Societat14/10/2019

Menys denúncies i més ordres de protecció per violència masclista

Un 6% menys de dones van anar fins a la comissaria per una agressió, entre abril i juny

N.v.
i N.v.

BarcelonaEl nombre de denúncies per violència masclista baixa a Catalunya i les ordres de protecció per tenir cura de les víctimes pugen. Aquesta és la primera conclusió que es desprèn de l'últim informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre les dades del segon trimestre de l'any. En canvi, una anàlisi més detinguda de les xifres també posa sobre la taula altres lectures.

Segons l'estadística del CGPJ, entre abril i juny, a Catalunya es van registrar un 6% menys de denúncies per violència masclista que en el mateix període de l'any passat. Durant el segon trimestre també cauen un 4% el nombre de dones que va interposar les denúncies. Però, tot i que els percentatges van a la baixa, les xifres absolutes tornen a evidenciar la magnitud d'aquest problema. En aquests tres mesos, un total de 5.258 dones van denunciar fins a 5.502 vegades haver patit una agressió masclista: és a dir, que entre abril i juny es van produir de mitjana 61 denúncies d'aquest tipus diàriament a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, també van augmentar el nombre d'ordres de protecció dictades per vigilar les víctimes. Se'n van imposar un 1,4% més que el mateix període de l'any passat. Els jutges van demanar mesures en gairebé 1.400 casos, la majoria –més d'un miler– van ser ordres d'allunyament i de prohibició de les comunicacions. Tot i que certament les dades indiquen que es van dictar més mesures cautelars, l'estadística del CGPJ també evidencia que els jutges van denegar la protecció a la meitat de les dones que van demanar-ne.

Així, de les 1.399 víctimes que van demanar alguna mesura cautelar contra el seu agressor a Catalunya, només 718 sol·licituds van ser acceptades (un 2,6% més que fa un any), mentre que 652 es van rebutjar (un 3,8% que el mateix trimestre del 2018) i una trentena més van quedar desestimades, probablement per errors de forma.

Cargando
No hay anuncios

Entre les víctimes que van demanar aquest tipus de mesures a Catalunya, hi ha majoritàriament dones majors d'edat. Només 28 eren menors. A més, 819 eren de nacionalitat espanyola i 552 dones d'origen estranger. Les dades també trenquen tòpics pel que fa a la nacionalitat dels agressors: la majoria dels homes sobre els quals s'ha demanat una ordre d'allunyament són de nacionalitat espanyola (795 casos), mentre que la resta (604 persones) són homes estrangers.

Al conjunt d'Espanya, les denúncies per violència masclista també van caure lleugerament. Se'n van registrar 40.495, fet que suposa un descens del 3,76% respecte al mateix període de l'any anterior, segons les dades del CGPJ. L'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ ha fet públic aquest dilluns que aquest descens en el nombre de denúncies també va implicar una disminució en el nombre de víctimes: 38.723 davant les 40.232 registrades en el mateix trimestre del 2018, un 3,75% menys.

Cargando
No hay anuncios

Igual com passa a Catalunya, la majoria de les víctimes, un 68%, eren de nacionalitat espanyola. En conjunt també van denunciar menys (un 4% menys) que fa un any, però les víctimes continuen suposant el 71% de les denúncies. Per contra, la primavera d'aquest any van augmentar, fins al 3%, les denúncies presentades per familiars de les víctimes. La policia va interposar el 13,7% del total, els serveis sanitaris el 9,2%, i els serveis assistencials i terceres persones, el 2,9%.

Del total de víctimes que van denunciar, un 10,7% va acabar decidint no declarar contra el seu agressor, lleugerament inferior a l'11% registrat en el mateix període del 2018, però superior a la dada del primer trimestre, quan per primera vegada aquesta xifra va baixar del 10%. El fet que no declarin contra el presumpte agressor provoca, moltes vegades, que s'arxivi el cas o que aquest no pugui continuar per la via penal. Una vegada més, hi ha més dones estrangeres que no declaren (un 12,6%) que no pas espanyoles (9,8%).