Medi Ambient

Setanta cigonyes electrocutades en només una setmana

Les entitats naturalistes diuen que el recompte és només "la punta de l'iceberg" i apressen el Govern perquè actuï

ARA
3 min
Una cigonya blanca morta sota una torre elèctrica

BarcelonaCada any, centenars d'ocells moren a Catalunya electrocutats per torres elèctriques. Aquest fet preocupa molt les entitats ecologistes, que repetidament denuncien la necessitat de complir les normatives de protecció a les estructures. Per posar xifres a la situació, els naturalistes han fet un recompte de les morts en els darrers cinc dies a les comarques gironines, on han arribat a comptabilitzar 70 cigonyes blanques mortes al peu de torres elèctriques, i han demanat al Govern que actuï "de forma ràpida". A més, les entitats asseguren que això és només "la punta de l'iceberg", ja que, segons un estudi de la revista científica Ardeola, la quantitat d'animals localitzats després de morir electrocutats és mínima, en concret, d'un 13,4%. Així doncs, apunten que n'hi hauria encara més.

Aquesta setantena de morts s'emmarquen en el llarg viatge migratori que fan periòdicament les cigonyes blanques cap a l'Àfrica, amb parada a terres gironines. La cigonya blanca és una de les aus protegides per les directives europees de patrimoni natural i de la biodiversitat. A més, també figura dins el recentment aprovat catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya. Per aquest motiu, els diferents col·lectius ecologistes que han participat en la crida —l'Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l'Empordà, el Meandre, Grup de Natura Sterna i Ecologistes de Catalunya (EdC)— han notificat les defuncions als Agents Rurals per tal que tramitin una denúncia contra "l'empresa de subministrament elèctric responsable de les torres" i adoptin les mesures necessàries per protegir les instal·lacions.

Estructures no adaptades

En concret, han trobat 37 exemplars sota torres elèctriques del Gironès, 24 a la Vall d'en Bas (Garrotxa), quatre a Llers i Riumors (Alt Empordà) i onze a Arbúcies i Bonmatí (Selva). ¿Però com pot ser que aquesta situació continuï tenint lloc? Les entitats ecologistes denuncien que el problema està en el fet que el disseny de les torres no té en compte el fenomen migratori. Això fa que molts ocells, com per exemple les cigonyes blanques o els ducs, entre d'altres, puguin tocar simultàniament la torre i un cable, per culpa de la gran envergadura de les seves ales. Això els provoca una descàrrega elèctrica mortal.

"Malauradament, i com hem denunciat des del 2021, fa molts anys que aquests episodis de mortalitat es repeteixen i afecten moltes espècies d'aus i ratpenats (moltes de les quals, amenaçades o en perill d'extinció). Cal posar l'accent en el fet que aquesta mortaldat es produeix en un context de pèrdua de diversitat galopant a escala planetària, però també local", han denunciat les entitats en un comunicat.

700 aus cada any

Segons la conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, cada any a Catalunya moren unes 700 aus per culpa de les línies elèctriques, de les quals més de 300 són cigonyes blanques. Davant d'aquesta situació, el departament es reunirà en les pròximes setmanes amb Endesa, que és propietària del 90% de la xarxa de distribució catalana, i exigirà mesures per revertir aquesta situació. La consellera, Sílvia Paneque, ja ha avançat que reclamaran accions com "aïllar o fer passar el cablejat per sota terra", sobretot en les zones de pas de les aus durant la migració.

Per la seva banda, fonts de la companyia consultades per l'ARA han recordat que tenen un protocol conjunt amb el Govern per adaptar les torres on hi hagi més risc de descàrregues elèctriques per a la fauna, però és l'executiu català qui determina on es fan les actuacions. "La companyia ho executa, però és l'administració qui decideix quines torres s'han de redissenyar per minimitzar o evitar l'electrocució d'aus", expliquen des d'Endesa. Així i tot, han mostrat la seva predisposició per abordar aquesta problemàtica amb el departament i trobar-hi solucions.

stats