Medi ambient

Un jutge investiga la contaminació de la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs

La Fiscalia denuncia el president de Tersa i regidor de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d'explotació de la planta

2 min
La xemeneia de la incineradora de residus Tersa a Sant Adrià del Besòs

BarcelonaDes de fa anys l'activitat de la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs té en peu de guerra els veïns de la zona, que fa gairebé quatre anys van denunciar davant de la Fiscalia Tersa, l'empresa pública que la gestiona –que està participada per BSM i l'AMB–, per l'emissió de dioxines i furans en grans quantitats, que podien comprometre la salut dels habitants més propers a la planta. El ministeri públic ha donat la raó a les entitats veïnals i ecologistes i ha presentat una denúncia per la contaminació que genera la planta, i ara ho investiga el jutjat d'instrucció 5 de Badalona. La demanda, que ha avançat El Periódico i a la qual també ha tingut accés l'ARA, es dirigeix contra el president de Tersa, el també regidor de Barcelona Eloi Badia, i contra el cap d'explotació de les instal·lacions.

La Fiscalia acusa els denunciats de "realitzar o tolerar conscientment" una sèrie de pràctiques "contràries a la legislació ambiental" i que suposen "un risc greu" per a la salut dels veïns i per a l'ecosistema de la zona en general. D'una banda, el fiscal delegat de Medi Ambient, Antoni Pelegrín, conclou que la planta no estaria controlant com marca la normativa la temperatura que fan servir els forns per incinerar els residus, cosa que generaria emissions de gasos contaminants "superiors a les permeses". Segons la normativa, aquests forns no haurien de baixar dels 850 graus durant dos segons. D'altra banda, la Fiscalia assegura que la incineradora no monitoritza l'emissió de gasos contaminants ni informa la Generalitat quan supera els llindars permesos, tot i que l'autorització ambiental que li van concedir el 2007 ho exigeix.

De fet, la denúncia recorda que els inspectors de la direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat van requerir el 2018 als responsables de Tersa que corregissin diverses "irregularitats" detectades durant la seva visita a les instal·lacions. La Fiscalia ha demanat al jutge que porta el cas que oficiï la Generalitat perquè remeti als jutjats tota la documentació sobre el funcionament de la planta, com ara les dades d'emissió de gasos contaminants que Tersa hauria d'haver estat monitoritzant.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona descarta el risc

Poc després que l'entitat veïnal i ecologista Airenet portés el cas a la Fiscalia, l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va descartar que l'activitat de Tersa estigués comprometent la salut del veïnat. En un estudi, van analitzar les morts de residents de Barcelona entre els anys 1991 i 2015 i si el risc relatiu de contraure malalties com tumors, tota mena de càncers, leucèmia o malalties del sistema circulatori escalava a les zones més properes a la incineradora de Sant Adrià. "El resultat és que no trobem cap associació de risc significativa", va concloure la comissionada de Salut de l'Ajuntament, Gemma Tarafa.

El consistori va encarregar una segona auditoria al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya que va desencadenar una tempesta política entre el consistori i els veïns, que acusaven l'informe de parcial i recordaven que dos dels set tècnics que se'n van encarregar no compartien les conclusions de la resta. El nou Acord Metropolità cap al Residu Zero, subscrit pels 36 municipis de l’AMB, preveu que la incineradora del Besòs tanqui un o dos forns el 2025, sempre que s'assoleixin els nivells de reciclatge que marca la Unió Europea, cosa que encara està lluny.

stats