Medi ambient

"No s'executen bé i falten recursos": Brussel·les suspèn els plans per reduir la contaminació a Barcelona

La Comissió retreu que en l'última dècada s'ha "incomplert "sistemàticament" la directiva sobre la qualitat de l'àire

Retencions a la Ronda Litoral de Barcelona
ARA
10/02/2022
2 min

BarcelonaBrussel·les critica els plans per reduir emissions a Barcelona i l'àrea metropolitana. "No s'executen bé i falten recursos", n'ha dit l'advocada de la Comissió Europea Eulalia Sanfrutos Cano en la vista d'aquest dijous al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va examinar les queixes de la Comissió pels alts nivells de contaminació a Barcelona, part del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Sanfrutos ha remarcat que en el cas de Barcelona el nivell d'execució de les mesures està "entorn del 50%". L'executiu europeu també ha sigut particularment crític amb Madrid, on també s'han superat els nivells màxims d'emissions contaminants, informa l'ACN.

"[Madrid Central] és insuficient, afecta una àrea molt reduïda, exclou molts vehicles i hi ha moltes excepcions", ha dit Sanfrutos sobre les mesures adoptades a la capital espanyola. En tots dos casos, Brussel·les considera que des del 2010 s'ha violat de manera "sistemàtica" la directiva europea sobre la qualitat de l'aire que estableix nivells màxims de diòxid de nitrogen, i demana al TJUE que condemni l'estat espanyol.

Entre les mesures que ha adoptat Barcelona des que Brussel·les va iniciar la denúncia destaca la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE), que va néixer amb la certesa que seria insuficient per abaixar prou les emissions a la ciutat i el seu entorn més immediat. Tot i haver-se anat endurint, els nivells de pol·lució encara superen els topalls cada cop més estrictes de la Comissió Europea i encara són dels llindars que recomana l'OMS per preservar la salut dels ciutadans.

Defensa espanyola

En els procediments d'infracció com aquest, Brussel·les demanda l'estat en qüestió –en aquest cas, l'espanyol– encara que el govern central no sigui el responsable de l'incompliment perquè es tracta de competències transferides a les comunitats autònomes. És per això que l'advocada de l'Estat davant la UE, María José Ruiz Sánchez, ha defensat la posició de les ciutats i les autoritats implicades en la causa judicial. Malgrat admetre que els límits es van sobrepassar, la lletrada ha negat que fos "sistemàtic" i ha reclamat que es tingui en compte la millora dels últims anys.

Una sala de tres jutges del TJUE emetrà una sentència en els pròxims mesos. Finalment, en aquest cas el tribunal no ha vist necessari que un advocat general doni una primera opinió no vinculant sobre el cas i directament hi haurà la resolució judicial ferma.

Amb aquesta denúncia, Brussel·les pretén forçar judicialment Barcelona i la seva àrea metropolitana i Madrid a complir les normes europees. En cas d'una condemna a l'Estat, la CE podria amenaçar amb multes si continua l'incompliment, però si les volgués imposar hauria de demanar una ordre judicial. És a dir, tornar als tribunals de Luxemburg.

stats