Salut
Societat20/05/2019

La meitat dels catalans incompleixen els tractaments farmacològics de llarga durada

Un terç dels pacients fan l'esforç de retirar els medicaments però s'obliden de prendre'ls

Gemma Garrido Granger
i Gemma Garrido Granger

BarcelonaL'adherència als tractaments farmacològics a Catalunya és preocupant: només la meitat dels catalans reconeixen prendre's els medicaments indicats per pal·liar les afeccions cròniques. Els pacients amb hipertensió són els que més compleixen les pautes mèdiques –un 60%–, seguits dels que pateixen patologies reumàtiques, com ara l'artritis i el lupus, que representen el 54% dels complidors. En canvi, només un 46% dels pacients amb depressió, un 44% dels afectats per una malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) i un 41% dels malalts d'asma són adherents.

"Ens enfrontem a un repte de salut pública: el compliment dels tractaments en malalts crònics és molt baix", ha alertat aquest dilluns el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi de Dalmases, durant la presentació d'un estudi d'abast estatal de l'Observatori de la Salut (OAT) espanyol. A la jornada, que ha tingut lloc a la seu del COFB, s'han presentat les dades d'adherència als tractaments crònics a Catalunya, un projecte en què ha participat el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Les causes de l'incompliment farmacològic són diverses i no sempre es poden atribuir a una actitud descuidada dels pacients. Els experts n'apunten fins a quatre causes principals: l'oblit del pacient, la suspensió voluntària per una sensació d'empitjorament dels símptomes o de millora, la dificultat per ser visitat pel metge de capçalera i els constants canvis de format dels fàrmacs, tant pel que fa als colors de l'envàs com a l'aparença (mida o colors) de les píndoles.

L'augment de l'esperança de vida, que actualment ja s'acosta als 85 anys, comporta la cronificació de les malalties associades a l'edat, unes patologies que es poden controlar mitjançant medicaments però que, sovint, no es dona. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix de l'incompliment dels tractaments de llarga durada des de principis de segle: ja al 2003 el va qualificar de "problema mundial de gran magnitud" i amb tendència a augmentar. Els farmacèutics comparteixen la tesi i asseguren que cada vegada hi ha més conscienciació social i més disposició a l'atenció primària per treballar de manera multidisciplinària. "El paper del farmacèutic és clau per millorar l'adherència", ha apuntat el representant d'OAT Jesús Díaz.

Cargando
No hay anuncios

Primer estudi d'abast estatal

L'anàlisi de l'OAT és el primer estudi d'abast estatal que mesura l'incompliment dels tractaments farmacològics a partir d'enquestes. Hi han participat fins a 6.150 pacients, el 16% dels quals eren catalans, amb almenys una malaltia crònica, com ara hipertensió, diabetis, malalties cardíaques, asma o depressió. "Els resultats ens permeten dibuixar un perfil aproximat de quins pacients no són adherents", ha explicat un dels investigadors de l'estudi i director del consell assessor de la càtedra d'adherència de la Universitat Miguel Hernández d'Alacant, Ernesto Cortés.

Cargando
No hay anuncios

Aproximadament tres de cada cinc persones que fan l'esforç d'anar a la farmàcia i retirar el medicament compleixen el tractament, i dos terços dels catalans que ho fan són dones. "Elles són les que més van a la farmàcia, però alhora també són cuidadores informals i, per tant, s'encarreguen de retirar els tractaments per a la parella o un altre familiar a càrrec", ha precisat Cortés.

El 64% dels enquestats tenien més de 60 anys i només la meitat reconeixen incomplir els tractaments pautats pel metge: el 28% ho atribueixen a l'oblit, el 26% a un empitjorament dels símptomes i un 22% a una millora de la salut autopercebuda. A més, segons l'estudi, els adherents solen tenir hàbits de vida més saludables, perquè el 55% no són fumadors, el 58% fan activitat física i el 52% segueixen una alimentació equilibrada.