Medi ambient

Revolta a l'Ebre contra les plantes de biogàs i sansa: "La pudor de podrit ens obliga a confinar-nos"

Veïns de municipis del Montsià i el Baix Ebre protesten per no convertir-se en "l'abocador" de Catalunya

3 min
Capçalera de la manifestació d'aquest divendres a Santa Bàrbara contra les plantes de sansa i biogàs.

Santa Bàrbara"És una pudor d’ous podrits, molt desagradable, que ens obliga a confinar-nos i tancar finestres. Si t’entra a casa estàs perdut, perquè es condensa i s’estanca", explica Josep Roig, veí de Santa Bàrbara. Fa un any que la població d’aquest municipi de la plana del Montsià ha de conviure amb episodis gairebé diaris de fums i males olors, sobretot durant la matinada i els capvespres. L’origen és a menys de dos quilòmetres del nucli urbà i té dos focus ben identificats. D’una banda, la planta de biogàs de l’empresa La Galera SL, que produeix biometà a partir del processament d’unes 50.000 tones anuals de residus orgànics ramaders, agrícoles i de la indústria alimentària. De l’altra, la planta de Biosansa Catsud SL, que funciona durant la temporada de l’oliva –entre la tardor i la primavera– per processar la pinyolada que s’obté de les premsades d’olives. 

Totes dues plantes estan ubicades a prop de Santa Bàrbara, però dins el municipi veí de la Galera, des d’on s’acaben propagant els fums i les males olors per diversos municipis de les comarques del Montsià i el Baix Ebre, segons el vent i les baixes pressions atmosfèriques. Per denunciar les molèsties, l’Associació Mediambiental de Veïns de Santa Bàrbara ha convocat aquest divendres una manifestació veïnal que ha comptat amb el suport d'entre 350 i 400 persones, eminentment residents de municipis propers que també pateixen aquesta problemàtica, com ara la plataforma veïnal de Camarles i Salvem lo Montsià, així com membres de l’ONG ecologista Gepec. De fet, entre els manifestants, que feien proclames com ara "Volem obrir finestres" i "Ni fums ni pudors", també hi havia representants dels governs municipals.

"No estem en contra del funcionament d’aquest tipus de plantes, perquè vivim en una zona rural i som conscients que cal donar sortida al processament adequat de residus ambientalment problemàtics com la sansa, els purins, la gallinassa i altres tipus de dejeccions agrícoles i ramaderes. Però sí que demanem que la seva implementació sigui adequada, amb un control de la salubritat dels aires que generen per part de les administracions competents", afirma Roig. 

L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, ha explicat a l’ARA que està en converses amb l’Ajuntament de la Galera per pressionar les empreses per solucionar els problemes d’olors i fums: "Les empreses s’han compromès a instal·lar sistemes de filtratge en el termini d’un any i mig. A tot tardar, abans del 31 de desembre del 2025".

Noves plantes

La planta de biometà, amb una inversió de sis milions d’euros, és fruit de la unió d’una trentena de socis, entre els quals pagesos i ramaders de la zona. Es va posar en marxa l’any 2021, però no va començar a funcionar a ple rendiment fins fa un any, quan es van completar les instal·lacions i es va començar a injectar gas comercialitzable a la xarxa general. Pel que fa a la fàbrica de Biosansa Catsud, l’Associació Mediambiental de Veïns de Santa Bàrbara ha portat el cas davant la Fiscalia de Tarragona perquè consideren que podria estar cometent delictes contra el medi ambient i la salut de les persones. Segons l’entitat, ni l’Ajuntament de la Galera i ni l’empresa no els han facilitat els resultats dels últims mesuraments de fums.

"També hem de vetllar perquè les matèries que s’hi processen provinguin del nostre entorn més directe, i no ens convertim en l’abocador de Catalunya", defensa Roig. També el portaveu de l’entitat mediambientalista, Enrique Lange, subratlla que el procés industrial d’aquest tipus de plantes s’hauria de desenvolupar íntegrament en recintes tancats: "Amb instal·lacions que disposin de biofiltres i sistemes avançats que permetin assegurar el respecte a l’entorn". Aquest mateix divendres els veïns s’han plantejat convocar una manifestació d’abast territorial que es lideraria des de Santa Bàrbara per demostrar el seu descontentament amb les empreses que trien les Terres de l’Ebre per posar les seves plantes. 

Amb menys de 50.000 animals, a les comarques del Baix Ebre i el Montsià predominen les petites i mitjanes explotacions de porcí, lluny de les grans xifres d’altres territoris del país. Així i tot, per complir amb les directrius europees i arribar al 2050 amb residus zero, la Generalitat i els ajuntaments treballen per la implementació de plantes de tractament d’aquests residus. Un desplegament que no està sent gens fàcil. 

A més de les empreses contra les quals els veïns han protestat aquest divendres, hi ha altres plantes en projecte que se situarien en una vintena de quilòmetres a la rodona del Montsià i el Baix Ebre i que ja han provocat l’enuig de gran part dels residents i les associacions ecologistes, que s'hi oposen. Una és l’empresa de biogàs que es vol obrir al pla del Bif, del municipi de Camarles, de la promotora Ence, i una altra, la construcció d’una planta de biometà entre el camí del Ranxero i el polígon Catalunya Sud, de Campredó, fins al municipi de Tortosa, de l’empresa valenciana Genia Bioenergy. 

stats