Operació per explotar més el Besòs: es captarà aigua directament del riu per primer cop
La planta d'Aigües de Barcelona quadruplicarà la producció per abastir l'àrea metropolitana
BarcelonaLa sequera constreny i obliga a anar ampliant les fonts d'on obtenir aigua potable que asseguri l'abastament de l'àrea metropolitana de Barcelona. Si fins ara la cerca de més litres s'havia centrat en el Llobregat, amb la producció per primer cop d'aigua reutilitzada que ja està abastint les cases, aviat serà el Besòs (el seu aqüífer subterrani i el mateix riu) d'on sortiran més hectòmetres per al consum domèstic. La planta de tractament d'Aigües de Barcelona quadruplicarà aquest mateix any la seva producció. Per fer-ho, el Govern autoritzarà l'empresa a aprofitar molta més aigua subterrània, tant obrint nous pous com agafant la que circula per l'antic rec Comtal. A més, per primer cop, també es captarà directament aigua del riu Besòs per tractar-la i que sigui potable, una solució que l'ACA no havia previst d'entrada en el pla de gestió que s'aprovarà pròximament.
Tot plegat farà que la planta, que actualment produeix 200 litres per segon, acabi l'any aportant-ne uns 860. La idea és que l'ampliació es faci en dues fases: la primera, que s'aplicarà ja aquest mes de juny, permetrà duplicar l'extracció actual de l'aqüífer i arribar als 400 litres per segon. De cara a la segona fase, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) haurà d'autoritzar amb caràcter d'emergència obres de més abast, com la construcció d'una canonada que sigui capaç de captar l'aigua del rec Comtal allà on neix (on conflueixen els rius Ripoll i Besòs) i transportar-la uns sis quilòmetres fins a la planta. La Generalitat ja ha garantit, a través de l'ACA, una inversió de 25 milions d'euros, segons ha anunciat aquest dimecres el president, Pere Aragonès.
La captació d'aigua directament del riu Besòs per potabilitzar-la és una solució que no havia estat mai sobre la taula, segurament fruit dels anys en què l'alta contaminació d'aquest riu va arribar a fer fins i tot impracticable l'extracció d'aigua dels seus pous. Des de principis de la dècada dels 2000, però, la planta d'Aigües de Barcelona extreu i potabilitza l'aigua de l'aqüífer i l'envia a la xarxa, i fonts de l'empresa defensen que la mateixa tecnologia pot fer potable l'aigua que circula pel curs del riu. Admeten que seran, d'entrada, aportacions petites, perquè s'haurà d'estudiar quin és el tractament òptim per a unes aigües que, recorden, no s'han tractat mai. El punt per on s'extraurà l'aigua encara no s'ha concretat, però l'empresa calcula que una quarta part del que es potabilitzi a finals d'aquest any o principis del vinent ja vindrà directament del riu.
Pel que fa a l'aprofitament del rec Comtal –una estructura hidràulica mil·lenària que circula, en bona part del seu traçat, de manera subterrània–, Aigües de Barcelona calcula que transporta actualment entre 500 i 600 litres per segon. El projecte és que el nou tub acabi desviant cap a la potabilitzadora la major part d'aquest volum, que avui acaba al riu Besòs. El que no està clar –ni prou estudiat, segons reconeix l'empresa– és l'efecte que pot tenir sobre el curs del Besòs aquesta pèrdua d'aigua, sobretot tenint en compte que el riu no té grans embassaments de capçalera sinó que es nodreix de la pluja i de l'aigua que li aporten les múltiples depuradores repartides pel territori.
Aigua regenerada al Besòs, un projecte a llarg termini
L'augment de l'explotació de l'aigua del Besòs no s'acabarà aquí, d'acord amb els plans del Govern de cara als pròxims anys. De fet, és una demanda de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i un compromís assolit amb el PSC per pactar pressupostos que les inversions en aquest àmbit s'accelerin per poder reutilitzar aigua com ja es fa al Llobregat. L'ACA insisteix que, per poder regenerar aigua, abans s'ha de comptar amb prou capacitat per potabilitzar-la, i d'aquí, diu, que s'hagi autoritzat l'ampliació d'aquesta planta d'Aigües de Barcelona "com un primer pas". A banda, estudien la construcció d'una o dues potabilitzadores més que podrien incloure's a les inversions previstes en un horitzó 2027.
La regeneració d'aigua, de fet, serà una de les grans apostes del pla de gestió que l'ACA està ultimant per aprovar-lo d'aquí a poques setmanes. El document preveu duplicar l'actual volum d'aigua que es recicla, és a dir, que surt de la depuradora i es tracta per tornar-la a abocar al riu o a l'aqüífer i d'allà, captar-la per potabilitzar de nou i que sigui apta per al consum. Això és el que s'està fent a la depuradora del Prat de Llobregat, on l'aigua ja no acaba al riu sinó que es regenera i es transporta fins a Molins de Rei, on torna a injectar-se al tram final del riu. Aquesta aigua ja arriba a les cases metropolitanes des de principis d'any.
En total, a Catalunya es regeneren 60 hectòmetres cúbics d'aigua anuals, i la capacitat arribarà a 100 o 110 el 2027, segons l'ACA, amb més d'una vintena de noves estacions que s'ubicaran en zones costaneres o indrets on l'ACA ja té garantit l'interès d'algun client particular, com pot ser l'agricultura o la indústria. És el cas de Reus o Valls, on per exemple aquestes estacions serviran per abastir el reg agrícola, o bé Granollers, on es projecta una planta que pot abastir la indústria, com ja passa a Tarragona, que compta amb una de les primeres instal·lacions d'aquest tipus.
Aragonès ha insistit aquest dimecres que el projecte entorn del Besòs busca preparar Catalunya "per a la pitjor de les situacions" si la sequera s'allarga. Aragonès l'ha qualificat "d'obra estratègica" perquè ha de servir per avançar cap a "l'autosuficiència hídrica de Barcelona". Ha recordat que la planificació dels pròxims anys no només vol doblar la regeneració, sinó també multiplicar la capacitat de dessalinitzar aigua amb una ampliació de les instal·lacions a la Tordera i una de nova construcció a la conca del Foix, a Cubelles.