Coronavirus

Més de 700 pacients de covid a les UCI i pressió "molt elevada" als hospitals

Salut alerta que si hi ha un repunt caldrà endurir restriccions i no descarta el confinament domiciliari

ARA
i ARA

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, avisa que la pandèmia a Catalunya es troba ara en un "punt d'equilibri molt fràgil", perquè la pressió assistencial és "molt elevada" després que s'hagi superat la barrera dels 700 ingressats a les unitats de cures intensives (avui són 705). La previsió, assenyala, és que la setmana que ve es passi de 800 i l'escenari previst és arribar als 1.200. Comella nega, però, que el sistema s'acosti al col·lapse i confia que es mantingui la tendència a la baixa dels contagis per poder anar alleugerint els hospitals. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha avisat que, tot i aquesta tendència a contenir els contagis, hi pot haver influències a la contra de les noves variants o de les comunitats veïnes i ha dit que si hi ha un nou repunt caldrà endurir les restriccions.

 "Si les coses es torcen molt des del punt de vista de la capacitat infectiva, és molt probable que haguem de revisar mesures", ha assegurat, i no ha descartat que es pugui haver d'arribar a un confinament domiciliari si la situació es "desborda". Aquesta, ha dit, és una mesura que s'ha intentat defugir pels efectes negatius que té tant sobre l'economia com sobre la vida personal i la salut mental, però ha defensat que caldrà posar-la sobre la taula si hi ha un repunt important de contagis. Segons Comella, el confinament domiciliari ha servit a altres països per contenir l'avanç del virus i és una mesura que s'hauria d'aplicar en períodes curts i molt intensos per gairebé eliminar la transmissió: "D'alguna manera l'activitat sempre es pot recuperar; una vida que es perd i que no s'hauria hagut de perdre no es pot recuperar".

Cargando
No hay anuncios

El director del Servei Català de la Salut ha radiografiat que ara ens movem entre els 3.000 i els 4.000 contagis diaris, però ha dit que si se supera la frontera dels 4.000 "haurien de saltar totes les alarmes". Ha apuntat que actualment Salut ja té detectats entre 150 i 180 casos de la variant britànica –a Barcelona representen el 8% del total– i que estan preparats per si passa a ser la majoritària.

Cargando
No hay anuncios

Comella ha sigut molt crític amb el ritme d'arribada de dosis de vacuna i ha assegurat que estem "molt lluny" d'aconseguir l'objectiu fixat de tenir el 70% de la població immunitzada a l'estiu perquè a Catalunya caldria estar vacunant 500.000 persones a la setmana –tenint en compte que calen dues dosis– i que, en canvi, arriben unes 60.000 dosis setmanals. "Això pot generar frustració", ha avisat, i ha defensat que si arriben les dosis estarien preparats per vacunar durant les 24 hores del dia.

Ha assegurat que ara no es preveu que sigui necessari utilitzar, de nou, els hospitals de campanya, però no ho ha descartat en un futur si l'epidèmia va a més. Ha defensat que sí que s'ha contractat personal per treballar en els nous hospitals satèl·lits, on ha dit que de mitjana s'han incorporat 200 persones. En total, ha apuntat, entre 1.000 i 1.200 persones que, en part, ha dit ja estan incorporades i que algunes es van contractar a última hora. Ha assegurat que s'han incorporat fins a 8.000 professionals sanitaris des de l'inici de la pandèmia, uns 4.400 a l'atenció primària.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les eleccions del 14-F, ha recomanat que els actes de campanya es facin en format telemàtic o en espais molt grans: "No podem negar a la gent el dret a la informació política". Ha reconegut que "crida molt l'atenció" saltar-se el confinament municipal per anar a un míting, però ha apuntat que és un dret.

El risc de rebrot i la velocitat de contagi trenquen la tendència a la baixa i tornen a pujar lleugerament

El risc de rebrot i la velocitat de contagi del covid-19 a Catalunya han trencat la tendència a la baixa dels últims dies i han pujat lleugerament, tot i que caldrà veure en els propers dies si se segueix amb aquesta tendència. El risc de rebrot ha pujat a 590 (+1) i la velocitat de contagi a 0,95 (+0,01). S'han notificat 3.333 nous contagis i 88 morts.