A la recerca dels furtius que van minar amb palangre les illes Medes
Agents Rurals i Mossos d'Esquadra intensifiquen mesures per trobar els pescadors il·legals del Baix Empordà
BarcelonaEls Agents Rurals han intensificat la vigilància nocturna a les costes catalanes i els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per identificar els pescadors furtius que dimecres passat van col·locar centenars de metres de palangre en plena reserva natural de les illes Medes, una zona de màxima protecció mediambiental de l'Estartit (Baix Empordà). Quan es va detectar el palangre ja hi havia milers de meros i morenes enganxats als hams amb esquer fresc.
Van ser grups de submarinistes de dos centres de la zona els qui, al sortir a fer una immersió, van descobrir el palangre. Van retirar-lo tot rescatant tants peixos com van poder, però molts exemplars ja havien mort. També van desmuntar uns 200 metres de fils gruixuts i 50 hams a més de 30 metres de profunditat. Després els bussos van denunciar els fets.
A hores d'ara, ja hi ha més de 500 metres de línia de palangre retirada, que és la prioritat dels Agents Rurals perquè volen evitar una mortaldat més gran de peixos, i hi ha diferents línies d’investigació obertes per part de l’Àrea Central de Medi Ambient del cos de Mossos d’Esquadra i el Cos d’Agents Rurals.
Una tècnica de professionals
Un dels guies dels grups de submarinistes que van descobrir els fets, Nacho Gómez, va denunciar a l’ACN que es tractava de "professionals" perquè el palangre estava “lligat a gorgònies i roques" i no semblava que l'haguessin llançat i que el corrent l'hagués portat fins allà. El testimoni també declarava que l'estesa de fil estava situada a molta profunditat, cosa que indicava, segons ell, que era una feina minuciosa que només podien haver fet bussos experts. "Cobreix una àrea enorme, potser on hi ha més densitat de vida de tot l'arxipèlag", va afirmar. El Parc Natural va anunciar que activaria un reforç de vigilància nocturna, d'una banda, per dissuadir els furtius i, de l'altra, per intentar identificar qui va col·locar el palangre.
Aquest tipus de pesca furtiva consisteix a llançar des del vaixell una línia de la qual pengen un gran nombre d'hams. La corda pot tenir diverses llargàries, des de pocs quilòmetres fins a 20, i enfonsar-se a més o menys profunditat. Tot i que és un sistema de pesca aprovat i utilitzat, fa anys que es regula, no només per limitar la zona d'ús, sinó perquè pot generar captures no desitjades com ocells, taurons o dofins que no són l'objectiu de la pesca.