Hotels 'dog-friendly': l'alternativa canina per fugir dels petards de Sant Joan
Gairebé el 60% dels gossos tenen fòbia als sorolls intensos i viuen la revetlla amb angoixa
BarcelonaS'acosta la revetlla de Sant Joan, sinònim de xivarri, espectacles de llum i focs artificials. Però l'alegria de molts de celebrar el solstici d'estiu és per a d'altres un autèntic tràngol a esquivar, sobretot per als que tenen mascotes a casa i són conscients dels impactes negatius que tenen els sorolls estridents en el benestar animal. Per això molts amos d'animals domèstics, sobretot aquells que tenen gossos, opten per fugir de les urbs i buscar hotels o cases rurals on sigui més difícil sentir els petards.
"Comencen a tremolar, s'amaguen sota el sofà i sempre penso que els agafarà un atac de cor", explica Maite Vázquez, que viu amb dos chihuahues en una casa que està molt a prop d'una plaça on se celebra Sant Joan. La veterinària responsable del servei d'etologia de l'Hospital Clínic de la UAB Marta Amat ha explicat en conversa amb l'ARA que la fòbia als sorolls és una de les paüres amb més presència entre els gossos. "Té un volum d’impacte molt alt. Gairebé un 60% dels gossos pateixen aquesta fòbia, que normalment sol aparèixer per tres factors: les tempestes, els petards i els trets".
Sobre la causa d'aquesta fòbia, Amat assenyala dos motius. D'una banda, és possible que sigui a causa d'una mala socialització durant l'etapa de creixement. "D'una manera molt progressiva i programada han d'acostumar-se a estar exposats al soroll. Cal anar amb compte de no passar-se d'intensitat, perquè si no podràs ser el causant de la fòbia", explica la veterinària. De l'altra, pot ser per culpa d'una experiència negativa en el passat: "Encara que el gos hagi tingut una bona socialització, si hi ha una vivència traumàtica pot acabar tenint fòbia al soroll", afegeix.
"El paradís dels gossos"
Vázquez havia provat diferents vies per reduir el soroll dels focs artificials a casa durant les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, però no trobava la manera d'aïllar-los amb condicions. Finalment es va decidir per provar de passar uns dies fora de casa en un hotel apte per a gossos. "Jo no em gasto els diners amb un viatge, però me'ls gasto amb un hotel dog-friendly, perquè per a mi els meus gossos són com la meva família, encara que a molta gent li costi d'entendre", assegura. Ja l'any passat la mestressa dels dos chihuahues va trobar per casualitat El Nou Can Peric, un allotjament dog-friendly a Camprodon –"el paradís dels gossos", com ella l'anomena–, i aquest any tornarà a repetir l'experiència.
"No ho veig just. Jo hi aniria al llarg de l'any per plaer, però en aquestes ocasions em veig obligada a anar-hi. Per als meus gossos és una necessitat" diu Vázquez. Com ella, són molts els amos que decideixen anar a un allotjament distingit amb la icona dog-friendly, que a priori indica que accepten l'entrada de mascotes a l'establiment. Ara bé, dins d'aquesta etiqueta hi ha una gran varietat de categories: hi ha establiments que simplement deixen entrar els peluts, però amb restriccions de comportament, però n'hi ha d'altres que no només els accepten sinó que estan encarats a fer que l'estada de la mascota sigui com més amable millor. Aquest últim cas és el de la casa El Nou Can Peric, gestionada per Esther Montoya i la seva família.
El 2021 Montoya va decidir reformar una masia de Camprodon amb la voluntat principal de convertir-la en un hotel on es tinguessin en compte per igual les necessitats dels hostes humans i les de les seves mascotes. No afegir un suplement per l'estada de gossos, habilitar dormitoris a planta baixa per als gossos vells que ja no poden pujar i baixar escales, la possibilitat d'estar al menjador amb la mascota sense restriccions i un gran jardí tancat perquè els gossos puguin córrer lliurement són algunes de les mesures fonamentals que es van voler prendre per tirar endavant el projecte. Això fa que molts dels amos vegin un espai com aquest com l'alternativa perfecta per passar la revetlla.
"Per Sant Joan és quan rebem reserves amb més antelació. De fet, molts clients quan acaben l'estada del pont ja reserven per a l'any següent, perquè no és senzill trobar alternatives en un dia tan assenyalat", diu Montoya. I qui també rep un augment de la demanda és Amat. "Encara falten dies per Sant Joan i amb un dia puc atendre tres pacients que em demanen consells per evitar que el seu gos arribi a un estat de pànic –explica–. Sempre els retorno la pregunta: «Podeu permetre-us anar fora de les aglomeracions?»" Però no tothom que té gos pot permetre's econòmicament o logísticament aquesta alternativa. Per això la veterinària dona altres recomanacions:
- Intentar que el gos surti durant el dia, durant les estones que puguin sentir menys petards.
- Durant les passejades en què es poden sentir petards, portar-lo amb arnès i no amb corretja de coll. Alguns gossos que s'espanten pels petards són capaços de treure's la corretja i escapar-se, amb el risc de ser atropellats o perdre's.
- A l'interior de casa, esmorteir els sorolls de l'exterior amb mantes o abaixant les persianes.
- Reduir els sorolls interns de la casa com la ràdio o la tele per buscar un ambient tranquil.
- No deixar-lo sol.