Sequera

Multes de fins a 3.000 euros als veïns que gastin més aigua de la permesa

El Govern crea un model d'ordenança perquè els ajuntaments puguin aprovar-la i fiscalitzar de prop les restriccions per la sequera

Vista de la urbanització Sa Riera de Begur
11/10/2023
3 min

BarcelonaUn terç dels municipis que depenen de les conques internes del país se salten els límits de consum d'aigua que fixen les restriccions per la sequera. Ho advertia el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, a les portes de l'estiu. La situació cada cop més dramàtica per la falta de pluges ha fet que el Govern endureixi la vigilància sobre els ajuntaments i ja hagi activat els avisos de possibles sancions si no redueixen el consum. Això obliga els ens locals a fer el mateix sobre els consumidors finals (particulars o empreses) i vigilar molt més de prop tots els comptadors. Molts no tenien fins ara eines ni per sancionar ni per vigilar què gastaven els seus veïns, però a partir d'ara això ja no serà excusa: la Generalitat els ha enviat a tots una ordenança model que preveu multes de fins a 3.000 euros per als consumidors incomplidors. El text, al qual ha tingut accés l'ARA, és una normativa marc que podran aprovar els plens i posar en marxa els pròxims mesos.

Davant l'increment de la vigilància de l'ACA, que ja ha enviat 170 requeriments a ajuntaments i a 41 empreses que gasten més del compte, alguns petits pobles havien advertit que no disposen dels recursos i les eines per fer les tasques de vigilància i control sobre tots els seus veïns. L'ordenança que proposa la Generalitat vol ser una eina per donar-los un marc normatiu que puguin "adaptar a la seva realitat", segons assenyalen des de l'ACA. El text preveu infraccions lleus, greus o molt greus, amb sancions que anirien fins als 750 euros si són lleus o fins als 3.000 en el cas de les molt greus. La consideració de la infracció dependrà de l'estat de gravetat de la sequera (si el municipi està en prealerta o en emergència amb restriccions més dures), de l'activitat infractora que es detecti (si s'omple una piscina quan no està permès, per exemple) o el grau d'incompliment de l'usuari (si la piscina és petita o gran).

Alguns municipis, de fet, ja han començat a desplegar la seva capacitat sancionadora aquest estiu. A Begur, s'han cursat 40 multes a veïns que incomplien els topalls de manera reiterada, segons va informar l'ACN. Per als qui tot i la multa seguissin sense respectar els límits, el consistori va avançar que els instal·laria un sistema de reducció de pressió a la seva escomesa, una mesura que podria afectar el bon funcionament d'alguns electrodomèstics o d'elements del circuit d'aigua que haurien d'assumir els consumidors. A banda, Palafrugell també va multar set comunitats de veïns per regar la gespa quan està prohibit.

Col·laboració de les subministradores

Per poder fer tota aquesta tasca de vigilància i, en darrer cas, sancionadora, l'ordenança també fixa unes obligacions que l'Ajuntament podrà exigir a l'empresa subministradora que li estigui prestant el servei. Seran aquestes companyies les encarregades de compartir-los les dades de consum, els casos d'excessos, informar els usuaris o incrementar els períodes de lectura dels comptadors. Abans d'obrir l'expedient sancionador, s'explorarà la causa i també seran les subministradores les que podran instal·lar (pagant el client final) comptadors per fer lectures telemàtiques en casos d'incompliments o de grans consumidors d'aigua, per exemple.

El text també deixa clar que els ens locals podran dictaminar mesures com la reducció de la potència de l'aigua que surt de les aixetes dels veïns com una mesura d'estalvi de recurs i, fins i tot, aplicar mesures més contundents com ara talls puntuals en franges horàries si la situació esdevé més crítica. Tot plegat està orientat a complir amb els topalls que l'ACA imposa als ajuntaments i que, en el cas de la trentena de municipis que ja estan en emergència per la sequera, són 200 litres d'aigua per habitant i dia. Per a bona part de les conques internes (inclosa tota l'àrea de Barcelona) l'estadi actual d'excepcionalitat fixa 230 litres com a màxim.

stats