Onada de calor

Els últims tres dies de juliol han estat els més càlids dels darrers 20 anys a Catalunya

El vent de garbí ha fet batre rècords de temperatura a quatre punts del país

BarcelonaEl primer episodi de calor extrema amb cara i ulls d’aquest estiu va marxar ahir després de deixar els valors de temperatura més elevats de l’any i nits de mal dormir a bona part del país, on de manera generalitzada ha costat baixar dels 20 °C i fins i tot dels 25 °C en zones de la costa i en alguns punts de les comarques interiors.

Aquesta onada de calor, que enguany ha arribat molt més tard que els dos anys precedents, ha fet que s’hagin assolit les temperatures més elevades d'aquest 2024, amb 43,2 °C a Cabanes (Alt Empordà), 43,0 °C a Torroella de Fluvià, també a l’Alt Empordà, o 42,5 °C a Banyoles (Pla de l’Estany). Aquests registres de temperatura corresponen a les màximes d'ahir dimecres, quan les comarques de Girona van viure un pic de calor transitori per l’entrada del vent de garbí reescalfat, un fet que també va propiciar que dimarts l’Observatori Fabra arribés als 40,0 °C, la temperatura més elevada registrada en aquest punt d’observació de la capital catalana en els seus 110 anys de sèrie de dades. Parlem, doncs, de valors inusualment elevats i que localment han batut rècords, com és el cas de Barcelona o també d’alguns punts de la costa de l’Empordà, però que en general han quedat força lluny dels rècords de calor excepcionals registrats en la recent onada de calor del juliol del 2023, quan el mercuri va superar els 45 °C a l’Alt Empordà. Tant el rècord històric del 2023 com els rècords d’aquestes darreres jornades han estat afavorits per un vent càlid i sec com el garbí, que en aquests casos ha guanyat la batalla a la marinada (un vent de mar cap a terra més fresc i humit) i ha permès que es disparessin les temperatures.

Cargando
No hay anuncios

Un juliol que ha anat de menys a més

El mes de juliol va començar amb una temperatura normal o fins i tot fresca per a l’època de l’any, amb uns primers deu dies del mes que al conjunt de Catalunya van tenir una mitjana de temperatura de més d’1 °C per sota de la registrada en el període 2009-2020. Tot i aquest inici de mes fresc, la situació es va revertir completament durant la segona quinzena de juliol, amb dues setmanes que han estat excepcionalment càlides, amb pràcticament 3 °C de diferència positiva respecte la mitjana de la darrera dècada i per sobre de la de l’any passat, que ja va ser molt càlida. De fet, al conjunt de Catalunya la temperatura mitjana de dilluns 29, dimarts 30 i dimecres 31 ha estat la més elevada en els darrers dies d'un mes de juliol de, com a mínim, els darrers 20 anys. Tot plegat ha fet que aquest juliol sigui el sisè més càlid dels darrers 110 a la ciutat de Barcelona i el quart més càlid a Lleida dels darrers 86 anys. En el cas de Barcelona, el podi de juliols càlids l’encapçalen tres anys d’aquest segle (2003, 2006 i 2022), cosa que demostra la tendència progressiva cap a un planeta més càlid.

Cargando
No hay anuncios

Els 40 °C s’instal·len a Catalunya

El 19 de juliol va ser el primer dia de l’any amb una temperatura superior als 40 °C a Catalunya, però des d’aquell dia aquesta fita ja s’ha assolit força vegades i en un gran nombre d’estacions meteorològiques, fins i tot en algunes properes a la costa, que normalment suavitza la temperatura, com en els casos de Roses (41,3 °C dimecres) o Barcelona (40,0 °C dimarts). Arribar a aquesta temperatura és, doncs, un fet normal en l’actualitat, però ho és des de fa ben poc. El nostre país ha superat els 40 °C tots els anys des del 2014, però anteriorment no era gens freqüent arribar a un valor tan extrem. El cas més paradigmàtic d’aquest canvi de patró en les temperatures extremes el tenim a Lleida, que aquesta setmana ha superat els 40 °C tres dies consecutius i que en els darrers tres anys ja hi ha arribat tantes vegades (18) com en el període temporal que va del 1941 al 2006.

Cargando
No hay anuncios