Medi Ambient

Revés a l'hotel d'Aigua Xelida: el Govern desaprova el projecte per l'alt impacte a la cala verge

L'Ajuntament de Palafrugell havia donat llum verda a la construcció, que segons l'informe governamental hauria de tenir menys habitacions

Les obre avancen a prop de la Cala Aigua Xelida
2 min

GironaPrimer bastó a la roda de l'hotel que es vol erigir sobre la pineda verge del Puig de la Trona, al costat de la cala Aigua Xelida de Palafrugell. Segons expliquen fonts coneixedores a l'ARA, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona ha suspès el projecte d'obres aprovat per l'Ajuntament palafrugellenc, que preveia la construcció d'un complex de 66 habitacions repartides en quatre blocs d'edificis de 10 metres d'alçada, piscines i spa. L'òrgan gironí, que s'encarrega d'emetre informes en el procediment de l'avaluació ambiental dels plans urbanístics, ha conclòs que la proposta presentada pel govern municipal tindria un impacte paisatgístic molt elevat.

L'Ajuntament de Palafrugell defensava fa unes setmanes que no tenia altre remei que donar permís a la promotora Salomon Real Estate per iniciar les obres, atès que, segons el pla urbanístic municipal, aprovat el 2006 i modificat el 2015, el Puig de la Trona és una parcel·la urbanitzable. Aquest revés administratiu no atura la possibilitat d'edificar un hotel a Aigua Xelida, ja que no obliga l'Ajuntament a desqualificar el terreny, però sí que fixa les normes que cal complir per construir a la zona. Per tant, si el govern municipal vol concedir un permís d'obres als promotors urbanístics en aquesta parcel·la verge haurà de presentar un segon pla més sensible a les condicions ambientals de la cala.

SOS Costa Brava, que des del principi s'ha mostrat frontalment en desacord amb el projecte i acabava de presentar al·legacions al tràmit del consistori, celebra l'informe de la Comissió Territorial. "Aigua Xelida és un dels paratges més bonics de Catalunya, i això ha fet que estigui molt i molt explotat, pràcticament no queden zones verdes ni muntanya, només la carena on hauria d'anar l'hotel, així que l'impacte paisatgístic seria brutal i, per més que la zona estigui classificada com a sòl urbà, continua sent una muntanya, i això confiem que continuï sent", afirma la presidenta de la federació d'entitats, Irene Gisbert.

Un dels arguments de l'ajuntament palafrugellenc per tirar endavant l'hotel és la creació de riquesa i llocs de treball gràcies al negoci del turisme. Per als ecologistes, però, aquest model econòmic ja està "esgotat" i desborda la costa uns mesos l'any. "És un vessant de muntanya amb una cobertura 100% forestal, una pineda mediterrània íntegra, amb pendents superiors al 20%. L'hotel desfigurarà el paisatge de manera irreversible", defensava a l'ARA l'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot.

Els regidors d'Esquerra, que havien votat en contra de la moció de l'hotel, també valoren positivament les conclusions de l'informe i esperen que serveixi per dissenyar un segon projecte que minimitzi el volum d'intervenció a la zona. Des de l'Ajuntament, de moment, encara no s'han pronunciat al respecte. L'alcalde, Juli Fernàndez (PSC), fins ara defensava que el projecte aprovat era el més raonable, ja que havia aconseguit reduir les 150 habitacions inicials a la meitat. Ara, però, haurà de reduir-les encara més. 

stats