Investiguen sis funcionaris per no haver valorat els riscos d'una indústria que va contaminar el Besòs

La Fiscalia els acusa de permetre que Ditecsa augmentés la producció de manera desmesurada

BarcelonaL'incendi de la indústria Ditecsa l'any 2019 va causar un "desastre ecològic" al Besòs, en paraules de la Fiscalia, que ja fa temps que es va querellar contra els responsables de l'empresa de dissolvents per provocar un vessament incontrolat de residus al riu amb uns efectes nefastos per al medi ambient. Ara la Fiscalia ha fet un pas més i també ha presentat una querella contra sis funcionaris de la direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat per no haver valorat adequadament els riscos de l'augment de producció de l'empresa. El jutjat d'instrucció 21 de Barcelona ja ha obert una investigació sobre el cas.

La Fiscalia acusa els tècnics de "promoure l'aprovació" de tots els augments de consum que demanava l'empresa per incrementar "de manera significativa" la producció de dissolvents, sense valorar si se sobrepassaven els límits establerts per la llei. De fet, l'empresa tramitava aquestes modificacions com si es tractessin de petits canvis, tot i que pels volums que sol·licitava d'aigua o d'energia hauria d'haver utilitzat una altra fórmula legal. Malgrat tot, els sis funcionaris van autoritzar les modificacions.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, segons la querella, avançada per El Periódico i Efe, la indústria va poder augmentar de manera desmesurada la producció de dissolvents, fins al punt de tractar 8.650 tones de dissolvent cada any, tot i el perill que podia suposar per la salut dels veïns de la zona i l'ecosistema. Una "clara mostra" d'aquest risc –diu el fiscal de Medi Ambient, Antoni Pelegrín– és l'abocament que es va generar al Besòs arran de l'incendi de la planta de Montornès del Vallès. El foc va obligar a confinar la població durant unes hores, però, sobretot, va provocar un abocament de milers de tones de residus durant dies al riu que va fer "inviable" la supervivència de tota la flora i fauna que hi havia en aquell moment.

La Generalitat va obrir dos expedients sancionadors a Ditecsa el 2018 i el 2019 per incompliments de la normativa ambiental en matèria de residus per un import total de 58.000 euros. L'Agència Catalana de Residus també havia detectat el 2017 que l'empresa emmagatzemava més materials dels permesos i que no documentava prou bé el tractament de residus. Malgrat tot, la Generalitat va considerar que cap dels incompliments suposava un risc per al medi ambient.

Cargando
No hay anuncios

Dues investigacions en paral·lel

La nova causa contra el control de la Generalitat a l'empresa se suma a la que ja instrueix des de fa anys un jutge de Granollers contra els directius de Ditecsa per l'incendi i l'abocament de residus. En aquest cas, la Fiscalia considera que els empresaris gestionaven "incorrectament" els residus perillosos, de manera que les conseqüències de l'incendi van ser encara pitjors.

Cargando
No hay anuncios

Segons el fiscal, els directius de Ditecsa eren conscients que estaven augmentant la producció "incorrectament i sense respectar la normativa de gestió de residus perillosos". Tampoc no donaven als treballadors prou formació per manipular aquest tipus de productes.

Per això l'11 de desembre del 2019, quan un treballador del torn de nit feia la seva tasca habitual de barrejar dissolvents o residus en un bidó de 200 litres, no coneixia quines substàncies s'hi barrejaven. Dins del bidó s'hi va iniciar un procés de reacció exotèrmica i, quan estava a la vora d'altres bidons de 200 litres a punt per anar al reactor de destil·lació, va començar a treure fum. Aquest va ser l'inici de l'incendi, que va acabar amb un dels pitjors episodis de contaminació a Catalunya de la història recent.