Salut animal

La llengua blava torna a fer emmalaltir ovelles a Catalunya quinze anys després

Acció Climàtica en detecta focus en una vintena de granges i anuncia vacunacions per a tots els exemplars del país

2 min
Una ovella sana, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaFeia quinze anys que no se'n veia cap focus a Catalunya, però la malaltia de la llengua blava ja afecta una vintena d'explotacions ramaderes en vuit comarques. El primer cas es va detectar fa unes setmanes en una granja d'ovelles i cabres a Vilademuls, al Pla de l'Estany, i aquest dimarts els veterinaris del departament d'Acció Climàtica n'han registrat de nous a granges de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Maresme, Osona i el Ripollès. Així ho confirmen des del Laboratori Central de Veterinària d'Algete, a Madrid, centre de referència en aquests diagnòstics.

Des del 2009 Catalunya es considerava un territori lliure d'aquesta infecció, que fa emmalaltir greument els animals remugants –causa febres, úlceres a la boca i el nas, coixeres per inflamació, pèrdua de pes per diarrees i vòmits i pneumònies– i que rep el nom de llengua blava per la característica coloració que adquireixen els exemplars quan es contagien. També pot provocar avortaments a les femelles i aturar la producció de llana. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip, dels quals n'hi ha identificats un total de vint-i-quatre. Enguany, tots els casos detectats a Catalunya corresponen al serotip 8 i és el primer focus d'aquesta soca detectat mai al país.

A partir d'ara, el Govern desplegarà mesures de prevenció, vigilància i control a les explotacions situades en un radi de 20 km dels focus, com a mínim, durant dos anys. Els tècnics també faran inspeccions i prendran mostres per monitorar la possible expansió, tal com preveu el pla d’emergència davant de la llengua blava. A més, Acció Climàtica iniciarà aquesta setmana una campanya de vacunació per tal de minimitzar els efectes adversos en el bestiar mitjançant una compra d’emergència de dosis que ha de permetre immunitzar totes les ovelles i bovins de Catalunya. El pla arrencarà a les vuit comarques més afectades i les limítrofes per tal d’intentar frenar la seva expansió. La conselleria té previst concretar-ne els detalls aquest dimecres.

No afecta els humans

La conselleria va començar a recomanar la vacunació a finals de l'any passat per la troballa d'un cas del serotip 8 a la frontera amb França. La identificació de nous positius a Astúries i Cantàbria (del serotip 4) va fer augmentar la preocupació. "El 10 de juny es va comunicar amb un avís massiu a l’aplicació informàtica de gestió telemàtica ramadera l'entrada de la malaltia a Catalunya, i el dia 17 es va reforçar la informació amb l’enllaç a la web on hi ha tota la documentació necessària i un apartat de preguntes freqüents", asseguren.

Ara bé, des del departament remarquen que aquesta malaltia afecta remugants domèstics i salvatges i només es transmet d’animal a animal, en concret a través del mosquit del gènere Culicoides, i no per contacte directe. En cap cas afecta les persones. A més, la carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema, subratllen.

Segons l'Organització Mundial de Sanitat Animal, la malaltia de la llengua blava va ser descrita per primera vegada a Sud-àfrica, on era probablement endèmica en els remugants salvatges. La mortalitat mitjana oscil·la entre el 2% i el 30%, però pot arribar a ser del 70% en focus greus, i és de declaració obligatòria a la Comunitat Europea, a les comunitats autònomes i als sectors implicats.

stats