Omplir les piscines dels hotels o retallar l'aigua per als turistes? La sequera arriba al Parlament

Els grups debaten les mesures per fer front a la crisi climàtica que viu Catalunya

Estat actual de la sequera al pantà de Sau.

BarcelonaLa gravetat de la crisi hídrica que viu Catalunya no té precedents i les previsions que la situació millori en els pròxims mesos no són gaire optimistes. Davant d’aquest escenari, el Parlament ha celebrat aquesta tarda un ple monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic per exposar i debatre propostes per fer-hi front. Fem un repàs de les més destacades.

Col·laboració amb el món local

El PSC és l’únic que fa una proposta clara en aquest àmbit i demana modificar el règim sancionador als ajuntaments. Així mateix, proposa crear un Fons de Sequera –finançat, entre d'altres, amb els recursos recaptats pels mateixos expedients– per tal de proveir els ens locals de tots els recursos necessaris per fer seguiment del consum d’aigua. Junts, al seu torn, subratlla la necessitat que es faci efectiu el pagament dels ajuts als municipis –una mesura que també reivindica el PSC–, mentre que la CUP urgeix a modificar la legislació actual per permetre la gestió municipal del servei d’abastament d’aigua a tots els municipis que així ho desitgin. 

Accelerar les infraestructures: Tordera i Besòs

Junts i el PSC reclamen executar les infraestructures previstes a la llei de mesures urgents aprovada al maig. En aquest sentit, els socialistes insten a prioritzar les inversions a la conca del Besòs, mentre que Junts demana accelerar l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i garantir el parc de plaques solars que l’ha de proveir d’energia. Per a la CUP, cal prioritzar les obres en depuradores que destinen aigua a sanejar els aqüífers. ERC i els comuns duran a la cambra el rebuig al transvasament de l’Ebre.

El turisme, en el punt de mira

Els comuns i la CUP són els que es mostren més crítics amb el sector turístic. Els cupaires, d’una banda, defensen una moratòria al turisme de masses que limiti les pernoctacions i restringeixi el consum d’aigua. Els comuns, de l'altra, proposen instaurar restriccions concretes per al sector. El PSC posa l’èmfasi en les piscines dels establiments hotelers, i vol que s'omplin quan el consum estigui per sota dels llindars establerts pel pla de sequera. En la mateixa línia, els juntaires opten per fomentar l’ús d’aigua de mar tractada en el sector turístic, en especial per omplir piscines.

Pagesia: ajuts i modernitzar el reg

Junts, el PSC, ERC i també la CUP defensen impulsar la modernització del reg per millorar en la gestió de l’aigua. Els socialistes i els juntaires reclamen presentar un pla en el termini de sis mesos, mentre que els republicans i també els cupaires aposten per afegir-hi una línia d’ajuts. Junts també reclama al Govern que pagui els ajuts pendents per les restriccions i la manca d’aigua. ERC defensa, a més, “revisar i singularitzar” les restriccions a la pagesia. Vox reclama un pla d'ajuts i una estratègia per evitar l’entrada de productes de països tercers.

El consum d'aigua en el dia a dia

Cap dels grups planteja endurir les restriccions en l'àmbit domèstic. La CUP planteja bonificar el cànon de consum d’aigua mentre durin les restriccions per percentatges –en l’actual estat d’emergència, proposen una bonificació del 75%–. El PSC proposa una campanya de conscienciació i planteja poder regar jardins amb aigua no potable, mentre que Junts vol flexibilitzar les restriccions en instal·lacions esportives. Davant la constatació que l’aigua és un “bé escàs”, els republicans es conjuren per promoure una nova cultura de l’aigua que dugui a “canviar hàbits de consum”.

Crida a preservar la biodiversitat

Preservar la biodiversitat davant del canvi climàtic és una demanda àmpliament compartida pels grups. ERC defensa supeditar les polítiques econòmiques a la conservació del medi ambient, postura que subscriuen els comuns i la CUP, que demana preservar el cabal dels rius i intensificar les inspeccions ambientals. El PSC insta a aprovar la llei de protecció de la biodiversitat i Junts demana posar en marxa l’Agència de Protecció de la Natura.

stats