Medi Ambient
Medi Ambient30/03/2023

Plaga de conills a Lleida: el Govern intervé per erradicar-los

Declara l’emergència cinegètica per actuar si els caçadors no poden assolir 285.000 captures abans de setembre

Albert González Farran
i Albert González Farran

LleidaEl Govern ha declarat oficialment avui l’emergència cinegètica a Lleida, una de les mesures reivindicades pels pagesos contra la superpoblació de conills i que permet a l’administració intervenir directament als vedats de caça. L’objectiu és que entre el setembre del 2022 i el del 2023 s’assoleixin les 285.000 captures de conills acordades amb el sector per arribar a nivells òptims de fauna salvatge. Si els caçadors no poden arribar als objectius dins els seus vedats, serà la Generalitat qui ho faci subsidiàriament amb els seus propis recursos, bàsicament amb l’ajuda dels agents rurals i els seus equips. De fet, els caçadors ja fa temps que poden caçar conills durant tot l’any, fins i tot a les nits i utilitzant diversos mètodes (armes de foc, trampes, fures i gossos), però és ara quan la Generalitat fa efectiva la seva intervenció en cas de necessitat de reforços. A més, la Federació de Caça està elaborant una borsa de caçadors perquè puguin actuar en diferents vedats si n'hi ha necessitat.

La declaració de la Generalitat afecta unes noranta àrees de caça, que abasten 75 municipis de les comarques del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d’Urgell, la Segarra i les Garrigues. En total, es tracta d’uns 1.500 quilòmetres quadrats on es detecta una densitat excessivament alta de conills i on l’administració considera prioritari reduir-la. Cal recordar que el llindar està fixat en cinquanta conills per quilòmetre quadrat, però els censos actuals mostren valors superiors al centenar i molts agricultors asseguren que en algunes finques se supera el miler.

Cargando
No hay anuncios

Membres de la plataforma Conills o Pagesos valoren positivament la mesura, però recorden que se’n necessiten més per “eliminar una plaga que està destruint" la seva feina. En aquest sentit, la plataforma es va reunir ahir dimecres amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per abordar altres mesures i, sobretot, la necessitat de pressionar el govern espanyol perquè autoritzi ampliar l’ús del fosfur d’alumini, un biocida que elimina l’oxigen dels caus. Actualment, només està permès aplicar-lo a infraestructures públiques, i els agricultors demanen ampliar-lo a zones agrícoles i forestals properes als cultius.

Qui s’oposa radicalment a aquesta mesura són les organitzacions animalistes, que asseguren que el fosfur d’alumini tindria conseqüències nefastes per a la cadena tròfica, “atesa l'alta toxicitat i nul·la selectivitat del producte, cosa que pot comportar conseqüències molt greus, tant per al medi natural com per a l'ésser humà”.

Cargando
No hay anuncios

El Partit Animalista Pacma, l'associació catalana Lex Ànima i la Fundació Altarriba asseguren que més de 12.000 conills provinents de granges cinegètiques catalanes van ser alliberats per repoblar vedats de caça l'any 2021 amb el coneixement i l'autorització de la Generalitat, segons dades de l'anuari estadístic. A Lleida, van ser concretament 2.186 animals. Les tres organitzacions mostren “una preocupació màxima pel lamentable i perillós missatge que està donant la Generalitat”, asseguren.