Astronomia

Internet i els GPS, en perill: una tempesta geomagnètica amenaça la Terra aquest cap de setmana

Es tracta d'un fenomen amb una magnitud que no es veia des del 2005

BarcelonaMúltiples tempestes geomagnètiques arribaran a la Terra aquest cap de setmana com a resultat d'un seguit d'erupcions solars. L'Observatori de Dinàmica Solar de la NASA, que observa el Sol constantment, ha capturat una imatge d'un d'aquests potents esclats d'energia, que han assolit el seu màxim a les tres de la matinada (8:54, hora catalana). Segons una alerta del Servei Meteorològic Nacional dels EUA, "una gran taca solar ha produït erupcions des de moderades fins a molt fortes des de dimecres". El fenomen, que pot interferir amb les comunicacions, la xarxa d'energia elèctrica, la navegació i les operacions de ràdio i satèl·lits, ha estat classificat per les autoritats nord-americanes amb la categoria G4, la segona més intensa en la seva escala.

De fet, es tracta d'un episodi amb una magnitud que no es veia des del 2005. "Tenim per davant un esdeveniment molt, molt rar", ha dit en una conferència de premsa el coordinador del Centre de Predicció del Clima Espacial (SWPC, en anglès) a Boulder (Colorado), Shawn Dahl. El centre ha alertat també l'Agència de Gestió d'Emergències (FEMA), si bé no s'espera "un col·lapse passiu catastròfic".

Cargando
No hay anuncios

De les erupcions solars registrades des de dimecres, "com a mínim cinc han estat associades a ejeccions de massa de la corona solar que semblen dirigides a la Terra", asseguren des de l'Oficina Nacional d'Administració Oceànica i Atmosfèrica dels EUA (NOAA). Aquestes excrecions són explosions de plasma i camps magnètics de la corona solar que causen tempestes geomagnètiques quan tenen lloc en direcció a la Terra, ja que xoquen amb la magnetosfera de la Terra i alteren la intensitat i la direcció del camp magnètic terrestre. Els vents solars que es mouen directament cap a la Terra a gairebé 800 quilòmetres per segon arribaran al planeta cap a les dues de la matinada (hora catalana).

Cargando
No hay anuncios

El fenomen va començar el 8 de maig, quan es van detectar les primeres erupcions, i les condicions perquè la tempesta persisteixi podrien durar tot el cap de setmana, amb especial incidència entre divendres al vespre i tot el dissabte. Dues taques solars han estat les protagonistes d'aquesta activitat: l'AR3663 i l'AR3664. La segona ha llançat flamarades del tipus X, les més potents d'una escala que va de la A a la X.

Arran de l'alteració del camp magnètic de la Terra, els efectes que pot provocar aquesta tempesta geomagnètica són diversos. Per exemple, els navegadors GPS, les xarxes elèctriques o internet podrien experimentar alguns problemes. "Ho hem notificat als operadors d'infraestructura crítica, incloses les comunicacions, els satèl·lits i les plantes d'energia elèctrica", ha afegit Shawn Dahl. I, pel que fa a fenòmens naturals, es poden deixar veure algunes aurores boreals en zones on són poc comunes, situades en latituds més baixes d'on és habitual observar-les.

Cargando
No hay anuncios

La tempesta solar més potent

L'any 1859 es va produir la tempesta solar més potent registrada a la història. Es coneix popularment com la fulguració de Carrington per l'astrònom Richard Carrington, que va comprendre i explicar la naturalesa del fenomen. La nit de l'1 al 2 de setembre d'aquell any, l'ejecció de massa coronal del Sol en direcció a la Terra va provocar la caiguda dels sistemes de telègraf a tot Europa i Amèrica del Nord. A més, des del 28 d'agost es van poder veure aurores boreals en bona part d'Amèrica del Nord. I a casa nostra, el Diario de Menorca registrava el testimoni d'un illenc que assegurava haver vist dues aurores boreals.