Medi ambient

Paneque admet que les dessaladores no són l'opció "més desitjable", tot i ser indispensables

El Govern preveu que les obres de la canonada que portarà aigües residuals del Besòs al Llobregat comencin d'aquí un any

BarcelonaLes pluges de la primavera i principi d'estiu han suposat un respir en la situació de sequera a Catalunya, però en cap cas són la solució. Per continuar fent front a aquesta emergència, dimarts el Govern va anunciar la construcció d'una nova dessalinitzadora a la Costa Brava nord, que se sumarà a les que ja hi ha al Prat de Llobregat i la Tordera –aquesta última en plena ampliació de capacitat–. Ara bé, la nova consellera de Territori i Transició Ecològica i també portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha admès que "les dessaladores no són l'opció més desitjable", però també ha deixat clar que són "indispensables per combatre la sequera". Ho ha dit aquest dimecres durant una visita per conèixer les instal·lacions de la dessalinitzadora del Llobregat, al Prat, acompanyada del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler.

Tot i reconèixer que no són la millor de les solucions, Paneque ha recordat que sense la producció d’aquesta infraestructura i la de la Tordera, les restriccions per la manca de pluges dels darrers anys haurien estat “molt pitjors” i ha insistit que les dessalinitzadores són "absolutament necessàries davant el canvi climàtic".

Cargando
No hay anuncios

La consellera ha insistit sovint que l’actual context de reducció de pluges obliga a fer un canvi del model del cicle de l’aigua, una opció que demana optar per la regeneració, la construcció i ampliació de les dessalinitzadores i per la gestió dels boscos a les capçaleres dels rius, entre més aspectes. En aquest sentit, Paneque ha definit les dessalinitzadores com a “estructurals, fonamentals i imprescindibles". De fet, ha assegurat que "seran claus per garantir que el 2027 el 70% de l’aigua que produïm no depengui de la pluja”.

D'altra banda, un dels salvavides de l'any passat pel que fa a l'abastament hídric a tot el país va ser l'augment del percentatge d’aigua residual regenerada. En aquesta línia, fent referència a la canonada que ha de portar aigües residuals del Besòs al Llobregat per potabilitzar-la, Paneque ha defensat la solució provisional i ha recordat que per replicar el model del Prat al Besòs caldrà anar més enllà del 2033, un termini que el Govern considera excessiu i que obliga a optar per opcions més immediates.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques a la dessaladora de l'Empordà

Sobre la construcció d’una nova dessaladora a la Costa Brava Nord, la Cimera Social de l'Aigua s'ha mostrat crítica i ha alertat dels "impactes socials i econòmics" que suposarà. Aigua és Vida, una de les entitats que forma part d'aquesta organització, ha insistit a través d'un comunicat que "cal un canvi de model basat en la reducció de la demanda de l'aigua i en la priorització dels usos". L'encariment del preu de l'aigua i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle són els motius que aporten per posicionar-se en contra d'aquesta nova infraestructura. A més, des de la cimera afegeixen que "la resposta a l'escassetat hídrica i a la crisi climàtica no poden ser polítiques d'oferta infinita d'aigua".