SALUT
Societat20/03/2019

El pol·len serà més agressiu que mai

Els experts pronostiquen una primavera carregada d’al·lèrgens que triplicarà les visites a urgències

Gemma Garrido Granger
i Gemma Garrido Granger

BarcelonaEls primers esternuts i llagrimejos ens ho estaven avançant: la primavera -que comença demà- arriba ben carregada de pol·len. La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) avisa que la temporada de pol·linització d’aquest any ha arrencat amb més força del normal i que, si el clima es manté sec i càlid, es registraran nivells de pol·len rècord. De fet, espècies com el xiprer ja han superat les concentracions històriques d’al·lèrgens en suspensió registrades des del 1994. El pol·len és la causa del 40% de les al·lèrgies respiratòries a Catalunya, i l’al·lergòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron Teresa Garriga va confirmar ahir a la presentació de les previsions de pol·len a l’aire per al 2019 que els pròxims anys els casos d’al·lèrgia es duplicaran. Un milió i mig de catalans pateixen reaccions al·lèrgiques, però els experts alerten que el 2050 la meitat de la població serà al·lèrgica.

L’arrencada d’any ha sigut molt seca, amb temperatures càlides i poques precipitacions, però Catalunya encara arrossega la humitat de l’any passat. El Meteocat va qualificar la tardor passada com una de les més plujoses de les últimes dècades. Precisament les pluges han facilitat que plantes d’hivern com els xiprers hagin florit en abundància i, per tant, ja estiguin produint grans quantitats de pol·len. Els investigadors adverteixen que el procés de pol·linització posarà en risc la salut dels afectats crònics, però també de persones que fins ara mai havien manifestat cap símptoma: els debutants començaran a sensibilitzar-se i a manifestar rinoconjuntivitis als ulls, picor al nas o dermatitis. Jordina Belmonte, investigadora de la XAC, va precisar que aquesta situació extraordinària només podria revertir-se si comencés a ploure ara que les flors encara segueixen obertes. “La pluja arrossegaria el pol·len a terra i minimitzaria les afectacions”, va subratllar. L’augment sobtat de les temperatures -va afegir- també acceleraria la pol·linització i, per tant, escurçaria el temps dels al·lèrgens en suspensió.

Cargando
No hay anuncios

Belmonte va negar, però, que s’estigui donant un augment generalitzat dels nivells d’aquest polsim groguenc a tot el territori català: “La quantitat depèn del tipus [de pol·len] i de la localitat en qüestió”. Els pòl·lens que més afecten la població segueixen sent els de les plantes gramínies, el plàtan d’ombra i el xiprer. “Les persones que habitualment tenen al·lèrgies han de prendre precaucions, i les que no, també”, va alertar la investigadora.

Cargando
No hay anuncios

Arriba l’al·lèrgia “perenne”

Els casos d’al·lèrgies s’han duplicat en els últims 15 anys, i les de tipus respiratori ara ja afecten prop d’un 25% de la població. L’al·lergòloga Teresa Garriga va assenyalar que les patologies al·lèrgiques són el primer problema de salut entre els homes i el segon entre les dones d’entre 15 i 44 anys. Els símptomes més freqüents són els esternuts, la picor als ulls i al nas i el llagrimeig, però l’al·lèrgia també és la segona causa d’asma. El 82% dels pacients amb inflamació de les vies respiratòries també pateixen múltiples al·lèrgies. L’especialista de la Vall d’Hebron va advertir que a Catalunya el diagnòstic serà cada vegada més complex; entre altres raons, perquè les reaccions múltiples afavoriran que la popularment coneguda com a “al·lèrgia estacional” es converteixi en “al·lèrgia perenne”. Els primers símptomes es manifestaran al febrer i s’allargaran gairebé fins a les acaballes de la tardor o de l’hivern. Garriga preveu que aquest any es triplicaran les visites als serveis d’urgència hospitalària i es multiplicarà per sis la venda de tractaments antihistamínics. A més, l’experta va remarcar que l’al·lèrgia pediàtrica s’ha disparat en els últims temps: “Ens trobem nens de 2 o 3 anys amb símptomes. Animem les famílies a fer-los un estudi al·lergològic al més aviat possible”.

Cargando
No hay anuncios
Què recomanen els al·lergòlegs?

Limitar l’exposició

No sortir de casa en dies de vent o d’alta concentració de pol·len a l’aire. Es poden utilitzar ulleres de sol i mascaretes homologades.

Canviar sovint de roba

Els teixits atrapen el polsim i traslladen l’al·lergen a les fibres. Treure’s la roba i rentar-la en limita l’abast, però cal evitar estendre la roba a l’exterior un cop rentada.

Anar amb cotxe

Les bicicletes i les motos són transports molt exposats al pol·len. Desplaçar-se amb cotxe i amb les finestres sempre tancades és més segur.

Prendre antihistamínics

Si bé l’únic tractament curatiu és la vacunació, hi ha inhaladors i col·liris antial·lèrgics que alleugen els símptomes.