El temporal torna a trencar la barra del Trabucador

La pluja causa inundacions en unes quantes poblacions del sud de les Terres de l’Ebre i s’ha fet notar especialment al Delta

BarcelonaEl vent de la nit gairebé no l’ha deixat dormir. I quan aquest matí Cristian Jensen ha anat fins al Trabucador s’ha trobat amb una situació dantesca. “El vent se m’enduia. Ni tan sols he pogut sortir del cotxe. Entre el Poble Nou del Delta i la mar ha aparegut una mànega marina, que es movia per damunt dels arrossars. I, pitjor encara, l’istme tornava a estar del tot inundat”, explicava aquest biòleg i assessor d’Infosa, l'empresa que gestiona les Salines de la Trinitat. L’accés via terrestre a les instal·lacions industrials situades a la península de la Banya ha quedat tallat. Els treballadors que feien el torn de nit han hagut de tornar a casa amb barca.

En poques hores s’hi han registrat 175 l/m². I ha sigut com ploure sobre mullat, perquè el temporal que durant la nit —i fins ben entrat el migdia— ha afectat les comarques del Montsià i el Baix Ebre, s’ha fet notar especialment en aquest indret de la costa, un dels més fràgils del delta de l’Ebre. “Des del Gloria i el Filomena la barra del Trabucador es trenca cada pocs mesos. De res ha servit el milió i escaig d’euros que l’empresa ha invertit els últims dos anys per remoure terres i restituir-hi el pas”, comentava Jersen. Una quantitat a la qual calen sumar els més de dos milions que hi ha gastat el ministeri per a la Transició Ecològica. “No cal una gran tempesta. L’istme de terra és tan dèbil que amb una mica de pluja i unes poques onades n’hi ha prou perquè tot quedi sota l’aigua”, afegia el biòleg.

Cargando
No hay anuncios

El trencament del Trabucador dificulta l’activitat industrial –amb pèrdues econòmiques que es compten per milions–, però sobretot malmet l’ecosistema d’una zona de gran interès mediambiental, que forma part del Parc Natural i ha sigut declarada Reserva Natural Parcial. Per exemple, la salinització de la badia dels Alfacs, amb la consegüent proliferació dels patògens que afecten espècies protegides de mol·luscs com les nacres; i la desaparició d’hàbitats on hivernen més de 100.000 aus aquàtiques i s'hi reprodueixen més de 4.000 parelles de flamencs.

Les pròximes hores, quan hagi baixat l’onatge i es puguin fer les primeres prospeccions a peu, s’avaluaran els danys, tant a la natura com a les instal·lacions de l’empresa. “La cosa que més em preocupa és que encara som a la tardor i la situació ja és catastròfica. S’acosta l’hivern, que és l’època forta de temporals, i la situació anirà a pitjor. Al Trabucador hi fan falta sediments, i mentre no n’hi hagi serà impossible combatre els temporals”, assegura.

Cargando
No hay anuncios

A la resta de poblacions del sud de les Terres de l’Ebre el temporal també s’ha fet sentir i ha deixat entre 100 i 150 l/m² en moltes localitats. A Santa Bàrbara el barranc de Pelós, que creua el nucli urbà pel carrer Aire, ha baixat ple des de la matinada i ha causat inundacions en baixos. A Ulldecona, la pluja ha afectat la bassa del Montsià, la sèquia de la Foia i Valldepins, però sobretot la part de dalt del terme, els Valentins, la Miliana i la plana de la Galera. A Alcanar i el Poble Nou del Delta s’han suspès les classes. La C-12 a l'altura de Tortosa ha estat tallada fins a primera hora de la tarda. Les pluges han estat constants i intenses, però ni de bon tros tan greus com les torrentades que l'1 de setembre van afectar Alcanar i la Ràpita. En aquella ocasió van descarregar més de 250 litres d'aigua per metre quadrat i van causar fortes destrosses al mobiliari urbà, en edificis i a les infraestructures viàries.