El nou Mercat de Sant Antoni sobreviu al turisme

Els comerciants calculen que ha atret més gent sense alterar la proporció entre veïns i visitants

Al mercat reformat hi ha 105 parades que són dels Encants.
Maria Ortega
23/05/2019
4 min

BarcelonaDia de festa al Mercat de Sant Antoni de Barcelona que, justament avui, celebra el primer aniversari de la reinauguració. Els comerciants de la zona, tant els del mercat com els de l'entorn, han coincidit a fer-ne una valoració molt positiva. Segons el seu càlcul d'afluència de visitants, fet a partir de sensors que detecten els telèfons mòbils, l'últim any el barri ha rebut uns deu milions de visitants més que l'anterior –s'ha passat de 46,5 milions de persones a quasi 57 milions–, i el que més celebren els comerciants, a banda d'aquesta pujada del 22,2%, és que no hi ha hagut una desproporció entre veïns i turistes, tot i que la gent de fora és majoritària a la zona. "Teníem por que fos només per a turistes, i les dades demostren que no és així", ha celebrat Vicenç Gasca, de Sant Antoni Comerç, que ha detallat que la proporció entre visitants i veïns és ara del 56% i el 44% en favor dels primers, però que el percentatge abans havia arribat a ser més alt, del 60%, en favor de la gent que no visitava la zona habitualment.

En un barri tan castigat per la gentrificació i la pujada dels preu dels lloguers, l'obertura del nou mercat es percebia, en part, com una amenaça per als veïns. I, de moment, el primer balanç –o, si més no, el que en fan els comerciants– nega el canvi de caràcter del mercat. Els paradistes, de fet, repetien de manera recurrent abans de la inauguració que no tenien cap intenció de convertir-se en una 'Boqueria 2' i ara creuen que ho han aconseguit.

El càlcul dels comerciants considera veïns les persones que s'ha demostrat que s'acosten a la zona com a mínim quatre dies a la setmana i que, per tant, es considera que tenen un vincle fort amb el barri. El mes en què es detecta més percentatge de visitants és l'abril (59%), mentre que al novembre les proporcions s'igualen. En xifres totals, cada dia s'acosten a l'àrea d'influència del mercat, de mitjana, prop de 160.000 persones, amb pics d'afluència durant els mesos de calor. El dia de la setmana amb més trànsit de gent és el divendres (181.735), i el més fluix és el diumenge (96.125), però els comerciants fan un balanç molt positiu del mercat dominical, el del llibre, que funciona només durant sis hores i sense més oferta comercial que el complementi.

Les dades presentades avui, amb tot, fan referència només a visitants comptats en l'entorn del mercat, perquè el període electoral impedeix que el consistori pugui fer el balanç de persones que realment han entrat a les noves instal·lacions. Durant aquests dies no es poden fer ni inauguracions ni balanços de l'obra de govern. I, de fet, el regidor de Comerç, Agustí Colom, que sí que ha assistit avui a l'acte de celebració, en què s'ha bufat l'espelma d'un pastís amb la forma del mercat, ha ocupat un discret segon pla i no ha fet declaracions.

Goteres i problemes d'accessibilitat

"En fem una lectura molt positiva", ha assegurat la presidenta del mercat de producte fresc, Maria Masclans, que també ha fet referència a un dels problemes que ha tingut la instal·lació: les goteres. Masclans ha confiat que s'arreglin de cara a l'any que ve. Un altre problema a què ha hagut de fer front el nou edifici és el de l'accessibilitat. Com va denunciar aquest diari, el mercat tenia dèficits pel que feia a l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. El principal –a banda de la falta de senyalització inicial i de marques per fer visibles els vidres– era que, a partir que tancava el mercat, no hi havia cap ascensor ni rampa que permetés arribar fins a la planta -1, on hi ha el súper que tanca més tard.

Algú amb mobilitat reduïda o amb un cotxet de nadó, doncs, no tenia cap manera de poder fer compres d'última hora. Un aspecte que, segons els responsables del mercat, ja s'ha resolt permetent que la porta que tanca més tard sigui la que té l'accés a l'ascensor. L'equip d'arquitectes, a més, va tornar a repassar aspectes com el pes de les portes, que era una altra de les queixes de les persones que van amb cadira de rodes.

Pendents del gimnàs i de la ronda

El que encara no s'ha obert al nou mercat, tot i que ho havia d'haver fet a la tardor, és el gimnàs de la firma 'low-cost' Duet Fit, que ha tingut problemes per tramitar la llicència i que ara espera que es pugui posar en marxa a l'estiu. En nom dels comerciants, Vicenç Gasca també ha remarcat la transformació de la zona, inclosa la superilla, que ell sempre anomena 'supercruïlla' per diferenciar-la de la polèmica de la del Poblenou fins que no s'acabi la transformació de la ronda de Sant Antoni a l'espai on, durant deu anys, hi va haver el mercat provisional.

La reforma, que preveia la reobertura del trànsit, es va aturar en plena polèmica per les possibles retallades del govern de Colau i amb la idea de fer-hi un procés participatiu. L'objectiu és decidir-ne el dibuix final i acordar si, realment, cal permetre que hi torni a haver un carril de circulació per sentit en un espai que ha estat tants anys tancat i que ara s'ha urbanitzat com a zona d'estada. Gasca ha remarcat, en aquest sentit, que caldrà valorar que la ronda es reformi dins un projecte global de transformació de les rondes de Sant Pere, Universitat i Sant Antoni.

stats