Medi Ambient

Les pluges posen fi a la treva dels mosquits a Barcelona

L'any passat la sequera va reduir un 45% l'activitat d'aquests insectes

El moscard, que té una picada molt més agressiva i molesta que la dels comuns, prolifera en zones on abans no hi era present.

BarcelonaTornen els brunzits a cau d'orella, les picades als turmells i les ganes de gratar-se a totes hores. Les pluges primaverals han estat un bàlsam per a la greu situació de sequera que viu Catalunya, però també un revulsiu per als mosquits, que havien disminuït la seva activitat arran de la falta de precipitacions. De fet, la seva presència als carrers de Barcelona va baixar un 45% l'any passat, que va ser el més sec des que hi ha registres a la capital catalana i el segon més calorós. Ara, amb el retorn de les pluges es preveu un repunt a la ciutat, ja que les acumulacions d'aigua i l'augment de les temperatures afavoreixen la proliferació d'aquests empipadors animals.

"La pluja d'aquesta primavera ha estat explosiva, i això ha reactivat focus que en anys anteriors no teníem. No serà un augment molt gran, sinó moderat", ha concretat el responsable del programa de vigilància i control de mosquits de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Tomàs Montalvo. Per aquest motiu –ha explicat– estan intensificant les tasques de prevenció a la via pública per minimitzar l'impacte, però també ha advertit que la majoria dels focus de cria estan en propietats privades com jardins, terrasses i patis.

Els treballs se centren en punts calents com les fonts i els embornals, que són desguassos pensats per acumular la sorra que arrossega la pluja i evitar així que entri a la xarxa de clavegueres. Contenen aigua estancada, un punt de foscor i amb la temperatura òptima perquè els mosquits criïn a plaer. Barcelona té més d'11.000 embornals sorrencs d'aquestes característiques i l'Agència de Salut Pública de Barcelona fa vigilància continuada d'aquests focus de cria, si bé no tots són problemàtics.

Quan els especialistes detecten activitat de mosquits treuen l'aigua estancada per evitar que es reprodueixin. L'any passat, per exemple, van revisar 40.633 punts de vigilància i control a l’espai públic i van detectar activitat en 248. Al mateix temps van fer 24.969 tractaments per acabar amb les larves fent servir productes biològics, que no tenen efectes sobre el medi ambient ni la salut de les persones.

Interpel·lar la ciutadania

Tot i els esforços de l'ASPB a la via pública, un 70% de l’activitat del mosquit tigre es dona en propietats privades. Tenint en compte que una femella pot pondre fins a 200 ous en una setmana en recipients com els plats sota els testos, els desaigües, els cubells, els petits recipients i les joguines, on s’acumula aigua del reg i de la pluja, Montalvo ha insistit en revisar setmanalment les zones exteriors com jardins, terrasses i patis per controlar l'aigua estancada que aquests insectes utilitzen per criar. Segons l'Agència, és necessari vigilar els objectes que poden contenir aigua, retirar-los, buidar-los i, fins i tot, posar-los cap per avall per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi.

Aquest any s'impulsarà de nou la campanya A casa teva, fem prevenció del mosquit tigre, orientada a reduir els focus de cria de mosquit tigre en cases particulars de diferents barris de la ciutat amb visites de professionals al domicili. En aquestes visites ofereixen fer una inspecció informada per ajudar a identificar els possibles focus de cria i explicar les mesures que cal aplicar per eliminar-los. L'any passat la campanya es va desplegar al districte d’Horta-Guinardó i enguany es preveu fer unes 400 visites al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

stats