L'administració, responsable de la contaminació de la incineradora del Besòs?

Airenet es planteja demanar la imputació de l’AMB, l’Ajuntament de Barcelona i l’expresidenta de Tersa Janet Sanz en la investigació que porta un jutjat de Badalona

2 min
Una de les xemeneies de la incineradora del Besòs, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDes de fa dos mesos un jutge de Badalona investiga la contaminació produïda per la incineradora del Besòs, propietat de Tersa, una empresa pública participada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ja fa anys que l’entitat Airenet va denunciar l’emissió de contaminants i les presumptes irregularitats en la gestió de la planta, que la Fiscalia va portar finalment als jutjats. El jutge va imputar l’ara president de Tersa, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la planta. Però l’entitat creu que cal anar més enllà i apunta no només a la responsabilitat de l’expresidenta de Tersa, Janet Sanz, sinó també a la de les dues administracions que integren l’empresa pública.

L’advocat Francesc Jufresa, que representa l’entitat, ha acusat l’empresa de fer una “gestió mafiosa” de la planta i ha recordat que alguns treballadors han denunciat de manera anònima les presumptes males praxis. Una de les preocupacions de l’entitat és la temperatura que fan servir els forns. A partir de les dades de consum de gas de la planta, Airenet conclou que en diversos períodes l’empresa ha incomplert sistemàticament l’obligació de cremar els residus per sobre dels 850 graus. Però l’empresa ho nega i recorda que els consums de gas poden variar en funció del nombre de parades de la planta o les característiques del residu que es cremi. I asseguren que compleixen amb la normativa.

De moment Airenet ha estat acceptada com a acusació particular en la investigació, que està encara en fase inicial. L’entitat demanarà que s’hi incorporin els estudis de la Universitat Rovira i Virgili que apuntaven a irregularitats en el funcionament dels forns de la incineradora, sancionada per la Generalitat, que li va imposar dues multes per valor de 21.101 euros tal com va avançar l’ARA. Quan avanci la investigació tampoc descarten demanar el tancament preventiu de la planta.

Campanya de 'crowdfunding'

L’entitat ha començat una campanya de crowdfunding per fer front a les despeses derivades de la seva personació en el procediment penal. “Ens estem enfrontant a un monstre que té tots els recursos”, ha recordat la portaveu d’Airenet, Silvina Frucella, que ha comparat la seva lluita amb el mite de David contra Goliat.

stats