Els peixos de l'Onyar, electrocutats i estabornits per traslladar-los al Ter

L'Ajuntament de Girona decideix el trasllat d'exemplars per salvar-los d'una mort segura pel cabal molt baix del riu

El riu Onyar amb molt poca aigua. La sèquia Monar, que prové del Ter, ha disminuït de cabal.
2 min

GironaFa mesos que el riu Onyar, en el seu pas pel centre de Girona, porta un cabal mínim d'aigua. La falta de pluges, sumada al tancament del canal de la séquia Monar, ha assecat la imatge de postal de les cases de colors reflectides al riu, que ara és ple de llacunes, clapes de sorra i herbes. Però, més enllà d'alterar la fotografia emblemàtica de la ciutat, la sequera de l'Onyar afecta directament la fauna i flora del riu. Sobretot els peixos, majoritàriament carpes i barbs de l'Ebre, que viuen en una situació límit, sense prou aigua per sobreviure. 

Per això, l'Ajuntament de Girona ha anunciat una mesura extraordinària: començarà a pescar els peixos abans que es morin per falta d'oxigen i de superfície per nedar. Martí Terés, regidor de sostenibilitat de l'Ajuntament, justifica la decisió: "Ara les carpes intenten situar-se als llocs amb més quantitat d'aigua i, pensant en l'arribada de la calor, la previsió és que el riu vagi perdent qualitat a causa del procés d'estratificació i la proliferació de microorganismes –explica el regidor–. La intenció és evitar que els peixos pateixin, es morin, surin a la superfície, facin pudor i deteriorin l'aigua". 

La retirada de peixos a causa de la sequera és el mateix operatiu que el departament d'Acció Climàtica va organitzar a mitjans de mes de març al pantà de Sau. El cas de l'embassament, però, era una mesura a gran escala, es va fer per garantir la qualitat d'aigua per al consum humà i totes les tones de peix retirades es van sacrificar. A Girona, en canvi, la intenció de l'Ajuntament no és matar els exemplars capturats, sinó traslladar-los a una zona del riu Ter amb més cabal d'aigua. "És veritat que la carpa és una espècie invasora, però està molt adaptada al medi autòcton, no és perjudicial per a l'entorn com els silurs, i el canvi de riu no genera cap impacte negatiu en els ecosistemes perquè l'Onyar és un afluent del Ter", argumenta Terés. I el mateix passa amb els barbs: "Hem preguntat a l'Agència Catalana de l'Aigua si els interessava traslladar-los a les Terres de l'Ebre, però és una operació complicada, així que ens els quedarem al Ter", continua el regidor.

Electrocutats i estabornits

Per dur a terme el trasllat de les captures, l'Ajuntament ha optat pel sistema manual de pesca elèctrica, que consisteix a produir un camp de corrent dins d'un tancat submergit a l'aigua. Això provoca que els peixos entrin en una espècie de paràlisi, quedin atordits i, llavors, se'ls pugui capturar i transportar en xarxes més fàcilment. En total, es calcula que caldrà transportar més d'un centenar d'exemplars. Els treballs començaran abans de finals de mes i s'allargaran durant la primavera.

stats