RECURSOS MARINS
Societat23/11/2011

La meitat del peix que mengem prové de piscifactories

L'augment del consum de peix ha fet que amb els estocs naturals no n'hi hagi prou. El sector ha apostat pels peixos de granja però els ecologistes en denuncien l'impacte mediambiental.

Thaïs Gutiérrez
i Thaïs Gutiérrez

BARCELONA.Un de cada dos peixos que arriba als nostres plats ve d'una piscifactoria. La dada prové de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació, (FAO), que ha analitzat el creixement de l'aqüicultura en els últims anys. El motiu d'aquest creixement és l'augment desmesurat de la demanda de peix. El consum mundial s'ha duplicat en menys d'un segle i ha provocat una saturació de la pesca natural. Segons la FAO, més de la meitat de les 600 espècies de peix que consumim estan explotades totalment. I la previsió és que el consum segueixi creixent.

Enfront d'aquesta situació, hi ha hagut un gran desenvolupament del cultiu de peixos, que en els últims deu anys ha crescut un 60%. Segons les previsions de la FAO, l'any 2012 més d'un 50% dels peixos que es consumiran a nivell mundial provindran de granges. Les Nacions Unides apunten que aquest tipus de peix ha ajudat a "reduir la pobresa i augmentar la seguretat alimentària" i que es tracta d'una solució "per a la producció de peix estancada i l'increment demogràfic".

Cargando
No hay anuncios

Paloma Colmenarejo, responsable de la campanya d'oceans de Greenpeace, diu que cal anar en compte a l'hora de valorar els beneficis dels peixos de granja. "Ens han venut l'aqüicultura com la solució a la pobresa i cal matisar-ho", diu. "Aquest sector genera molts impactes mediambientals i laborals que no són gens bons per a les persones dels països on hi ha granges de peixos".

I en cita alguns exemples: "A Llatinoamèrica s'hi estan instal·lant moltes granges en zones on hi ha arbres de manglar, que són els que protegeixen dels tsunamis", diu, i denuncia que "ara els talen per fer-hi granges, desforesten les zones on potser d'aquí deu anys la fàbrica ja no hi serà". Un altre exemple el trobem en molts països asiàtics, explica. El continent concentrava el 2008 un 89% de la producció de peix de granja i la Xina, en solitari, n'aportava un 62%. Greenpeace alerta que aquesta tendència està causant problemes pel canvi en els usos del sòl. "Alguns països estan dedicant l'espai on abans es cultivava arròs per fer-hi granges de peixos -explica Colmenarejo- i això suposa dos problemes: el primer és que es contaminen els rius propers a les granges, pels nous residus que generen i pel risc que s'escapin espècies que poden alterar la biodiversitat de la zona. El segon problema és que el canvi de l'ús del sòl fa que es deixi de produir un aliment que anava destinat a la població local -l'arròs- per produir-ne un altre que està destinat només a l'exportació".

Cargando
No hay anuncios

Tant els ecologistes com les Nacions Unides coincideixen que un sector tan fonamental per a l'alimentació mundial encara té assignatures pendents. La FAO demana un "esforç dels governs per donar-hi suport", mentre que Greenpeace reclama que l'aqüicultura "respecti els principis de sostenibilitat, tant en el cultiu de peixos com en la gestió de les granges".