Paratges naturals

Pagar per visitar la natura, un antídot contra la massificació també a l'hivern

Campdevànol cobra sis euros als visitants per accedir a la ruta dels set gorgs glaçats de la Cabana

Diverses persones sobre el gel sobre el segon gorg del torrent de la Cabana (Campdevànol)
3 min

Campdevànol (Ripollès)Haver de demanar hora i pagar per visitar un entorn natural és una situació cada vegada més habitual. Passa sobretot durant l'estiu, en llocs d'especial interès amb molta afluència de visitants, com els gorgs de les Planes d'Hostoles, l'espectacular mirador del Morro de l'Abella o el campanar de Sau, ara al descobert per la sequera. Ara, però, aquesta pràctica es trasllada també a l'hivern. És el cas dels gorgs del torrent de la Cabana de Campdevànol (Ripollès), que els caps de setmana —i per segon any consecutiu—, fan pagar una entrada (o ecotaxa) de 6 euros al públic general. També s'hi controla l'aforament, que no pot superar les 400 persones. Amb la baixada de temperatures de les últimes setmanes, els salts d'aigua dels set gorgs de la ruta han quedat absolutament glaçats, una postal molt llaminera per al públic. Alguns visitants hi van gràcies al boca-orella, però la gran majoria arriben a les gorgues gelades després de veure'n imatges impressionants en publicacions d'Instagram.

Davant de l'allau de curiosos, l'Ajuntament de Campdevànol defensa que cobrar una taxa és la manera més efectiva de frenar l'incivisme, evitar la massificació i poder destinar els recursos necessaris a preservar l'entorn. Així ho defensa, Blanca Sánchez, tinenta d'alcalde del municipi ripollès, que, en declaracions a l'ACN, explica que la mesura s'ha pres "per seguretat". Sánchez també argumenta que els ingressos recollits serveixen per finançar "les despeses que comporta mantenir el parc en condicions", fent referència al personal que hi treballa: des del cos d'informadors fins al servei de vigilància o conservació natural. De moment, l'entrada a l'espai es mantindrà gratuïta els dies laborables, i a partir de Setmana Santa i durant tota la temporada d'estiu, s'haurà de pagar cada dia per poder accedir als gorgs a caminar o banyar-s'hi.

"No m'havia trobat mai en aquesta situació"

En el primer cap de setmana amb control d'accés, l'aparcament era ple a vessar de cotxes i famílies i grups d'amics feien cua davant la caseta informativa per abonar l'entrada i poder començar l'itinerari circular de 9 km pels set salts d'aigua. Molts ja hi van anar amb els diners preparats, com la Montse Torra, de Terrassa: "Sabia que per fer aquesta ruta hauria de pagar, però m'agraden els espectacles que ens regala la natura i em feia molta il·lusió gaudir de les cascades glaçades", defensa en declaracions a l'ARA. A altres visitants, en canvi, la normativa els va sorprendre, com en Manel Rivera, de les Masies de Voltregà: "Fins ara no m'havia trobat mai davant la situació d'haver de pagar per caminar i gaudir d'un entorn natural". "Tot i això —continua—, crec que per desgràcia serà una pràctica cada vegada més freqüent en els pròxims anys perquè la gent no respecta l'entorn". "Entenc que fent pagar la gent més incívica es fa enrere i, si amb aquests diners els ajuntaments cuiden l'entorn i el poden millorar, endavant", admet el veí d'Osona. Torra, per contra, és més escèptica amb la mesura: "Accepto que controlin l'aforament, però no trobo correcte que cobrin entrada en un espai públic com aquest i, a més, dubto que això sigui legal del tot".

Un euro més que l’any passat

Aquest segon any d'ecotaxa hivernal el preu s'ha apujat un euro respecte al curs passat. L'Ajuntament ha pres aquesta decisió perquè el balanç d'activitat al torrent de la Cabana va acabar amb un dèficit de 6.000 euros durant el 2022. Es van ingressar 183.700 euros gràcies a les entrades, però aquest import no va ser suficient per sufragar els costos dels informadors i vigilants que alerten els visitants del perill del gel. Per això s'ha encarit la taxa i, a més, per recaptar més diners, l'Ajuntament de Campdevànol també té la intenció de començar a fer pagar a la zona d'aparcaments a partir de Setmana Santa.

stats