Més dones que homes jutges, però sense càrrecs de responsabilitat

L'Associació de Dones Jutges de l'Estat reclama instaurar mesures paritàries de manera temporal per equiparar situacions com ara que al Tribunal Suprem el nombre de magistrades sigui d'un 12,8%

Detall del Palau de Justícia, on es troba l'Audiència de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Montse Riart
04/04/2017
2 min

BarcelonaA Catalunya i a l'Estat hi ha més dones que homes exercint de jutges, però la majoria no accedeixen als alts càrrecs de la carrera judicial, segons les últimes dades fetes públiques pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Així, per exemple, el percentatge de magistrades al Tribunal Suprem és d'un 12,8%, i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'un 39%. L'Associació de Dones Jutges de l'Estat reclama instaurar un sistema paritari a la judicatura, de manera temporal, per mirar d'equiparar la situació.

Dels 763 jutges que exerceixen a Catalunya un 56% són dones, segons les dades del CGPJ. Ara bé, les magistrades no són majoria en cap dels alts organismes de la magistratura catalana: al TSJC hi ha 22 jutges dones, respecte de 34 jutges homes. La suma de magistrats de les quatre audiències provincials també supera la de magistrades. Hi ha 81 homes i 68 dones.

Baixa representació en els últims nomenaments

Segons les dades de l'Associació de Dones Jutges de l'Estat, dels 117 nomenaments discrecionals que s'han fet a la judicatura els últims 3 anys, només un 19,6% han estat dones: "La llei d’igualtat no arriba al nomenament de càrrecs judicials. És vergonyós. Es necessiten mesures d’acció positiva de caràcter temporal", assegura la vicepresidenta de l'entitat, Mar Serna, que és magistrada d'un jutjat social de Barcelona i exconsellera de Treball de la Generalitat.

Serna posa d'exemple la situació del TSJC i assegura que "quan es presenten dones amb més capacitat es valoren altres coses que els mèrits". Considera que aquesta situació també "desincentiva" les magistrades a l'hora de presentar-se a diferents càrrecs: "El més preocupant és que, segons les dades de la Unió Europea, la diferència a l'Estat és superior a la de la resta d'Europa, on la presència de dones en els alts càrrecs de la judicatura és del 39,5%", recorda Serna.

Segons les dades del CGPJ, a l'Audiència Nacional el percentatge de magistrades és d'un 37%, de les quals només un 16,7% exerceixen tasques d'investigació. En el conjunt dels tribunals superiors de justícia de l'Estat, la majoria de presidències de sala recauen en magistrats: 63 presidents respecte de 13 presidentes. A les audiències provincials també hi ha majoria de presidents (41 homes respecte de 9 dones). En canvi, sí que hi ha més dones exercint de jutges als jutjats penals de Catalunya, als contenciosos, als jutjats de primera instància i instrucció i als de violència masclista.

Menys jutges en actiu

Segons les dades del CGPJ, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb menys nombre de jutges en actiu per cada 100.000 habitants, en té 10,1. La mitjana d'edat dels magistrats i jutges que hi exerceixen és de 47 anys, i l'antiguitat, de gairebé 15 anys.

La comunitat on exerceixen més jutges és Astúries, amb gairebé 15 jutges per cada 100.000 habitants. A banda d'aquesta autonomia, només n'hi ha 6 més que superin la mitjana estatal, que se situa en 11,7 jutges per cada 100.000 habitants, un punt i mig per sobre dels que treballen actualment a Catalunya.

stats