Onada de calor

Objectiu: sobreviure a l’onada de calor al forn de Catalunya

Els pagesos de Lleida organitzen jornades intensives per evitar les hores més tòrrides i la gent omple piscines i organitza tertúlies al carrer

LleidaCatalunya afronta la setmana més calorosa d’aquest any. Un front càlid ha fet enfilar les temperatures, que arriben al seu pic avui dimecres i s’allargaran fins dijous. I entre tanta calor, destaquen les comarques del pla de Lleida, l’autèntic forn de Catalunya, on durant aquests dies se superen amb escreix els 40 graus. L’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues, la Noguera, el Segrià i, fins i tot, l’Alt Urgell i els dos Pallars, estan en situació de perill, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, per uns valors excessivament alts, incloent-hi les nits.

Aquesta onada de calor coincideix cada any amb una campanya agrícola de la fruita que va arrencar fa setmanes amb la fruita de pinyol i que ara mateix està collint peres i, pròximament, pomes. És una situació que es repeteix anualment, però cada cop amb unes temperatures més elevades. “Ja hi estem acostumats”, comenta Sergi Balué, un pagès dels Alamús i cap del sector de la fruita dolça del sindicat JARC. 

Cargando
No hay anuncios

El fet és que precisament una de les causes de la manca de mà d’obra al camp lleidatà, segons les organitzacions agràries, són les dures condicions amb què treballen els pagesos. I la calor n’és una de les protagonistes. “De calor en fa cada any, però cada cop costa més trobar temporers”, reconeix Jaume Pedrós, responsable laboral d’Unió de Pagesos.

Cargando
No hay anuncios

El sector cada cop ha d’anar més lluny a buscar mà d’obra. La majoria dels contractats són ara estrangers i, sortosament, més acostumats a les calors. “Els que venen del nord d’Àfrica diuen que això no és calor en comparació amb els seus països d’origen”, comenta Balué.

Molts empresaris arrenquen aquests dies la jornada laboral una hora més aviat (a les sis del matí) per acabar a primera hora de la tarda. “A mig matí hem de reomplir les botelles d’aigua perquè ens hidratem molt més sovint”, expliquen els pagesos. 

Cargando
No hay anuncios

Precisament enmig d’aquesta tòrrida onada de calor, la Universitat de Lleida està monitorant alguns temporers para mesurar el seu estrès per la calor i la deshidratació. La darrera fase d’aquest projecte, anomenat HidroPonent, l’estan executant ara mateix en una finca de Térmens i equipen els treballadors amb uns dispositius al canell per detectar la pèrdua de líquids i electròlits a través de la suor. “Nosaltres som els primers interessats que els temporers estiguin en les millors condicions possibles perquè treballin amb eficiència”, reivindica Jaume Gardeñes, l’empresari agrícola que participa en aquest estudi universitari.

Les feines a l’exterior són les més perjudicades per aquests cops de calor de l’estiu. I alguns treballadors lamenten que en molts casos no es compleixi la llei de salut laboral. L’any passat, el govern espanyol va aprovar un reial decret que obliga els empresaris a prendre mesures de protecció, incloent-hi la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant les hores del dia en les quals concorrin fenòmens meteorològics adversos. “Aquesta mesura no s’aplica mai i sempre acabem treballant igual sota el sol en el moment de màxima calor”, assegura un treballador de la construcció d’Arbeca, que prefereix mantenir-se en l’anonimat per evitar represàlies. “No sabem on denunciar-ho”, conclou.

Cargando
No hay anuncios

A part de les feines més dures, els lleidatans en general miren de sobreviure dins d'aquest forn amb tots els recursos que tenen. Tot i que la demanda no és tan alta com anys anteriors, la venda de ventiladors i d’aires condicionats ha tornat a augmentar en aquests últims dies. 

La gent es tanca a casa durant el dia, però surt al carrer als vespres. I aquí entra en joc una de les activitats més ancestrals dels pobles de Ponent: les tertúlies a la porta de casa. Es tracta d’un costum que amb el pas de les dècades s’ha anat perdent, però encara se’n troba un a cada municipi com a mínim. A Maials, els habitants de la Vila Closa (al nucli antic) es beneficien de la inversió tèrmica de què gaudeix la part més alta del poble. “Fins i tot veïns de baix de Maials pugen a seure aquí amb nosaltres per petar la xerrada i gaudir de la garbinada”, explica Olga Parés, una de les tertulianes més fidels del barri. “Jo tinc l’aire condicionat espatllat, trec les cadires al carrer i espero que vinguin els veïns per passar una estona fins a l’hora d’anar a dormir”, explica Josep Solsona, de Cal Peixets de les Borges Blanques. De vegades, sobretot les nits de més calor, davant de casa seva s’hi ajunten fins a quinze persones.

Cargando
No hay anuncios

Darreres mesures municipals

Cargando
No hay anuncios

Els ajuntaments de Lleida cada cop inventen més mesures per tal d’ajudar en aquesta tasca de supervivència popular. Molts incrementen l’horari de les piscines, a les Borges Blanques hi donen accés gratuït als col·lectius més vulnerables (infants, gent gran, embarassades i persones amb mobilitat reduïda) i a Mollerussa obren al migdia la biblioteca, el casal i els parcs quan la temperatura supera els 38 graus.

La Paeria de Lleida ha activat per primer cop aquest estiu el seu pla operatiu per prevenir els efectes de la calor fent tasques de seguiment a domicili de les persones més vulnerables i ampliant fins a les 20.30 hores totes les piscines municipals, entre altres mesures. “Posem en marxa tota la maquinària per avisar la gent i donar totes les recomanacions que han de seguir”, indica l’alcaldessa accidental, Cristina Morón.