MEDI AMBIENT

Més control perquè qui recicli millor pagui menys

Al Papiol i a Sant Joan Despí s’han instal·lat contenidors intel·ligents que només es poden obrir per tirar la brossa amb un targeta personal i en dies determinats

Més control perquè qui recicli millor pagui menys
Ara
04/06/2018
2 min

BarcelonaLa recollida selectiva a través del model actual de contenidors al carrer “ha tocat sostre”, i des del 2010 s’està produint un “estancament”, segons va recordar ahir el vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia. Per tal de passar del 35% actual de reciclatge al 50% que fixa la Unió Europea per al 2020 i al 55% per al 2025, cal tendir cap a la “individualització”: és a dir, augmentar el control per saber qui llença les escombraries i quan ho fa. L’objectiu és que, amb aquest control, es puguin fixar unes taxes d’escombraries que garanteixin que “qui millor ho faci pagui menys”, segons Badia.

Una quinzena de municipis de la zona de Barcelona ja han començat a implementar nous sistemes de recollida en aquesta direcció, amb l’ajuda dels quatre milions d’euros de subvencions que va atorgar l’any passat l’AMB. Un dels més estesos de tots és el de la recollida porta a porta, que consisteix a deixar les escombraries davant de casa prèviament seleccionades. Aquest sistema, que s’està aplicant com a prova pilot al barri de Sarrià de Barcelona, ha permès que municipis com Torrelles de Llobregat o Tiana superin el 60% de recollida selectiva. També estan fent proves a Gavà, Sant Cugat del Vallès i Sant Boi de Llobregat. Fora de l’àrea metropolitana, també hi ha molts altres ajuntaments catalans on ja es recull amb el mètode de porta a porta.

A més d’aquest sistema, al Papiol i a Sant Joan Despí s’han instal·lat contenidors intel·ligents que només es poden obrir per tirar la brossa amb un targeta personal i en dies determinats. Aquest sistema s’impulsarà també a l’Hospitalet i a Esplugues amb la recollida comercial. De fet, és en la recollida comercial on l’AMB vol posar l’accent, ja que els establiments generen el 40% del total de residus. Molts municipis ja apliquen el porta a porta comercial per als residus de paper i cartró. Per tal que el control arribi també a la brossa orgànica, el vidre i els envasos lleugers, ja s’està treballant en l’ús de bosses amb xips o codis individuals per garantir la correcta separació sense recórrer al porta a porta.

stats