La solució de l'aigua reciclada: de la claveguera al reg municipal
Tossa de Mar estalvia més de 43 milions de litres a l'any regenerant aigua de la depuradora per als jardins i la neteja de carrers
GironaTotes les aigües residuals dels municipis de la Costa Brava, des de Blanes fins a Portbou, van a parar a la xarxa de depuradores que gestiona el consorci de la Diputació de Girona. En total, més de 300 milions de litres d'aigües contaminades, plenes de restes de femta, microorganismes tòxics i porqueria de les clavegueres, que el Consorci d'Aigües Costa Brava tracta i saneja fins a assolir uns índexs de salubritat establerts que permeten que la majoria d'aquesta aigua s'aboqui al mar a través de desaigües submarins.
L'escassedat d'aigua que pateix Catalunya per la sequera actual, però, ha posat sobre la taula la necessitat de donar una sortida útil a l'aigua de depuradora. Reciclar aigua, és a dir, regenerar-la en estacions especialitzades, és una solució en què ja es treballa des de fa temps i ara creix l'interès municipal per aquest recurs. El procés consisteix en fer un tractament addicional a l'aigua un cop sanejada que permet recuperar una qualitat que, si bé no arriba a les condicions per ser potable, sí que ofereix als ajuntaments un recurs per fer tasques de neteja o regar parcs i zones verdes. Cada cop més municipis s'hi mostren interessats a la Costa Brava (i no només) perquè això permet un doble estalvi: d'una banda, litres d'aigua potable que no es gasten en usos que no són l'essencial, abastir d'aigua de beure la població, i, de l'altra, un estalvi econòmic perquè, davant la situació actual d'excepcionalitat, el Consorci d'Aigües Costa Brava aplica l’exempció del pagament en la captació d'aigua regenerada per als municipis consorciats.
Ara bé, la majoria dels municipis costaners que es beneficien de l'aigua regenerada l'han d'anar a buscar expressament fins a la depuradora més propera amb un camió cisterna. La recollida ha de ser manual perquè només disposen d'un sol conducte d'anada fins a la planta de tractament –per on envien les aigües de les clavegueres–, però cap de tornada. L'únic municipi que té una doble connexió amb la depuradora, i, per tant, pot disposar de molta més aigua regenerada, és Tossa de Mar. Fa vint anys va construir un viaducte de doble sentit fins a la depuradora, per suplir les mancances d'aigua endèmiques d'una zona enclavada en una vall sense rius amb prou cabal. La canonada destinada a l'aigua regenerada, un cop arriba al poble, es ramifica en una xarxa de més de 3 km per diversos espais del municipi i ha anat creixent progressivament, perquè, cada vegada que s'han de fer obres per reparar el gas natural o els desaigües, l'Ajuntament aprofita per construir més ramals i dipòsits.
Lluís Sala, cap d’abastament i regeneració del Consorci d’Aigües Costa Brava, destaca l'exemple de Tossa i anima la resta de municipis de la Costa Brava a seguir el mateix camí: "Els camions cisterna, en temps de sequera, són petits ajuts, però no curen el problema de fons, així que esperem que la situació actual serveixi com a detonant perquè els ajuntaments facin la inversió de construir un sistema de doble canonada fins a la depuradora", manifesta.
El 5% de tot el consum
Amb aquest sistema Tossa de Mar rega els jardins, parcs i fonts; neteja els carrers, i abasteix una quarantena d’horts urbans. En total, segons les dades de l’Ajuntament, el 2022, tenint en compte que la xarxa no va funcionar al 100% a causa d’unes obres, van utilitzar 43,5 milions de litres d’aigua regenerada. Aquest volum equival al consum d’aigua de tot el poble (6.093 habitants) durant dos mesos d’hivern i al 5% de tota l’aigua registrada durant l’any. Això explica que, actualment, tot i ser un dels municipis en situació d'excepcionalitat per la sequera, Tossa continuï regant: "No hem afluixat el ritme i sempre que fem ús de l'aigua informem que es tracta de regenerada perquè els veïns i visitants no s'alarmin i pensin que malbaratem recursos", explica l'alcalde, Ramon Gascons, que continua: "Tossa té una capacitat turística de 21.000 persones i, sense el recurs de l'aigua regenerada, no podríem fer front a totes les demandes d'aquest volum de visitants". I conclou: "A Tossa fa anys que pensem que el canvi climàtic no vindrà aviat, sinó que ja és un fet que cal afrontar".
A banda de suplir els serveis municipals, el repte del Consorci d'Aigües Costa Brava, conjuntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua, també és retornar l'aigua regenerada de qualitat als rius. Des del passat mes de març, ja s'està fent en diversos punts de la Tordera per garantir-ne el cabal ecològic, i la intenció de l'Ajuntament de Tossa també és poder fer l'aportació a la riera que desemboca a la platja del poble. "La idea és remuntar amb una bomba l'aigua regenerada riera amunt i, així, ajudar a recuperar els ecosistemes de ribera de les lleres, reomplir els aqüífers, que s'amarin els freàtics i que l'aigua es filtri als pous antics, que ara estan secs i plens d'aigua de mar", manifesta l'alcalde. És un projecte ambiciós, que ja disposa de l'aprovació de l'ACA i que el consistori tossenc confia poder tirar endavant a un o dos anys vista.
L'aprofitament de l'aigua regenerada no és nova al riu Llobregat, on des de fa mesos s'ha estat fent servir per alimentar el curs final del riu, per al reg agrícola i, des del febrer passat, també hi ha una part que es potabilitza de manera que arriba a les llars metropolitanes. Cada cop més ajuntaments veuen el potencial d'aquest recurs, especialment amb les restriccions que la sequera ha imposat a tot l'àmbit de la conca Ter-Llobregat. Fer ús de l'aigua reutilitzada permet continuar regant zones verdes o netejar carrers i contenidors, activitats que ara mateix estan totalment prohibides amb aigua potable de la xarxa.
Les estacions de regeneració d'Agbar al Prat i la depuradora de Gavà-Viladecans ja han notat el creixent interès municipal en aquesta aigua reciclada no apta per al consum però sí per a usos terciaris. Ara mateix ja hi ha nou municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB) que han sol·licitat poder carregar aigua regenerada en camions cisterna. Sis ja tenen l'autorització i ho estan fent: són Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Cervelló. Els propers a sumar-s'hi ben aviat seran els ajuntaments de Sant Climent de Llobregat i Castelldefels, mentre que Barcelona ja ha tramitat una sol·licitud per accedir a un petit volum d'aigua regenerada per al reg de supervivència de certes zones verdes. En total, segons l'AMB, ara mateix hi ha sol·licitats 1.200 m³ per setmana d'aigua reciclada per a aquests usos terciaris. La llista de sol·licitants, auguren, continuarà creixent aviat, ja que l'Hospitalet, el Prat i Badia del Vallès també les estan cursant.