i societats científiques, en el grau F4 hi hauria el 22% dels pacients que ja estan diagnosticats, un 15% a F3 i un 17% a F2.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, el president de l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge, Jaume Bosch, ha aclarit a Europa Press que aquests percentatges corresponen a una mostra de pacients amb la qual treballa el ministeri, però la dada real pot variar. "Nosaltres pensem que els F2, F3 i F4 no haurien de ser més del 30%. Una mostra pot falsejar les coses", ha reconegut aquest expert, que demana esperar al registre que estan elaborant les comunitats.

Així mateix, en virtut de les noves recomanacions quedarien fora, de moment, els pacients amb fibrosi més inicials, els F1, que representen el 22% dels pacients diagnosticats, i els F0, que tenen el virus però no presenten lesions en el fetge. Aquests casos, segons ha explicat Bosch, poden esperar molts anys, ja que potser fins i tot mai evolucioni la malaltia. No obstant això, el pla plantejaria la possibilitat d'usar els fàrmacs en aquests pacients en determinades ocasions, com en dones en edat fèrtil en les quals "augmenta el risc de transmissió del virus".

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, aquest expert creu que Espanya es converteix en un dels pacients "més generosos" a l'hora de tractar l'hepatitis C, i celebra que el ministeri hagi "rectificat" per "atendre criteris mèdics". "L'important és tractar tots els que ho necessitin i el metge tindrà capacitat de decidir quin tractament entre tots els que hi ha aprovats. No ens obligaran a tractar amb uns o altres", ha argumentat.

Terminis màxims d'accés al tractament

Cargando
No hay anuncios

De la mateixa manera, Bosch ha avançat que Sanitat estableix en l'esborrany del pla que el termini màxim que ha de passar entre que un metge prescriu el tractament i el rep el pacient no ha de superar les tres setmanes. L'objectiu d'aquesta mesura, segons la seva opinió, és aconseguir que el sistema de dispensació sigui molt àgil i "no hagi de passar per comitès que el retardarien bastant més".

"És fantàstic si s'aconsegueix", ha aclarit Jaume Bosch, que també celebra que tant la prescripció com la dispensació d'aquests medicaments ha de ser hospitalària, ja que "un tractament d'aquestes característiques ha d'estar controlat". No obstant això, aquest expert recorda que això "només és un esborrany" i caldrà esperar al text definitiu que aprovin les comunitats perquè comenci a ser executiu i es garanteixi que no hi haurà diferències en la seva aplicació.