La Mercè es tenyeix de reivindicació contra l’ofensiva estatal per l’1-O
La festa consolida aquest any el model de programació descentralitzada als barris de la ciutat
BarcelonaDel No tenim por a la protesta contra el cop de l’Estat a les institucions catalanes i al referèndum de l’1 d’octubre. Les d’aquest any havien de ser unes Festes de la Mercè marcades pel dol per les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla. De fet, a l’Ajuntament hi va haver debat per veure com s’abordava aquest homenatge i com s’enfocava la festa perquè fos una demostració de com la gent recuperava el carrer de manera festiva. Però l’ofensiva del govern espanyol d’aquests últims dies contra les institucions catalanes ha dotat la Mercè d’aquest 2017 d’un caràcter més reivindicatiu. Ningú sap ara mateix com pot afectar el clima convuls a la festa, però les reivindicacions se succeiran. Demà mateix hi ha, per exemple, una reunió extraordinària del Consell de l’Associacionisme Cultural per acordar un posicionament contra aquesta ofensiva, que es dona per fet que estarà present tant en actuacions de cultura popular com en molts dels escenaris musicals de la festa.
Està previst, segons ha pogut saber l’ARA, que els gegants ballin amb uns domassos que els haurà cedit l’Assemblea Nacional Catalana on es podrà llegir “Hola, democràcia”. La Coordinadora de Geganters de Barcelona ha donat “via lliure” a les colles per lluir estelades, banderes amb el “Sí”o el que vulguin, i té previst fer una ofrena a la Rambla en record a les víctimes de l’atemptat però també per denunciar la “falta de democràcia”. Les colles asseguren, a més, que se sumaran a la convocatòria reivindicativa prevista per diumenge al matí a la plaça Sant Jaume -s’ha convocat a tots els ajuntaments a la mateixa hora- i afegeixen que la protesta s’anirà improvisant, com apunta el president de la Coordinadora de Gegants de Barcelona, Joan Azorín.
“La Mercè no és aliena al que va passar dimecres i és una festa que s’articula en places i espais immensos”, asseguren des de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub). Defensen que tota “mostra de reivindicació i sentiments” tindrà cabuda a la Mercè perquè és una festa “de tots”.
“No crec que pugui ser un parèntesi festiu perquè vivim un moment massa singular”, confirma Marta Almirall, responsable de Festes de l’Icub. Les Festes de la Mercè ja comptaven, d’altra banda, amb un dispositiu especial de seguretat -que, òbviament, s’ha preferit no detallar- pel nivell d’alerta terrorista, però el tinent d’alcalde de l’àrea de Cultura, Jaume Collboni, va fer, durant la presentació de la programació, una crida a viure la festa amb “normalitat”. A recuperar el carrer.
L’homenatge a les víctimes del terrorisme encapçalarà el principi del Piromusical de dilluns, quan sonarà Imagine, de John Lennon, i la música s’acompanyarà amb bengales blaves per tenyir d’aquest color l’avinguda Maria Cristina. El Piromusical també homenatjarà el 25è aniversari dels Jocs Olímpics, Reykjavík -que és la ciutat convidada de la Mercè 2017-, el 40è aniversari de la primera manifestació pels drets LGTB celebrada a Barcelona el 1977 i els músics desapareguts aquest any o dels quals s’ha commemorat fa poc l’aniversari de la seva mort, com Enric Granados.
Les festes comencen, com va demanar l’any passat l’alcaldessa, Ada Colau, amb una dona com a pregonera: la filòsofa Marina Garcés. I tenen en la consolidació del model descentralitzat el seu principal punt identitari. La programació trepitjarà aquest any cinc dels deu districtes de la ciutat i se celebrarà, per primer cop, a la plaça Major de Nou Barris, que acollirà propostes de música clàssica, i al Parc de Sant Martí, on hi haurà part del festival Mercè Arts de Carrer (MAC), amb un programa dirigit especialment al públic familiar. “A Sant Martí hi haurà una selecció de música molt ben triada perquè els pares en puguin gaudir amb els fills”, remarca Marta Almirall.
Del Raval a Sant Andreu
El passeig Lluís Companys, que els últims anys ha acollit la mostra de vins i caves catalans -que enguany s’ha decidit endarrerir fins a l’octubre-, també tindrà en aquesta edició propostes del MAC, com els espectacles coreans Tago, que té com a protagonistes els tambors, i I.O.F. Crew, un espectacle en el qual prendran protagonisme les màscares coreanes. “Val la pena aprofitar-ho per veure espectacles que venen de tan lluny”, aconsella Almirall. Escenaris com la rambla del Raval, que acollirà concerts del Barcelona Acció Musical, i la plaça Reial, que diumenge serà escenari de diferents concerts d’havaneres, es reincorporen a la festa després d’anys. I el Parc de la Trinitat, que va debutar l’any passat, repeteix. I ho fa concebut com l’espai de la participació. Aquí destaca, per exemple, el concurs de monòlegs que hi organitza El Terrat. Andreu Buenafuente i Berto Romero pujaran a l’escenari a fer una demostració. Ho faran, però, per sorpresa.