Incendis

Les pluges d'aquest estiu allunyen per ara Catalunya del foc

Tot i la sequera, els incendis tendeixen a la baixa per tercer any consecutiu

BarcelonaLa temporada d’estiu està sent benevolent pel que fa als incendis. Sense dir-ho gaire fort, per si de cas, els cossos d’emergències, com els Agents Rurals i els Bombers, expliquen que és el millor any dels últims quatre pel que fa als incendis forestals. Malgrat la sequera estructural que pateix el territori, i encara que sembli contradictori, des de fa tres anys els incendis tendeixen a la baixa. Segons dades dels Agents Rurals, els incendis en campanya d’estiu, és a dir de l’1 de juny al 30 de setembre, han anat disminuint en els últims anys. El 2021 es registraven 303 focs; el 2022, 272; el 2023, 196; i aquest any se n’acumulen 157. 

En el cas d’aquesta temporada, hi ha hagut un factor meteorològic que hi ha tingut un paper important. A l'inici de la campanya, un seguit de pluges repartides arreu del territori català van dotar el sòl d’humitat. A més, durant l’estiu ha anat plovent de manera distribuïda i al llarg de diversos dies, cosa que ha estat molt positiva. A principis d’aquest any, tenint en compte les previsions, els agents es preparaven per afrontar un estiu calorós, sec i amb un risc d’incendis molt elevat. A més, s’esperaven temperatures molt elevades, tot i que, finalment, només s’ha registrat una onada de calor i pics puntuals d’augment de la temperatura. Per tant, la fortuna ha acompanyat una temporada que s’esperava difícil.

Cargando
No hay anuncios

De totes maneres, encara no es pot cantar victòria. Actualment, el perill no només s’emmarca en els mesos d’estiu. Els focs s’estan desestacionalitzant i durant tot l’any hi ha oscil·lacions de risc. “Passats uns dies sense aigua, el terra s’asseca”, explica la Maria del Carme Llassat, catedràtica de Física de l’Atmosfera i directora del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) de la Universitat de Barcelona. “Des del temporal Gloria no hem aconseguit posar el comptador a zero. Cada dia que plou en guanyem 10 de tranquil·litat pel que fa a incendis, però simplement anem xutant la pilota endavant”, afegeix Jordi Castellví, sotsinspector de la unitat tècnica GRAF dels Bombers de la Generalitat.

A més de les pluges, altres factors també ajuden a explicar per què no hi ha hagut tants incendis. Un dels sectors més importants per garantir una bona gestió i que, alhora, està en una situació de transició és la pagesia. “El paper dels agricultors gairebé sempre és cabdal per poder aturar un incendi”, destaca Castellví. "En aquests moments –explica Llassat– Catalunya té un dels percentatges més alts de superfície forestal a escala europea; més del 60% del total del terreny. Les zones on hi ha un mosaic agroforestal, és a dir, un paisatge discontinu amb camps conreats i, en conseqüència, cuidats, funcionen com a tallafocs on els bombers poden establir els seus recursos per aturar els incendis. Per això, admeten tots dos, el paper dels pagesos és “imprescindible i s’ha de recuperar i protegir”. 

Cargando
No hay anuncios

Els boscos catalans estan “estressats”

Fa 30 anys hi havia entre 8 i 10 dies a l'any amb una situació extrema de risc d’incendi, i ara en són entre 30 i 40. Aquesta dada és important perquè tots aquests dies en què la temperatura està per sobre de la mitjana són dies en què els boscos s'estressen, segons expliquen els Bombers. En aquest sentit, la cura dels boscos és imprescindible per generar tallafocs, ja que una massa forestal contínua acumula molta matèria morta que funciona com a combustible per als incendis. “Actualment, els boscos catalans no generen prou rendiment econòmic, i això suposa un problema perquè costa molt que es faci el manteniment anual del sotabosc i es retirin els arbres morts”, explica Jaume Torralba, cap de l’àrea regional de Barcelona dels Agents Rurals. A més, afegeix que “cal molta pedagogia per garantir una bona gestió d’aquests arbres, a més d’un bon suport per part de l’administració”.

Cargando
No hay anuncios

Prevenció dins de la calma

Aquestes últimes setmanes de campanya d’estiu decidiran si la temporada es tanca sense cap gran incendi forestal a Catalunya. Els Bombers i els Agents Rurals continuen treballant sobre el terreny analitzant cada dia el risc d’incendi i avaluant el repartiment de recursos i agents. A més, juntament amb les agrupacions de defensa forestal (ADF), que s’encarreguen de donar una primera resposta ràpida a qualsevol ignició, vigilen i regulen les activitats de risc mentre vetllen perquè es compleixi la normativa ambiental. Ara mateix, el que preocupa més els agents és la possibilitat d’un incendi de vent, que es produeix quan les humitats són baixes, quan les temperatures estan per sobre de la mitjana i bufa vent de mestral. “Aquesta mena de focs se solen propagar a molta velocitat i tenen salts de foc secundaris molt grans”, recorda el sotsinspector de la unitat tècnica GRAF.