Llei trans

Més de 2.000 persones es manifesten a Madrid per reclamar al PSOE la tramitació "urgent" de la llei trans

Aquesta setmana el PSOE ha tornat a dilatar el període d'esmenes al Congrés enrederint-ne la tramitació

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Madrid per exigir la tramitació "urgent" de la llei trans.
2 min

MADRID"Estem farts que el PSOE sigui qui està posant obstacles a la tramitació de la llei [trans]. És un acte d'hipocresia. Van criticar l'esmena a la totalitat de PP i Vox i després, per darrere, utilitzen els recursos que ofereix el Parlament per poder frenar la llei". Així de contundent s'ha mostrat la presidenta de la Plataforma Trans, Mar Cambrollé, aquest dissabte davant el fet que els socialistes hagin dilatat per cinquè cop consecutiu el període d'esmenes de la llei trans al Congrés de Diputats. Els socialistes, de bracet amb el PP, ho han tornat a demanar aquesta setmana, un fet que enredereix la tramitació.

És en aquest context que milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Madrid per exigir la "tramitació urgent" de la norma estatal que ha de consagrar els drets de les persones trans i que incorpora canvis en qüestions com l'autodeterminació de gènere, entre d'altres. Amb càntics com "Llei trans ja", "Si no hi ha llei trans, hi haurà fúria trans" o "PSOE, escolta, estem en lluita", unes 3.000 persones segons l'organització (2.000, segons la policia municipal de Madrid) han sortit des de l'emblemàtica plaça Pedro Zerolo, al barri de Chueca, fins a Callao, travessant l'eix vertebral de Gran Via. La manifestació ha agrupat persones adultes, però també moltes famílies i gent jove.

"Estem patint molta violència per part de discursos transodiants, que provenen de la ultradreta, però també de sectors que perversament diuen ser feministes", ha denunciat Cambrollé a l'inici de la manifestació. A l'organització els preocupa que la norma no arribi abans que acabi la legislatura.

De fet, aquesta també és la preocupació que es respira al ministeri d'Igualtat arran dels gestos del PSOE. La cartera que dirigeix Irene Montero (Unides Podem) ha estat l'encarregada de dissenyar la norma. La llei trans ja va tenir un part difícil en el si del govern de coalició espanyol, per la divisió entre els dos socis i, en particular, per l'oposició de l'exvicepresidenta socialista Carmen Calvo al text. La decisió d'aquesta setmana, però, fins i tot ha generat rebuig dins les files del PSOE. L'exdiputada socialista trans a l'Assemblea de Madrid, Carla Antonelli, ha estripat el carnet del partit. Des dels col·lectius trans defineixen la picabaralla dins el govern espanyol com una "lluita pueril" que els "damnifica".

"No ens han tractat amb igualtat de condicions a l'hora d'accedir al mercat laboral, a l'hora de tenir dret a una atenció de salut integral o que les nostres infàncies estiguin protegides", ha dit Cambrollé. "Advertim al PSOE que si dimarts torna a demanar un ajornament [de la tramitació al Congrés de Diputats] convocarem una jornada de lluita trans [...] que seran concentracions a tot el territori davant les seus del PSOE", avisen des de la Plataforma. Amb tot, la Plataforma recorda que ja hi ha 15 comunitats autònomes amb normes que garanteixen els seus drets. "[La llei trans estatal] és una demanda de la societat", ha recalcat Cambrollé.

Protesta feminista contrària a Barcelona

A Barcelona, al matí, unes 400 persones més també han sortit al carrer, en aquest cas per fer proclames en contra de la llei trans, a favor d’abolir la prostitució i les mares de lloguer. Les manifestants, la majoria dones, portaven pancartes en favor dels drets de les dones i han demanat la dimissió de la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

stats