La meitat d'escoles públiques de Barcelona baixaran les ràtios de P3

Es mantenen els grups a l'escola pública, tot i que hi haurà 870 infants menys

Una mestra amb un grup d'alumnes.
22/02/2021
3 min

Cada escola pública de Barcelona tindrà el curs que ve un nombre diferent d'alumnes a P3. Als barris amb més famílies vulnerables, els grups seran de 20 o 22 alumnes, mentre que a les zones on caigui el nombre d'infants a escolaritzar, les classes tindran entre 22 i 24 infants. A la resta de la ciutat, gairebé la meitat, les aules de P3 seguiran tenint fins a 25 alumnes. Segons ha anunciat el Consorci d'Educació de Barcelona, és un pas més per revertir la segregació escolar a la ciutat. Ara bé, d'entrada aquestes ràtios variables només afectaran les escoles públiques, perquè la planificació conjunta de l'oferta dels centres concertats no es podrà fer fins al curs 2022-23, tal com estableix el decret d'admissions que el Govern va aprovar la setmana passada.

Aquesta decisió pot canviar substancialment el mapa escolar a la ciutat –sobretot quan s'incloguin les concertades– i acabar amb les escoles gueto: blindant les ràtios en funció de les particularitats socioeconòmiques del barri es volen eliminar les diferències entre els centres d'una mateixa zona educativa, que es podrien agreujar amb la crisi del covid-19. L'objectiu, han dit els responsables del Consorci, és fer una distribució més equitativa de l'alumnat i evitar que els alumnes més vulnerables (i amb necessitats educatives específiques) es concentrin als mateixos centres. "Per evitar la sobreoferta educativa i la segregació escolar, reduirem la capacitat dels grups en funció de les previsions del padró i de l'equilibri entre oferta pública i concertada en cada zona", ha explicat el president del Consorci, Josep Gonzàlez-Cambray.

Per aconseguir-ho, Barcelona mantindrà tots els grups que hi ha a l'escola pública ara i no en tancarà cap, malgrat que es preveu que l'any que ve s'incorporin 870 alumnes menys a P3, perquè hi ha hagut menys arribades d'immigrants i perquè hi ha residents que han marxat de la ciutat. Una caiguda molt notable i atribuïble a les conseqüències de la pandèmia, tenint en compte que el curs anterior el descens d'alumnes va ser de 300, a causa sobretot de la caiguda demogràfica. Així, la previsió és que hi hagi 11.751 alumnes que comencin P3 el curs que ve, als quals s'ofereixen 13.709 places (6.409 en escoles públiques i 7.300 en centres concertats).

9 grups menys a l'ESO

A l'ESO també es nota aquest impacte, i es preveu que comencin la secundària 812 alumnes menys dels que ho han fet aquest curs. S'oferiran 14.565 places per als 13.423 alumnes previstos. En aquesta etapa, saturada des de ja fa alguns cursos, sí que es tanquen grups públics. N'hi haurà 490 el curs que ve, 9 menys dels actuals. També a l'ESO la intenció és blindar les ràtios als barris més vulnerables, que no tindran 30 alumnes sinó 27.

Aquesta decisió, que pot generar alguna controvèrsia en algunes zones, es reforçarà amb altres mesures: segons ha anunciat el tinent d'alcalde, Joan Subirats, es reservaran places com fins ara per a l'alumnat amb necessitats educatives específiques, s'eximirà les famílies necessitades del pagament de les quotes d'extraescolars i menjador i es millorarà la distribució de la matrícula viva. Aquesta última és encara una assignatura pendent per a molts municipis perquè l'alumnat nouvingut que arriba a mig curs acaba als centres on han sobrat places, que són normalment les escoles de màxima complexitat i que tenen poca demanda de les famílies. És a dir, plou sobre mullat: no només són els centres amb l'alumnat més desfavorit d'entrada, sinó que, a més, són els que acaben acollint més infants nouvinguts durant el curs.

Una altra de les mesures que el Consorci vol reforçar és la detecció de l'alumnat desfavorit. Si el 2017 es van identificar un 3,7% d'alumnes vulnerables, el 2020 va passar a l'11,7%, cosa que significa que el Consorci té "els noms i cognoms" de 20.800 alumnes a Barcelona d'entre 3 i 16 anys en situació de vulnerabilitat. "Les xifres de vulnerabilitat es mantenen. Som nosaltres els que hem augmentat la capacitat de detecció", ha afirmat Subirats, que ha dit que el pla contra la segregació escolar que es va engegar fa tres cursos ha permès actuar "de manera proactiva, no reactiva". "Ara som més capaços d'anar directament a les famílies i no esperar que siguin elles les que demanen l'ajuda", ha dit. Segons les dades de l'Idescat, el 31% d'infants de Catalunya viuen en situació de pobresa.

Una escola, un institut i tres instituts escola nous

El pròxim curs Barcelona tindrà un nou institut (l'Angeleta Ferrer, al districte de l'Eixample), tres nous instituts escola (l'Escola Taxonera, a Horta-Guinardó, es converteix en l'Institut Escola Mirades; i dos centres concertats de la Fundació Escola Vicenciana s'incorporen a la xarxa pública amb el nom d'Institut Escola Sicília i Institut Escola Londres), i una escola pública nova, també per la incorporació d'un centre concertat de la mateixa Fundació, que a partir d'ara serà l'Escola Aldana. També es creen dos bolets a P3 per necessitats d'escolarització, un a l'Escola Gayarre de Sants-Montjuïc i l'altre en l'Institut Escola El Til·ler de Sant Andreu.

stats