Plaga de senglars
Societat Medi Ambient 22/02/2023

Objectiu: matar gairebé 7.000 senglars

El departament d'Acció Climàtica declara l'emergència cinegètica per superpoblació de porcs senglars a les Gavarres i a Rocacorba

3 min
Un cartell que alerta d'una batuda de senglar en una zona boscosa del parc natural del Montgrí.

Cassà de la Selva (Gironès)Les plagues de senglars a Catalunya, cada vegada més descontrolades i agressives, representen una amenaça constant per a l'agricultura. Destrossen els sembrats dels pagesos rebolcant-se als camps amb les cries durant la nit, o malmeten i arranquen la collita buscant menjar. Aquesta situació, agreujada per la sequera, és crítica i insostenible sobretot a les comarques gironines, concretament als boscos i als conreus dels massissos de les Gavarres i de Rocacorba, on, ara mateix, hi ha aproximadament fins a 16 senglars per quilòmetre quadrat.

Per això, el departament d’Acció Climàtica ha declarat aquest dimarts, 21 de febrer, a Cassà de la Selva, l’emergència cinegètica en aquestes dues àrees muntanyoses de la demarcació de Girona, que s'estenen al llarg de 87.841 hectàrees. Per reduir els danys a les zones agrícoles afectades, la Generalitat té un objectiu clar: arribar a abatre, durant la temporada de caça que s'acaba el 31 de maig, fins a 6.700 senglars en aquests boscos —4.500 a les Gavarres i 2.000 a Rocacorba.

Si s'aconsegueix arribar a aquesta xifra de porcs morts, es disminuiria la densitat fins al 70%, i quedarien 4 o 5 senglars per km². La prioritat és capturar senglars joves, més que no adults, i femelles, amb capacitat de criar, per davant dels mascles.

De color lila, el massís de Rocacorba i, en blau, el de les Gavarres, els dos afectats per la superpoblació de senglars.

Acció Climàtica, doncs, s'encomana a les batudes de caçadors per mitigar la superpoblació de senglars. "Reconeixem que estem demanant un esforç extraordinari a les societats de caçadors; però s'ha parlat amb totes i estem convençuts que és possible", ha explicat Anna Sanitjas, directora general d'Ecosistemes Forestals, en la compareixença davant dels mitjans de comunicació posterior a l'anunci.

L’Eva, una jove caçadora membre de les colles de caçadors de Camós i Calonge, celebra que l’administració pública reconegui la importància de les batudes per protegir el sector agrícola: "Molta gent, que ha crescut només amb els valors de ciutat i ignora la realitat del món rural, sovint ens titlla als caçadors d'assassins, però desconeix la nostra feina per preservar l'entorn", defensa. Sobre l'estigma social que sovint acompanya la caça, afegeix: "No sortim a empaitar senglars perquè ens agradi matar animals, sinó perquè ens agrada anar amb tota la colla, entrenar els gossos i, a més, volem ajudar els pagesos i propietaris de les finques a protegir les seves terres". "A més, portem els animals morts a l'escorxador de Girona perquè n'aprofitin la carn", afirma.

L'Eva, jove caçadora de les colles de Camós i Calonge.

La caçadora, que surt cada dissabte i diumenge, defensa que més enllà del suport de la Generalitat en un moment d'emergència com l'actual "caldria conscienciar les escoles sobre la rellevància de la nostra figura al món rural, perquè cada vegada som menys caçadors a les colles i no s'hi apunten les noves generacions". A cada batuda es reuneixen aproximadament 15 caçadors, la majoria de més de 60 anys i, entre les dues colles de Camós i Calonge, durant tota la temporada de caça solen matar prop de 300 exemplars.

Més facilitats en els permisos

Per tal d'incentivar la cacera, durant l'estat d'emergència cinegètica s'agilitzaran els tràmits administratius per aprovar batudes en totes les àrees privades de caça de les Gavarres i Rocacorba. A més, els agents rurals i els guardes de reserves nacionals també faran captures. Igualment, es preveu l'opció d'autoritzar els propietaris de les explotacions agrícoles, sempre que tinguin permís d'armes, a executar pel seu compte els senglars de les seves terres per protegir els conreus.

A banda de les Gavarres i Rocacorba, Acció Climàtica també s'està plantejant declarar l'emergència cinegètica en altres "àrees concretes" de la demarcació de Barcelona i la Catalunya Central.

La Federació Catalana de Caça, molesta

Hores després de l’anunci de la Generalitat, la territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça ha respost amb un comunicat en què critica que el Govern responsabilitza els caçadors amb “deures i feines” que no els corresponen. El col·lectiu de caçadors, que actuen de manera desinteressada, també acusa Acció Climàtica de menystenir la seva veu presentant la mesura sense previ acord i reclama una reunió urgent per fer front a l’emergència. A més, la federació gironina defensa que l’exigència de l’administració de fixar un nombre determinat de captures abans del maig no té en compte les especificitats de cada zona, perquè les densitats no són iguals a tot arreu. “La sequera i el canvi climàtic han fet que els senglars es dispersin molt i no estiguin fixats", recalca el comunicat. 

stats