L'equip de Colau no preveu que s'anul·li la zona de baixes emissions
La tinent d'alcaldia Janet Sanz defensa que la mesura genera "tensió" perquè és pionera
BarcelonaLa sentència judicial no és ferma i, per tant, la zona de baixes emissions (ZBE) continua vigent. Aquesta és la línia que ha defensat aquest dimarts al matí l'Ajuntament de Barcelona per mitjà de la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha assegurat –en declaracions a RAC1– que el consistori defensarà el projecte de manera "col·lectiva" amb totes les administracions. Després que ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tombés la ZBE, Sanz ha insistit aquest dimarts que la mesura buscava "protegir la vida de la gent sense distinció per rendes". Aquesta és, de fet, la mesura estrella de Barcelona per reduir les emissions contaminants dels vehicles a l'àrea urbana.
També en declaracions radiofòniques, aquesta vegada a Catalunya Ràdio, la tinent d'alcaldia ha afegit que no preveia que la justícia acabi anul·lant la ZBE i ha argumentat que, la de Barcelona, era la primera de tot l'Estat i això generava "tensió en termes d'interpretacions jurídiques". En aquest sentit, Sanz ha recordat que altres mesures, com per exemple el pla d'allotjaments turístics, també van rebre un primer revés judicial i després s'han pogut aplicar sense problema. "Hem tirat endavant mesures que obren camí al nostre país", ha justificat. Sobre la resposta als tribunals, ha avançat que la cosa més probable és que hi hagi un recurs, però ha assenyalat que encara s'estudiava.
El Govern també ha lamentat aquest dimarts el cop judicial del TSJC contra aquesta mesura per reduir la contaminació. La seva portaveu, Patrícia Plaja, ha dit que aquesta iniciativa mediambiental era "positiva", "necessària" i un "model d'èxit". De fet, està previst que demà dimecres al matí es reuneixin els equips jurídics de les institucions implicades en aquest projecte per abordar una sortida conjunta a la suspensió.
Informes insuficients
Lluny de donar suport a l'Ajuntament, la plataforma Stop Contaminació BCN ha acusat l'equip d'Ada Colau de ser "incompetent" a l'hora de justificar la mesura i d'amagar les dades de contaminació "reals" als punts de la ciutat amb més trànsit, com la Diagonal i la Meridiana. "Les estacions de mesura haurien de ser també per llei a l'entrada de la Diagonal, la Meridiana i la Gran Via, però no ho fan per por que els límits de contaminació siguin tan alts que hagin de restringir dràsticament el trànsit a tota la ciutat", apunta l'associació. De fet, l'argument que va al·legar dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la seva sentència –que encara es pot recórrer– va ser que veia insuficients els informes municipals per justificar la restricció de vehicles contaminants.
El TSJC va decidir anul·lar l’ordenança municipal que regula la zona de baixes emissions "per falta d’informes" que avalin algunes de les restriccions i un excés "de l’àmbit geogràfic d’implantació" i dels vehicles que es veuen afectats. Segons el tribunal, la normativa "no analitza prou les alternatives ni les conseqüències econòmiques, socials i sobre el mercat i la competència" que poden tenir les mesures, així com tampoc avalua prou els costos i beneficis que implica el desplegament del projecte per a la població i la mateixa administració.