Medi ambient

Restriccions per entrar al pantà de Sau i al cap de Creus

Fins a l'11 de setembre els dos espais naturals limitaran l'accés a vehicles de motor per evitar-hi aglomeracions

ARA
3 min
Un plafó anuncia la prohibició per als cotxes d'entrar a la zona protegida del Cap de Creus.

BarcelonaRestriccions per accedir a dos paratges naturals per evitar-ne la sobreocupació. Un mes abans que anys anteriors, aquest dissabte s'ha activat la prohibició per als cotxes d'entrar dins del Parc Natural del Cap de Creus, que s'allargarà fins al pròxim 11 de setembre. En aquest mateix període l'accés motoritzat a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, hi haurà restriccions per als vehicles de motor per poder aparcar a l'àrea d'esplai del pantà de Sau.

Al cap de Creus la barrera que dona accés al parc natural des de la carretera Montjoi estarà abaixada per als cotxes i autocaravanes entre les deu del matí i les cinc de la tarda. L'any passat la restricció es va aplicar en un període més curt: entre el 15 de juliol i el 31 d'agost, però la gran afluència de públic ha fet avançar la mesura, que en certa manera ha sorprès més d'una persona que es disposava a gaudir de la zona.

A partir de les 10 del matí es tancarà la circulació des de la carretera Montjoi, que uneix Roses amb les cales que són dins de la zona protegida, i només estarà permesa per a veïns i les persones que hagin fet una reserva. En el primer dia de restricció, els que no hi han pogut entrar i han hagut de girar cua s'ho han pres força bé i han entès els beneficis d'evitar la massificació del parc. "És un lloc fràgil, amb molts valors naturals i la massificació pot ser un problema", ha explicat el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, que detalla que "per això es restringeix l'accés amb vehicles tant des de Roses com des de Cadaqués cap al far del cap de Creus", segons recull l'ACN.

Un nen jugant, descalç a la vora de l'aigua, a llançar pedres a l'aigua del pantà de Sau fa una setmana

L'objectiu de la limitació és evitar les saturacions, així com reduir l'impacte sobre el medi natural i minimitzar riscos en casos d'emergències que requereixin activar protocols de Protecció Civil. A més, avançant la restricció es vol abastar dates del calendari durant les quals hi ha "gran afluència de públic" com són la revetlla de Sant Joan i la Diada. "Hem decidit allargar-ho perquè l'any passat vam tenir dates crítiques", ha afirmat el regidor de Medi Ambient a l'Ajuntament de Roses, Lluís Espada, que ha afegit que "l'estiu passat es va restringir l'accés a 400 vehicles cada dia al juliol i a 800 per dia a l'agost". Una afluència que ha dit que és "desmesurada" i que "el parc no pot suportar".

Terra endins, també hi ha hagut alguna sorpresa entre els visitants que desconeixien que, des d'avui i fins a la Diada, els visitants que arribin en vehicle per anar al pantà de Sau hauran de pagar cinc euros al dia (dos en el cas de les motos). "Em sembla bé si és per protegir l'entorn i evitar massificacions", ha afirmat la Mar, veïna de Sant Antoni de Vilamajor. D'altres, com el David, de Ripollet, ho trobava excessiu. "Si fossin 2 euros encara, però tot sigui per mantenir l'espai", ha dit. L'afluència ha estat molt esglaonada i aquest migdia les places no s'han exhaurit. "Preveiem que sigui una jornada tranquil·la", admetia la directora de l'espai, Sònia Llobet.

Aquest espai ofereix 90 places d'aparcament per a turismes, furgonetes i motos. Aquest migdia encara no s'havien omplert, a diferència d'altres èpoques en què hi havia aglomeracions. Llobet explica que durant la pandèmia es van disparar les incidències i es va decidir posar en marxa aquest dispositiu de regulació d'accés. "És un tema de seguretat, per les mides de la carretera", que és estreta, i perquè, un cop a l'àrea d'esbarjo del pantà, no hi ha cap altra via de sortida. Un pantà que s'ha convertit en el termòmetre de la sequera pel nivell d'aigua que hi ha al voltant de l'església vella de Sant Romà.

stats