Dos dels cinc estudiants amb les millors notes de la selectivitat són de l'Institut Antoni Torroja de Cervera
Eduard Garrabou ha tret un 9,9: "L'institut segueix un mètode tradicional i n'estic molt orgullós"
BarcelonaEntre les cinc millors notes de la selectivitat 2019 hi ha dos alumnes de l'institut públic Antoni Torroja, de Cervera. Un d'ells ha tret un 9,9, la nota més alta d'aquest any, i un altre, amb un 9,8, ha empatat amb tres alumnes catalans més, que han tret la mateixa qualificació. Com ells, 693 alumnes en total –406 noies i 287 nois– rebran la distinció del Govern perquè han tret una nota igual o superior a 9 a la fase general.
Amb un gairebé perfecte 9,9, l'Eduard Garrabou ha tret la nota més alta de la selectivitat. S'esperava una bona qualificació -va treure exactament el mateix a batxillerat- però no ser el millor de Catalunya. Una nota que havia d'intentar com fos, tenint en compte que vol estudiar Física i Matemàtiques, que l'any passat va repetir com el grau amb la nota de tall més alta amb un 13,318. Ha tret un 10 a quatre assignatures de la fase general i un 9,5 a castellà. Va fallar la conjugació del verb 'balbucir'.
Atribueix part del seu èxit als professors que ha tingut a l'institut de Cervera, que li han "ensenyat molt bé". "Té un mètode tradicional d'aprenentatge del qual estic molt orgullós. Tant de bo duri molts anys", assegura. Els dos anys de batxillerat han fet tot el temari del que entra a la selectivitat i s'han preparat a consciència la prova, fent exàmens de mostra i, fins i tot, "preguntes més difícils".
Potser per això no és estrany que un dels seus companys de classe, l'Arnau Noguera, que vol estudiar Genètica a la UAB, també estigui entre les primeres posicions, amb un 9,8. És un fet força inèdit que un mateix institut col·loqui dos alumnes en les notes més altes de la selectivitat. "Hem fet camins paral·lels, hem anat junts des de sempre", explica l'Eduard. Entre somriures, explica que "no hi ha hagut competència" entre tots dos, tot i haver tret la mateixa nota a batxillerat i, si es compta també la fase específica, han tret la mateixa nota de la selectivitat. "Si hi havia dues matrícules a l'institut, ja sabíem que una seria per a mi i l'altra per a ell". Després de l'esforç ingent, aprofitarà l'estiu per descansar, i també llegir i fer esport. "I contribuir amb el que sigui a casa", ha afegit.
"Calen sacrificis i fer molta feina"
A part de l'estudiant de l'institut de Cervera, també han tret una nota de 9,8 una alumna de l’Institut Jaume Vicens Vives, de Girona, un alumne de l’Escola Episcopaliana Mare de Déu de l'Acadèmia de Sort i un alumne de l'Escola Joan Pelegrí, de Barcelona. Aquest últim és l'Albert Boladeras, que ja té el passaport directe per estudiar medicina al Clínic, una decisió que va prendre fa un parell d'anys. És un dels quatre estudiants que han tret un 9,8 a la selectivitat, amb exàmens gairebé perfectes: té tres 10, a història, castellà i matemàtiques, i dos 9,5, a català i anglès. Admet que quan va sortir de fer els exàmens tenia bones sensacions, les quals va anar confirmant a mesura que sortien les solucions. Ha rebut la notícia a Fuerteventura, on està passant uns dies amb els amics.
"Calen sacrificis i fer molta feina", diu per explicar com ha arribat fins aquí. Ha practicat molts exàmens de la selectivitat per practicar els models de les proves, però també s'ha "organitzat la vida social" per tenir temps per a tot i intentar no renunciar a les seves aficions, com la natació o passar temps amb els amics.
Ara només vol descansar i "viatjar molt" aquest estiu: abans d'entrar a la universitat vol gaudir ara de Fuerteventura, i d'aquí uns dies del Canadà, on anirà amb la seva família.
Més aprovats que mai
Aquest any hi ha hagut més presentats i més aprovats que mai a la selectivitat. Els 29.243 estudiants que es van presentar fa tres setmanes a les proves d'accés a la universitat representen el nombre més gran fins ara d'alumnes que han fet les PAU, i d'aquests, els 28.196 que han aprovat els exàmens també suposen la xifra més alta d'aptes fins ara registrada. En total, doncs, el 96,42% dels estudiants han aprovat les PAU. Ho han fet amb una nota mitjana de 6,617, un pèl per sota que l'any passat, quan va ser d'un 6,622. Tenint en compte que la nota mitjana d'accés a la universitat es calcula tenint en compte el 60% de l'expedient de batxillerat (aquest any ha estat d'un 7,37) i el 40% de la selectivitat, els estudiants catalans tenen de mitjana un 7,115 per entrar a la universitat, una xifra una mica per sobre de la de l'any passat, quan va ser d'un 7,088. Això podria fer pujar una mica les notes de tall, però caldrà esperar uns dies per saber si els estudiants han entrat a la carrera que volen.