La gran sequera
Medi Ambient29/03/2023

Els municipis reclamen poder omplir les piscines públiques aquest estiu malgrat la sequera

Les restriccions actuals prohibeixen destinar aigua dolça a piscines buides, tant si són públiques com privades

BarcelonaEstà prohibit omplir qualsevol piscina de zero des de fa tres setmanes. La mesura afecta tota mena de piscines, tant les privades com les municipals, segons consta a les mesures decretades pel Govern per fer front al període de greu sequera. Ja sigui perquè els municipis no ho van calcular o perquè la declaració d’excepcionalitat i les restriccions van arribar abans del previst –estava prevista per al moment que les reserves als pantans baixessin del 25% i ara estan al 27%–, el cas és que la mesura ha enxampat municipis amb piscines d’estiu encara buides o en obres de reparació, manteniment i, en alguns casos, construcció.

A Martorell, per exemple, una de les dues piscines descobertes està a hores d'ara buida perquè s'hi van fer uns treballs d'adequació i ara demanen a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que revisi les mesures per permetre l'excepció d'omplir piscines als equipaments públics. "Entenem la gravetat de la situació, però també hem de vetllar pels refugis climàtics i que els veïns puguin fer front a un estiu calorós com va ser el de l'any passat," apunta en declaracions a l'ARA l'alcalde de la ciutat, Xavier Fonollosa (Junts per Martorell).

Cargando
No hay anuncios

Com a Martorell, són moltes les localitats d'arreu del país que estan en aquesta situació i demanen a l'ACA una moratòria en la prohibició per donar-los marge i obrir "un servei públic que utilitzen molts veïns", subratlla a l'ARA l'alcalde de Maspujols, José Antonio Rodríguez (Junts per Maspujols). En el cas d'aquest municipi del Baix Camp, la piscina està al 70% de la capacitat amb l'aigua de la temporada passada, que normalment es reaprofita per a reg per després tornar-la a omplir a l'estiu. "Si no ens deixen omplir-la, haurem de veure si amb tractaments químics contundents es pot salvar l'aigua actual", apunta Rodríguez.

No gaire lluny, a Aleixar, la piscina municipal està en plenes obres. "Justament estem fent una adequació que ens suposarà gastar menys aigua: reduïm la fondària a la meitat", explica l'alcalde del municipi, Antoni Abelló (JxCat). Els treballs volen reduir unes dimensions més pròpies d'altres èpoques, amb fondàries que superaven els dos metres i està previst que s'acabin en un mes i mig. El seu cas no és una excepció perquè altres localitats, com Parets del Vallès, també es troben en plenes obres per acabar la construcció d'una nova piscina que estava previst que obrís aquest estiu.

Cargando
No hay anuncios

Durant les onades de calor, recorden els alcaldes consultats per l'ARA, s'insta els ajuntaments a obrir les instal·lacions als veïns perquè puguin remullar-se i combatre les altes temperatures. "Hi ha molta gent gran que fa molt ús de la piscina i també molts nens que es passen la meitat dels casals en remull", apunta encara l'alcalde de Martorell, que reclama també a la Generalitat que es repensi la qüestió de les fonts públiques.

Cargando
No hay anuncios

Diversos municipis ja han apuntat a l'ACA en reunions informals el problema amb què es poden trobar quan el termòmetre pugi. La petició dels municipis ja ha rebut aquest dijous una resposta per part del president de la Generalitat, Pere, Aragonès: "Ho parlarem i veurem quins marges hi ha", ha dit en una entrevista a la Ser. Segons les mesures vigents, la prohibició d'omplir piscines afecta tota mena d'instal·lacions sempre que no siguin amb aigua de mar i, en aquest cas, han de buidar-se també directament al mar. Els ompliments parcials, segons l'ACA, només es permeten "per qüestions sanitàries o per a petites piscines desmuntables de menys de 500 litres per a centres educatius".

Preludi de la cimera

Martorell és una de les ciutats de la segona corona metropolitana que s'han pronunciat aquest dimecres sobre les restriccions que imposa la sequera. De fet, han reaccionat en bloc tots els ajuntaments que formen part de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, ciutats com Mataró, Sabadell o Vilafranca, que han recalcat que les piscines públiques són una qüestió "de salut pública" en l'època de l'any que estem a punt de començar.

Cargando
No hay anuncios

Els alcaldes de l'arc metropolità, que representen ciutats de la segona corona de Barcelona, han demanat també "ser interlocutors" del Govern a l'hora de definir la resposta davant la sequera, una resposta que han recordat que recau en els municipis a l'hora de dur-la a la pràctica en molts casos. "No pot ser que ens posin en un atzucac sense eines", ha reblat l'alcaldessa de Sabadell i presidenta de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, Marta Farré (PSC). De fet, la gestió municipal d'aquesta crisi i el règim sancionador per als incomplidors són, entre altres aspectes, els plats forts de la cimera entre Govern i partits polítics monogràfica sobre sequera que s'ha convocat aquest divendres a la tarda.