Menys alumnes a l'ESO per primera vegada i 63 grups tancats el curs que ve a Catalunya
La preinscripció, que comença la setmana que ve, serà totalment electrònica
Per primera vegada des de la creació de l'ESO, l'any 1995, Catalunya rebrà el curs vinent menys alumnes a 1r que el curs anterior. La caiguda de la natalitat és la principal causa d'aquesta nova situació, que té efectes directes sobre la programació de l'oferta educativa que ha preparat el departament d'Educació per al curs que ve: els 2.579 alumnes menys que començaran 1r d'ESO i els 3.241 menys a P3 comportaran el tancament de 40 grups de secundària (28 a la pública i 12 a la concertada) i 23 d'infantil (13 a la pública i 10 a la concertada). Una reducció "pràcticament inexistent", ha dit el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha assegurat que tot i la davallada d'alumnes, el departament ha apostat per mantenir el màxim nombre de grups possible per reduir les ràtios, assegurar una programació equilibrada i lluitar contra la segregació escolar. En total, l'any que ve hi haurà 924.756 alumnes escolaritzats a les etapes obligatòries, 20.700 menys que aquest curs. I les previsions a la conselleria és que aquesta tendència a la baixa del nombre d'alumnat es consolidi a mitjà termini. Els càlculs indiquen que d'aquí cinc anys hi hagi 13.000 estudiants menys a infantil o 48.000 menys a primària.
Segons el departament, es preveu que la demanda a l'escola pública segueixi en auge aquesta preinscripció, que aquest any serà totalment electrònica per primer cop. El curs passat, i forçats per la pandèmia, la conselleria ja va tramitar el 80% dels formularis per internet sense registrar incidències, així que ara toca el salt definitiu. El procés s'obrirà el 15 de març en el cas d'infantil i primària i el 17 en el cas d'ESO, durarà fins al dia 24 i es podrà fer a qualsevol hora del dia a través d'un portal web creat expressament. Les famílies que necessitin assistència perquè no saben fer-ho o no tenen els dispositius electrònics necessaris seran ateses als serveis territorials o als centres.
Nous centres
També per primera vegada s'aplicarà el nou decret d'admissió, que farà que la meitat d'escoles surtin amb una oferta inicial de menys de 25 alumnes a P3, una mesura que es farà en 91 municipis catalans, entre els quals Barcelona. Hi haurà més novetats, com la creació de centres educatius nous: a la ja anunciada obertura de l'Institut Angeleta Ferrer a Barcelona, s'hi afegeix una escola nova a Sentmenat (Vallès Occidental) i una altra a Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà), una escola rural que reobre 50 anys després del seu tancament. A més, s'integren cinc centres a la xarxa pública: l'Intermunicipal del Penedès, a Sant Sadurní d'Anoia, els tres centres concertats de la Fundació Vicenciana que es van anunciar fa uns dies i un altre institut escola, de la mateixa entitat, que finalment també passa a mans públiques. Es tracta de l'Escola Labouré, al Raval, que a partir d'ara s'anomenarà Institut Escola Elisabets i tindrà 3 grups d'infantil, 6 de primària i 4 d'ESO. I també començaran 12 nous instituts escola a Barcelona, Breda, Olivella, El Perelló, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, El Masnou, Premià de Dalt i Balsareny. Ja n'hi haurà 97 a tot el país.
L'altra cara de la moneda és el tancament de tres centres concertats. El curs que ve ja no obriran les portes l'Acadèmia Cultura de l'Hospitalet de Llobregat i l'Escola Sant Joan Baptista de Barcelona, i els seus alumnes es reubicaran en altres escoles, mentre que l'Escola Sagrada Família del Masnou farà un tancament progressiu.