Macrooperació a Lleida contra la cria de guatlles invasores per destinar-les a la caça
Hi ha una seixantena de detinguts en diferents granges que haurien venut més de mig milió d'exemplars a vedats de caça de tot l'Estat
LleidaLa Guàrdia Civil ha detingut 58 ramaders de Lleida i tres representants legals, tots relacionats amb granges productores de guatlles a la demarcació. Se'ls acusa de criar centenars de milers d'exemplars d'una espècie de guatlla invasora, la japonesa, per vendre'ls i alliberar-los il·legalment a diferents vedats de caça de tot l'Estat. Aquests productors, que només tenen permís per destinar aquest tipus d’ocell al consum humà, estan acusats de delictes contra la fauna, falsedat documental i estafa. Segons fonts policials, tots segueixen encara sota custòdia policial a l’espera del que dictaminin els jutges instructors (a Lleida ciutat i a Cervera).
Agents del Seprona (la branca mediambiental de la Guàrdia Civil) han estat treballant en el cas durant els últims dos anys. Han fet 112 inspeccions a macrogranges de la plana de Lleida, així com a vedats de caça, i han obtingut més de 300 mostres biològiques de guatlles que acabaven confirmant, en un 90% dels casos, que es tractava d’aquesta mateixa espècia exòtica invasora (la Coturnix japonica) que és deu vegades més productiva que la guatlla comuna.
L'operació policial, anomenada Guatlla i que no té precedents a Espanya, es dona ja per tancada i no es preveu cap més detenció. La hipòtesi policial és que totes les granges implicades tenien, a part de la línia d’engreix de les guatlles per a la seva comercialització, una segona línia paral·lela per alliberar els animals en vedats de caça i vedats de caça intensius durant les activitats cinegètiques (la caça amb finalitat de control de les poblacions, per exemple). Aquesta activitat de cria per alliberar al medi està prohibida al tractar-se, en aquest cas, a més, d'una espècie de guatlla invasora.
Una espècie més lenta i fàcil de caçar
Entre gener del 2019 i setembre del 2021, els agents del Seprona han pogut acreditar que aquestes granges investigades haurien venut 560.000 exemplars de guatlla que van acabar sent alliberats per a la seva cacera en diferents parts del territori espanyol. Segons responsables del sector, cada guatlla comuna per a la cacera costa fins a un euro i mig, import que elevaria els ingressos d’aquests productors detinguts a més de 800.000 euros.
Els compradors d'aquestes aus són, sobretot, les mateixes associacions de caçadors o els propietaris de les finques particulars, sigui perquè són caçadors o per introduir-los a les zones de veda de caça on després els caçadors practiquen aquesta activitat. A Catalunya, des del 2016, la Generalitat no permet l'alliberament de guatlles de cap espècie si no es disposa d'un “certificat de puresa genètica”, un document gairebé impossible d’aconseguir i que busca evitar justament casos com la introducció d'aquesta espècie invasora. “A tot l'Estat només hi ha una sola granja que emeti aquest certificat de puresa genètica”, indiquen responsables tècnics de la Federació Catalana de Caça.
De fet, l'operatiu policial ha detectat que les granges intervingudes tenien exemplars híbrids, fruit de l'encreuament de les dues espècies (la invasora i la comuna), i fins i tot departaments d'investigació per assolir la hibridació "perquè no puguin ser detectades pels compradors", una situació que podria constituir un frau, alerta la Guàrdia Civil.
La hibridació, a més, té un cost ambiental per una au que ja està en clar declivi als boscos. En competència al medi, la guatlla japonesa pot condemnar l'autòctona a la desaparició perquè l'espècie invasora es reprodueix deu cops més de pressa que la comuna: “Tenen característiques morfològiques molt semblants, si bé es comporten de manera molt diferent al medi: són més pesades i tenen menys mobilitat i, per tant, són més fàcils de caçar”, expliquen les mateixes fonts del Seprona.
Els representants territorials de la Federació Catalana de Caça a Lleida es desmarquen de les pràctiques irregulars que s'han destapat amb l'operatiu i insisteixen que cap dels seus vedats compra guatlles des de fa diversos anys. L'au més habitual entre les associacions de caçadors, apunten, és la perdiu, i les adquireixen directament dels productors. La federació és l’encarregada d’emetre entre els seus associats la llista actualitzada de granges autoritzades per vendre-les per a la caça cinegètica. Després són els mateixos caçadors o els propietaris de finques particulars els que compren les aus.
La federació té un conveni amb la Generalitat per adquirir la perdiu roja procedent de la seva granja cinegètica a la Finca Torreferrussa (a Santa Perpètua de la Mogoda) i després distribuir-la entre les associacions i els vedats que així ho sol·licitin. El preu de la perdiu roja es dispara en aquest cas als 8 o 10 euros la peça.