Societat17/05/2016

Més formades que els homes, però amb fills: la nova pobresa femenina

La bretxa salarial entre homes i dones es manté al 19% i el procés de reducció de les desigualtats s'ha aturat, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona

Ara
i Ara

BarcelonaL'indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya, fet per l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha detectat una nova "pobresa femenina" de dones formades però amb sous i condicions laborals pitjors que els dels homes, sobretot si són mares. L'informe, que s'ha presentat avui a Barcelona, indica que es manté una bretxa salarial entre homes i dones del 19% i que s'ha aturat el procés de reducció de les desigualtats de gènere, segons l'agència Efe.

De fet, el risc de pobresa entre les dones ha augmentat del 8,9% al 13,1% des del 2005 i és més alt que el que hi ha entre els homes. El document explica que les dones tenen el 56% dels títols universitaris però també un 22% dels contractes a temps parcial –mentre que els homes en tenen un 7%–, contractes més precaris que es tradueixen en pensions i prestacions d'atur un 31% i un 12% més baixes respectivament.

Cargando
No hay anuncios

"Amb un horari laboral més europeu no caldria que moltes dones haguessin de fer mitja jornada o abandonar la seva carrera laboral, que és una de les causes de la pobresa femenina", ha assegurat Carme Povea, directora d'anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç i una de les responsables de l'informe. A la presentació de l'estudi la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha assegurat que les polítiques d'igualtat són "una de les prioritats" del Govern i ha apostat per fomentar la cooperació publicoprivada en aquest camp.

Desigualtat en els llocs de poder

Cargando
No hay anuncios

L'informe també mostra una radiografia de la presència femenina als centres de decisió de la política i econòmica i adverteix que a Catalunya hi ha 772 homes dirigint ajuntaments i només 147 dones alcaldes, així com 83 diputats i 52 diputades. En el camp de l'empresa, el 2015 hi havia un 45% menys de dones que d'homes amb càrrecs de direcció. La mateixa xifra des del 2005. A les càtedres universitàries la desigualtat també s'ha enquistat: el 2015 hi havia 329 catedràtiques i 1.239 catedràtics (un 73% menys), una xifra que no ha variat pràcticament des de l'any 2005.

L'informe xifra la desigualtat entre homes i dones en un quocient que va del -1 (més desigualtat per a les dones) a l'1 (més desigualtat cap als homes) en què el 0 és la igualtat absoluta. Doncs segons aquest indicador totes les xifres són negatives, excepte la formació, l'única en què guanyen les dones. L'indicador de desigualtat marca un -0,16 pel que fa al mercat laboral, un -0,33 en les condicions de vida i un -0,5 en l'apoderament.

Cargando
No hay anuncios

L'informe proposa impulsar un gran acord entre institucions, societat civil i empresariat per "reconèixer i aprofitar" el talent femení, lamenta que la igualtat millori "a un ritme tan lent" i defensa aplicar polítiques "preventives i no només pal·liatives".